6 - Gjør rede for de tre hovedtilnærmingene til kultur pensumboken beskriver. Flashcards

1
Q

Innledning - Gjør rede for de tre hovedtilnærmingene til kultur pensumboken beskriver.

A

Kultur er et begrep som kan defineres på ulike måter, men generelt refererer det til de særegne likhetene og forskjellene som eksisterer innenfor en bestemt gruppe mennesker. Disse likhetene og forskjellene kan omfatte både fysiske, psykologiske, atferdsmessige og holdningsmessige trekk som skiller denne gruppen fra andre.
Pensumboken beskriver tre hovedtilnærminger til å forklare personlighet på tvers av kulturer, og det er fremkalt kultur, overført kultur og kulturelle universalier, og jeg skal nå gjøre rede for disse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fremkalt kultur – innledning (definisjon, eksempel med svettekjertler)

A

Fremkalt kultur er definert som kulturelle forskjeller skapt av ulike miljøforhold som aktiverer et sett med predikerbare responser. Et godt eksempel på kulturelle forskjeller i en fysisk egenskap er hvor mye mennesker svetter. Dette er en forskjell som kan tenkes på som et aspekt ved fremkalt kultur. Folk som bor i nærheten av ekvator er utsatt for mer intens varme enn de som bor i mer nordlige klimaer. Observasjonen av at innbyggere i Zaire svetter mer enn innbyggere på Island, kan forklares som miljøfremkalte forskjeller som påvirker svettekjertler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke to elementer er nødvendig for å forklare kulturelle variasjoner?

A

Det er to elementer som er nødvendige for å forklare kulturelle variasjoner. Det ene er universelle mekanismer, som i svetteeksemplet er svettekjertler, og det andre er at det er forskjeller mellom miljøer med hensyn til hvilken grad den underliggende mekanismen er aktivert, i dette eksemplet temperaturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Et kort eksempel på fremkalt kultur – samarbeid og deling av mat

A

Et annet eksempel på fremkalt kultur handler om samarbeid og deling av mat. Dette avhenger delvis av ytre miljøforhold, særlig variasjonen i matforsyningen. Når variasjonen i mattilgang er stor, deles det mer mat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Overført kultur (definisjon, eksempler, mat, død, jantelov, selvkonsept)

A

Overført kultur er den andre tilnærmingen til kultur, og innebærer at ideer, verdier, tro og holdninger overføres fra personer til andre personer gjennom deres interaksjoner. Slik som om man spiser storfekjøtt, og hvordan man forholder seg til død og sorg med tanke på når og hvor den avdøde gravlegges for eksempel. Andre gode eksempler på overført kultur er kulturelle forskjeller i verdier og moral, og her er janteloven et godt eksempel på noe som har blitt overført gjennom generasjoner.
Det er også blitt funnet kulturelle forskjeller i selvkonsept. Ifølge to forskere så har alle to grunnleggende «kulturelle oppgaver». Det ene er interdependence, som handler om tilhørighet til gruppen, og den andre er independence, som handler om hvordan man skiller seg fra andre. I vestlige kulturer (USA) er man mest opptatt av independence, ens i asiatiske kulturer er man mest opptatt av interdependence. Kritikken mot denne studien går på at det kun var USA og Japan som ble sammenlignet, og at den også gir et forenklet bilde fordi selvkonspet inneholder i alle kulturer elementer av både interdependence og independence.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kulturelle universalier (definisjon, eksempler)

A

Kulturelle universalier handler om likheter mellom kulturer. Denne tilnærmingen til kultur forsøker å identifisere trekk av personlighet som ser ut til å være universell, eller til stede i de fleste eller alle menneskelige kulturer. Eksempler på noen kulturelle universelle praksiser eller holdninger er ansiktsuttrykk for grunnleggende emosjoner, favorisering av innen-gruppe medlemmer og kjønnsfordeling i arbeid.
I tillegg så ser man over hele verden har folk en tendens til å betrakte menn til å være mer aktive, høylytte, eventyrlystne, aggressive, egenrådige arrogante og sjefete. Mens kvinner derimot blir sett på som mer kjærlige, beskjedne, nervøse, takknemlige, tålmodige, sjarmerende og redde. Man tenker at forklaringene til dette kan være universelle stereotypier og faktiske reelle forskjeller. Kvinner skårer høyere på nevrotisisme og medmenneskelighet enn menn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly