7 - Gjør rede for og sammenlign to av de fem modellene som beskriver sammenhengen mellom personlighet og helse. Hvilke to modeller du vil sammenligne velger du selv. Flashcards

1
Q

Innledning: Gjør rede for og sammenlign to av de fem modellene som beskriver sammenhengen mellom personlighet og helse. Forskere, helsepsykologi fokuserer på sammenhengene…, stress. Penusmboken 5 modeller, interaksjonsmodellen og helseatferdsmodellen.

A

Forskere har foreslått flere måter å tenke på når det kommer til hvordan personlighet kan relatere til somatisk og psykisk helse. Helsepsykologi fokuserer på sammenhengene mellom kropp og sinn og hvordan kroppen/ sinnet responderer på stress med helse eller sykdom som resultat. Stress er den subjektive følelsen fremkalt av hendelser som blir opplevd som ukontrollerbare eller truende), og stress er en respons på en situasjon.
Pensumboken legger frem fem ulike modeller som beskriver sammenhengen mellom personlighet og helse og det er interaksjonsmodellen, transaksjonsmodellen, helseatferdsmodellen, predisposisjonsmodellen og sykdomsatferdmodellen. Jeg skal i denne oppgaven sammenligne interaksjonsmodellen og helseatferdsmodellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva handler interaksjonsmodellen om?

A

Interaksjonsmodellen handler om at personlighetsfaktorer påvirker individets evne til å mestre objektive hendelser. Det vil si at personlighet modererer sammenhengen mellom stress og sykdom. Modellen foreslår at objektive hendelser skjer med folk, men personlighetsfaktorer avgjør påvirkningen av disse hendelsene, ved å påvirke personers evne til å respondere og mestre situasjonen. Det vil si at avhengig av personligheten vår så bruker vi mer eller mindre hensiktsmessige mestringsstrategier, som kan øke eller redusere sjansen din for å bli syk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Eksempel fra boka om ambisiøs og hardtarbeidende person – interaksjonsmodellen

A

Et eksempel som boka bruker, er at en ambisiøs og hardtarbeidende person ikke ta mer fri når vedkommende har en forkjølelse slik at det tar lenger til å bli frisk eller fører til mer alvorlig sykdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Eksempel Big 5 medmenneskelighet – interaksjonsmodellen

A

For å buke et eksempel med utgangspunkt i Big Five, så ser man at de som skårer høyt på medmenneskelighet/omgjengelighet har en tendens til å søke støtte hos andre, og dette er en mekanisme for å mestre vanskelige situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kritikk interaksjonsmodellen

A

Et problem med denne modellen er at man ikke har klart å identifisere stabile mestringsresponser som alltid er adaptive eller maladaptive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva handler helseatferdsmodellen om? Gi eksempel med lav planmessighet.

A

Helseatferdsmodellen handler om at personlighet ikke påvirker sammenhengen mellom stress og sykdom direkte slik som interaksjonsmodellen sier, men indirekte gjennom helsefremmende eller helseskadelig atferd. For eksempel så er det å ha lav planmessighet forbundet med å ha dårlig kosthold, røyking, hensynsløs kjøring og lite fysisk aktivitet, som alle regnes som helseskadelig atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Sammenlign interaksjonsmodellen og helseatferdsmodellen.

A

Dermed kan vi si at helseatferdsmodellen sier noe om hvordan personligheten vår påvirker sjansen vår til å bli syk på en indirekte måte, mens at interaksjonsmodellen sier noe om hvordan personlighetsfaktorene påvirker direkte. Men de har begge to til felles at de forsøker å gi en forklaring på forholdet mellom helse og personlighet.
Det er viktig å påpeke at de fem modellene pensumboka presenterer, inkludert interaksjonsmodellen og helseatferdsmodellen ikke utelukker hverandre. Hvilken av modellene som er mest passende å bruke kommer ann på både personlighetstrekket man ser på og hvilken sykdom det er snakk om. Men det de fleste modellene om personlighet og sykdom har til felles er at de innebærer stress som en variabel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly