6 - Larsen et al. skiller mellom tre mekanismer for sosial interaksjon. Gjør rede for disse tre mekanismene. Gi eksempler. Flashcards

1
Q

Innledning - Larsen et al. skiller mellom tre mekanismer for sosial interaksjon. Gjør rede for disse tre mekanismene. Gi eksempler. (De 3 måtene, og en setning om hva de betyr)

A

Mange personlighetstrekk omhandler hvordan vi relaterer oss til andre, eller påvirker sosiale relasjoner. Ifølge Larsen et al. er det tre måter personlighet kan påvirke sosial interaksjon på, og det er gjennom seleksjon, evokasjon og manipulasjon.
1. Seleksjon handler om hvilke situasjoner vi oppsøker
2. Evokasjon handler om hvilke reaksjoner vi fremkaller hos andre
3. Manipulasjon handler om hvordan vi prøver å påvirke andre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Innledning – Seleksjon (små og store valg, sosiale seleksjoner, hva er de basert på)

A

Vår personlighet påvirker hvilke situasjoner vi velger å gå inn i og hvilke situasjoner vi unngår. Hver dag tar vi små og uviktige valg, slik som hva skal jeg gjøre i helgen, eller hva skal jeg spise til middag? Men vi også store avgjørelser slik som partnervalg eller valg av utdanning. Sosiale seleksjoner er beslutningspunkter som leder oss til å velge en retning og unngå en annen. Disse avgjørelsene, som bestemmer naturen til våre sosiale miljøer og sosiale verdener, er ofte basert på personlighetstrekkene til velgeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Innledning - Partnervalg eksempel (sentrale spørsmål)

A

Å velge en partner innebærer en betydelig endring i vårt sosiale miljø, og partnervalg er et godt eksempel på seleksjon, og jeg skal derfor gå nærmere inn på hva vi vet om sammenheng mellom partnervalg og personlighet. Sentrale spørsmål knyttet til partnervalg er hva ser vi etter hos en potensiell partner, hvilken partner vei velger og hvor fornøyd vi er med parforholdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ønskede personlighetskarakteristikker hos partner

A

Det er særlig noen personlighetskarakteristikker som er ønsket hos en partner. Over 10.000 deltakere fra seks kontinenter og fem øyer ble valgt ut til en studie om egenskapene som spiller en rolle ved valg av partner. Den mest favoriserte egenskapen var gjensidig tiltrekning/ kjærlighet. Nesten like viktig er pålitelighet (C), emosjonell stabilitet (N) og behagelighet (A).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De to teoriene om tiltrekning

A

Det finnes to teorier om hvem som føler seg tiltrukket av hvem. Den ene er complementary theory, som sier at vi ser etter noen som er forskjellige fra oss. Den andre er attraction similarity theory, som sier at vi blir tiltrukket av folk som har lignende egenskaper som oss. Forsking støtter den siste, nemlig attaction similarity theory.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Andre eksempler på personlighetstrekk og seleksjon

A

Andre eksempler på personlighetstrekk og seleksjon fra pensumboken er at personer som er beskjedne har en tendens til å unngå sosiale situasjoner, og har færre venner.
Personer som skårer høyt på medmenneskelighet engasjerer seg oftere i frivillig arbeid.
Personer som skårer høyt på spenningssøking oppsøker oftere risikable situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Innledning – Evokasjon (vanlig eksempel, prosessen bak)

A

Evokasjon handler om at våre personlighetstrekk provoserer reaksjoner fra andre. Et eksempel på dette er at svært aktive barn får ofte negativ respons fra foresatte og lærere. Dette er et godt eksempel på hvordan prosessen bak evokasjon fungerer. En personlighetskarakteristikk, som her er aktivitetsnivå, fremkaller et predikerbart sett med sosiale responser fra andre, som her er fiendtlighet. Denne formen for evokasjon oppstår for flere ulike personlighetstrekk og karakteristikker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Eksempel provaksjon – går i en gang og noen går inn i deg

A

Et annet eksempel på evokasjon er at du du går nedover i en gang, og noen går inn i deg. Du tolker situasjonen og intensjonene bak handlingen avhengig av personligheten din. Dersom du har en aggressiv personlighet, er det mer sannsynlig at du vil tolke dette som fiendtlig og med intensjoner. Dersom du har en mer behagelig personlighet vil du mer sannsynlig tolke det som et uhell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Provokasjon – aggressive mennesker (attribusjonsbias, bekreftelse – ond sirkel)

A

Det er klart dokumentert at aggressive mennesker fremkaller fiendtlighet fra andre. En studie viser at aggressive mennesker kronisk tolker tvetydig atferd fra andre, som intensjonelt fiendtlige. Dette kalles et fiendtlig attribusjonsbias, og vil si at man har en tendens til å se fiendtlige hensikter hos andre. Fordi de forventer at andre skal være fiendtlige, behandler aggressive mennesker andre aggressivt. Folk som gjør nettopp dette har også en tendens til å få aggresjon tilbake, og dermed få bekreftet at andre er aggressive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Provokasjon – forventningsbekreftelse (selvoppfyllende profetier, Rosenthal/Pygmalion-effekten)

A

Forventningsbekreftelse handler om at folks tro på andres personlighetsegenskaper får dem til å fremkalle handlinger hos den andre som er i samsvar med den opprinnelige troen, og dette kalles selvoppfyllende profetier. Rosenthal effekten eller pygmalion-effekten handler om at høye forventninger fører til forbedret prestasjon på et gitt område og lave forventninger fører til verre prestasjon. For eksempel at høyere forventninger av lærere øker elevens prestasjoner. Dersom noen forteller deg at du kommer til å klare å gjøre en vanskelig oppgave, så vil sjansen for at du faktisk klarer det øke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Innledning – Manipulasjon (ikke negativt, opptatt av her)

A

Manipulasjon eller sosial påvirkning inkluderer alle måter en person bevisst prøver å endre på andres atferd. Det er viktig å påpeke her at manipulasjon ikke trenger å ha en negativ mening, men det kan også være tilfelle. Det man er opptatt av her er om personlighetstrekk er med på å predikere måten vi prøver å påvirke andre på, og om personlighet kan være en prediktor for manipulasjonstaktikker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Innledning - sammenheng mellom personlighetstrekk og manipulasjonsteknikker

A

Man har funnet flere sammenhenger mellom personlighetstrekk og hvilke teknikker man bruker for å påvirke andre, og jeg skal legge fram noen av disse nå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Manipulasjon – Omgjengelighet

A

Personer som skårer høyt på omgjengelighet har en tendens til å understreke hvor hyggelig aktiviteten kommer til å være og å appellere til fornuft for å påvirke andre. Mens de som skårer lavt på omgjengelighet har en tendens til å kritisere, true, kjefte, nekte å snakke og å søke hevn for å påvirke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Manipulasjon – åpenhet

A

Personer som skårer høyt på åpenhet har en tendens til å appellere til fornuft og å påkalle ansvar. Mens de som skårer lavt på åpenhet har en tendens til å bruke sosial sammenligning for å påvirke andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly