5 - Gjør rede for de to typer identitetskriser som beskrives i pensumboken. Flashcards

1
Q

Inneldning - Gjør rede for de to typer identitetskriser som beskrives i pensumboken.
Svaret på «hvem er jeg?».
Erikson sitt syn
Når det skjer for mange

A

Svaret på “hvem er jeg?” kan endre seg gjennom livet, for eksempel som et resultat av endringer i nære relasjoner eller økonomisk status, eller andre store endringer i livet.

Erikson mente at en identitetskrise er følelsen av angst når man prøver å definere eller redefinere sin individualitet. For mange er prosessen med å gå igjennom en identitetskrise en viktig fase i livet. Noen ganger skjer det tidlig i ungdomstiden, og andre ganger senere. Noen kan også oppleve det flere ganger i løpet av livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva slags identitetskriser foreslo Roy Baumeister?

A

Psykologen Roy Baumeister foreslo to ulike typer identitetskrise. Det ene er mangel på identitet, og den andre er identitetskonflikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv mangel på identitet. Bruk studenter som eksempel.

A

Mangel på identitet er den ene, og knyttes til det at man ikke har utviklet en adekvat identitet og strever med å ta viktige avgjørelser i livet, slik som valg av utdanning, yrke, om man skal gifte seg eller ikke og så videre. Man mangler et slags indre fundament og man vet ikke hvilke preferanser og verdier man har, og dermed blir det vanskelig å ta et stort valg.
Manglende identitet oppstår ofte når en person kaster bort gamle verdier eller mål.

For eksempel så et det ganske vanlig at studenter avviser gamle meninger til fordel for nye ideer og nye verdier som de blir utsatt for på universitet. Med å avvise gamle ideer og tro, skapes det et hull eller en identitets mangel, som skaper en følelse av tomhet og uvisshet. Dette gjør at folk søker etter nye tanker og ideer. Personer med en identitets mangel er særlig sårbare for propaganda, og er ofte svært nysgjerrig på nye ideer og tanker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv identitetskonflikt. Gi et eksempel.

A

En identitetskonflikt er den andre typen identitetskrise ifølge Baumeister. En identitetskonflikt handler om at forskjellige aspekter av identiteten ikke er kompatible. Dette oppstår ofte når en person er tvunget til å ta et viktig og vanskelig valg i livet. For eksempel for en person som har flyttet til et nytt land, så står man i et valg om man skal assimilere og bli en del av kulturen til majoriteten i det nye landet eller om man skal opprettholde og beholde sin etniske identitet. Et annet eksempel er en person som verdsetter karriere høyt, men som også vil skape en familie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva slags type konflikt et identitetskonflikter? Og hva kan det føre til?

A

Identitetskonflikter er tilnærming - tilnærming (approach - approach) konflikter som vil si at man ønsker å oppnå to mål som utelukker hverandre. Dette medfører skyldfølelse fordi man må velge et mål fremfor et annet viktig mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva slags trinn har løsning av identitetskriser?

A

Det å skulle komme over en identitetskonflikt er ofte en vanskelig og smertefull prosess. Ifølge pensumboken har løsning av identitetskriser to trinn. Det første er at man bestemmer seg for hvilke verdier som er viktigst for en. Det andre er at man gjør disse verdiene om til handling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly