5 - Hvilke aspekter av kognisjon er ifølge Larsen et al. av interesse for personlighetspsykologer? Gi eksempler. Flashcards

1
Q

Innledning - Hvilke aspekter av kognisjon er ifølge Larsen et al. av interesse for personlighetspsykologer? Gi eksempler.
Hva er kognisjon? Hva fokuserer kognitive tilnærminger til personlighet på? Hvilke tre typer kognisjon som er av spesiell interesse for personlighetspsykologer?

A

Kognisjon er et generelt begrep som referer til bevisstheten og tenkning, så vel som spesifikke mentale handlinger som persepsjon, tolkning, hukommelse, bedømming, beslutningstaking og forventning. Alt dette er det vi kaller for informasjons prosessering. Informasjonsprosessering har betydning for vår atferd. Kognitive tilnærminger til personlighet fokuserer på forskjeller mellom folk med hensyn til hvordan man prosesserer informasjon. Det er spesielt tre typer kognisjon som er av spesiell interesse for personlighetspsykologer, og det er individuelle forskjeller i persepsjon, tolkning og bevisste mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva handler persepsjon om, og hvordan er vi ulike i det? Bruk Rorschach testen som et eksempel.

A

Persepsjon handler om hvordan vi ordner og organiserer våre sanseinntrykk. Man skulle kanskje tro at alle oppfattet verden på samme måte siden sanseorganene og systemene våre er helt like, men dette stemmer ikke, og to personer kan oppfatte samme situasjon helt forskjellig. Vår mentale representasjon av virkeligheten gjenspeiler ikke virkeligheten slik den er, og det er personen som persiperer som bidrar til denne mentale representasjonen.
Et godt eksempel på dette ser man ved Rorschach testen. Selv om personer ser akkurat de samme blekkflekkene, kan man ha en opplevelse av å se veldig ulike ting. En person kan for eksempel se en sommerfugl familie i en blomstereng, og en annen kan se en hund som ble påkjørt. Dette kan tyde på at de to personene har en forskjell i personligheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bruk smertetoleranse som eksempel på hvordan vi er ulike når det kommer til persepsjon.

A

En annen ting som viser hvordan vi er forskjellige i persepsjon handler om smertetoleranse. Folk er forskjellige med hensyn til smertefølelsen, og kan reagere på samme stimulus forskjellig. For eksempel så kan to personer har veldig ulik opplevelse av smerte ved å ta samme vaksine. Smertetoleranse måles ofte med en test der man skal holde hånden i iskaldt vann så lenge man klarer. Noen studier har funnet at introversjon og nevrotisisme er forbundet med lavere smerte toleranse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar hvordan vi er forskjellige når det kommer til tolkning. Hva er tolkning?

A

Den andre typen kognisjon personlighetspsykologer er opptatt av er tolkning. Tolkning handler om hvordan vi forstår, gir mening til eller forklarer hendelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Bruk Kelly sin teori om personlige konstrukter for å forklare hvordan vi tolker ting ulikt.

A

En viktig teori om omhandler dette er Kelly sin teori om personlige konstrukter, som er en kompleks, men systematisk teori. Han var opptatt av at mennesker har behov for å vite hva som skjer rundt dem, og et behov for å vite hva som skjer i nærmeste framtid. Kelly mente at vi bruker konstrukter for å fortolke hendelser. Disse konstruktene eksisterer ikke i seg selv, men de er ord som oppsummerer observasjoner og deres betydning. Eksempler på konstrukter som kan bruker for mennesker er smart, utadvendt, arrogant og sjenert. Disse konstruktene er subjektive og individuelle, og danner mye av grunnlaget for hvordan vi tolker verden rundt oss. Han sier at folk har noen konstrukter de bruker ofte, for eksempel snill og smart. I tillegg til at alle har sine egne unike konstruktsystemer, som består av relativt få konstrukter som man bruker for å forstå verden, og da spesielt den sosiale verden.
Kelly så på mennesket som en forsker (human-as-scientist), fordi han mente at mennesker på samme måte som forskere ønsker å forstå, predikere og kontrollere hendelser i livet. I tillegg til at man lager seg teorier om verden og vi reviderer dem når vi gjør erfaringer som ikke stemmer overens med teorien. Han mente og at hvis vi ikke forstår hvorfor noe skjer så opplever vi ubehag eller angst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Bruk Rotter sin teori om kontrollplassering for å si noe om hvordan vi tolker ting ulikt.

A

En annen teori som går inn under hvordan vi tolker verden er Rotter sin teori om kontrollplassering, på engelsk kalt locus of control. Denne teorien beskriver om personen tenker at det er ytre eller indre faktorer som er årsaken til livshendelser. Hvis man har en ytre kontrollplassering så har man en generell forventning om at hendelser som skjer i liver er utenfor n egen kontroll, og at dette skjer på grunn av andre, skjebnen eller tilfeldigheter. Men hvis man derimot har en indre kontrollplassering så har man en generell forventning om at man selv har kontroll over hendelser og at man er ansvarlig for utfall i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Si litt om bevisste mål, og hvordan disse kan være forskjellige. Gi noen eksempler på funn fra studier.

A

Den tredje typen kognisjon personlighetspsykologer er opptatt av er bevisste mål. Her det fokus på hva folk ønsker skal skje og hva de ønsker å oppnå i livet. Fokusområdene her er blant annet bekymringer, personlige prosjekter og livsoppgaver. Mennesker har forskjellige mål og målene deres sier noe om personligheten. Disse målene kan være både aldersspesifikke og kultur spesifikke. Noen funn fra studier er blant annet at menns prosjekter er mer orientert mot ting og gjenstander, mens kvinners prosjekter er mer personorientert. Personer som skårer høyt på nevrotisisme ser i større grad på prosjekter som stressende, vanskelig å gjennomføre, at det er utenfor deres kontroll og at de opplever lite progresjon. Mens personer som skårer høyt på livstilfredshet føler i større grad kontroll over prosjekter, er ikke så stresset og de har tro på at prosjektene vil gjennomføres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly