5 - Gjør rede for begrepet selvfølelse (selv-esteem). Flashcards

1
Q

Inneldning - Gjør rede for begrepet selvfølelse (selv-esteem). (selvet som utgangspunkt, de tre komponentene som presenteres i boken)

A

Selvet er for de fleste utgangspunktet for hvordan vi tolker og vurderer verden rundt oss. I pensumboken presenteres tre komponenter av selvet og det er selvkonsept, selvfølelse og sosial identitet. I denne oppgaven skal jeg ta utgangspunkt i selvfølelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er selvfølelse?

A

Selvfølelse handler om det å føle at man er “god nok”, at man er verdt noe som person. Men det trenger ikke at man nødvendigvis ser på seg selv som bedre enn andre. Det handler om den subjektive evalueringen av oss selv som menneske, slik som jeg er god eller dårlig, eller jeg liker meg eller jeg liker meg ikke. Dette er en emosjonell vurdering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er kilder til selvfølelsen?

A

Vi har ulike kilder til selvfølelse under oppveksten, som blant annet andres forventninger, sosiale sammenligninger med andre barn, og egne standarder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er selv-konseptet? Hvordan henger dette sammen med selvfølelsene?

A

Selv-konsept er dem kognitiv-beskrivende kunnskapen vi har om oss selv. Man kan ha et positivt selv-konsept, men lav selvfølelse og omvendt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kan selvfølelsen varierer i det daglige? Hva er global og områdespesifikk selvfølelse?

A

Selvfølelsen kan variere fra dag til dag, men den varierer vanligvis rundt et gjennomsnitt av hvordan vi føler oss.
Selvfølelsen kan også variere mellom forskjellige livsområder eller forskjellige aspekter ved selvet. Vi har både det vi kaller en global selvfølelse, som også kan ses på som en generell selvfølelse, men selvfølelsen kan også være områdespesifikk til for eksempel utseende, prestasjoner og sosialt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv noen av funnene om selvfølelse fra forskning. (tilbakemelding)

A

Det har vært gjennomført mye forskning på selvfølelse, og jeg skal nå beskrive noen av disse funnene.
Når personer med lav selvfølelse får tilbakemelding om at de har mislyktes i en oppgave, har de i påfølgende oppgaver en tendens til å prestere svakt eller gi opp. Dette kan forklares med at de med lav selvfølelse får bekreftet sitt dårlige selvbilde, og de tror at de vil mislykkes i den neste oppgaven også, og de anstrenger seg dermed ikke. For de med høy selvfølelse er en negativ tilbakemelding ikke konsistent med selvbildet deres, og de bortforklarer at de har mislyktes og anstrenger seg mer neste gang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv noen av funnene om selvfølelse fra forskning (mestring av negative hendelser og ny negativ informasjon)

A

Når det kommer til mestring av negative hendelser så viser forskning at personer med høy selvfølelse mestrer negative hendelser bedre og de fokuserer på andre områder i livet hvor det går bra.

Personer med lav selvfølelse unngår ny negativ informasjon om seg selv. De vil kun ha tilbakemelding når de tror de har gjort det bra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv defensiv pessimisme og self-handicapping.

A

Det er vanlig med defensiv pessimisme som er en forventning om at man vil prestere svakt for å minske effekten av negative resultater. Self-handicapping er også vanlig, det går ut på at man gjør bevisst ting som øker sannsynligheten for at man mislykkes slik at man kan skylde på andre faktorer enn seg selv. Slik som at man velger å ikke lese til eksamen, slik at når man får en dårlig karakter så kan man skylde på manglende forberedelser, og ikke på at man ikke mestrer faget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv hvordan variasjon i selvfølelsen er en karakteristikk ved personer. Og hos hvem dette fremkommer mest.

A

Hvor mye selvfølelsen varierer over kort tid er en karakteristikk ved personer. Høy variasjon forekommer spesielt hos dem hvor selvfølelse er avhengig av andres tilbakemelding, det vil si sosial evaluering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan utvikler selvfølelsen seg i løpet av livet? Og si litt om kjønnsforskjeller i ulike land, og mulig årsak til dette.

A

Selvfølelsen utvikler seg i løpet av livet. Den stagnerer i tenårene, før den fortsetter å stige jevnt til rundt 50-årene. Derfra holder den seg relativt stabilt fram til 90-årene. Det er både kjønnsforskjeller i selvfølelse i ulike land. I Norge ser man at det er en vesentlig forskjell mellom gutter og jenter, spesielt hos yngre mennesker. Man ser lignende resultater fra andre vestlige land, nemlig at gutter har generelt høyere selvfølelse enn jenter. Man vet ikke hvorfor det er slik, men en mulig forklaring kan være at det i disse landene er et stort fokus på utsende som blir fremhevet gjennom sosiale medier, og at dette gjør at spesielt unge jenter stille skyhøye krav til seg selv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Si litt om sammenhengen mellom selvfølelse og psykiske lidelser.

A

Lav selvfølelse er forbundet med mange psykiske lidelser, for eksempel depresjon, OCD, angst, spiseforstyrrelser og rusrelaterte lidelser. Man kan da diskutere om lav selvfølelse er en sårbarhetsfaktor eller et resultat av psykiske problemer. En studie fra 2013 sa at lav selvfølelse predikerer senere depresjon sterkere enn depresjon senere predikerer lav selvfølelse. En metaanalyse konkluderer med at kognitiv atferdsterapi har best effekt på behandling av lav selvfølelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly