9 Lederstil Flashcards

1
Q

Ledelse i dag:

A

Ikke så mange ledere som nærmest utelukkende baserer seg på sin ligitime makt, heller ikke tvangsmakt.
Vanligere: Bytteforhold: Leder forklarer hva som kreves av de ansatte, og hva de vil oppnå hvis de oppfyller kravene.

To faktorer kjennetegner moderne lederskap:
1. initiere og organisere arbeid, fokuserer på å få gjennomført arbeidet.
2. Ta hensyn til de ansatte, fokuserer på å tilfredsstille dem som gjør en god jobb.

De som utfører arbeid på en god måte: oppfylle løfter om anerkjennelse, økte lønninger og avansement.
Motsatt: Ikke opfyller kravene - straffet.
Denne transaksjonen eller dette “bytteforholdet” - kjennetegner effektiv ledelse.
KALLES TRANSAKSJONSLEDELSE!
Ledertypen bruker disiplinære trusler, teknikk ineffektiv og i det lange løp motvirker produktivitet,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Transformasjonsledelse:

A

Fremrangende lefereffektivitet - oppstår når lederen utvikler, stimulerer sine ansatte, skaper bevissthet om og aksept for gruppens konkrete og overordnede mål, får ansatte til å se utover egne interesser og til det beste for gruppen.

Lederne: karismatiske, inspirerende, ta hensyn til hver enkelt følelsesmessige behov, stimulere ansatte intellektuelt. Å bli opfattet som karismatisk av ansatte er viktig for TFL. + Våkne for individualitet og oppmerksomme på forskjeller hos de ansatte. + gir ansatte intellektuell stimmulering.

De som er TFL - større sjanse for å bli oppfattet som dyktige og effektive enn TL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

En avgjørende faktor - TFL VS TL:

A
  • Flere evalueringsstudier, som ytelsesmålinger - vist sammenheng mellom transformasjonsatferd og gode resultater. Organisasjonene deres oppnår bedre resultater.
  • TFL: bedre forhold til sine overordnede og bidrar mer positivt i organisasjonen enn TL. Ansatte sier også at de yter mer på vegne av TFL.
  • Organisasjoner med TL er mindre effektive enn bedrifter med TL, særlig i tilfeller der TL er preget av passiv ledelse.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ulike typer TFL:

A
  • Visse typer atferd som kjennetegner TFL, likevel har TFL svært ulik personlig stil. Selv om de initierer struktur og er opptatt av sine ansattes ve og vel, lykkes disse lederne i kraft av sin utstråling og evnen og viljen til å behandle underordnede forskjellig, og ved å sørge at de ansatte blir intellektuelt stimmulert. Målbevissthet og selvtillit kjennetegner dem. De lykkes på grunn av disse kjennetegnene på TFL, selv om de har autoritære trekk.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

TFL: Betydning for bedriftens image og rekruttering:

A

(Mange ledere føler at ledelse er som været, noe man snakker om, men ikke kan gjøre noe med - men det er det, kan læres.)

  • Et firma med TFL på alle nivåer tilkjennegir overfor sine egne ansatte, leverandører, investorer og samfunnet i sin helhet at de er opptatt av fremtiden, har tillit, ansatte som arbeider til felles beste og sette intellektuelle ressurser, fleksibilitet, og utvikling av de ansatte i sentrum.
  • TFL: Kan bidra positivt ved rekruttering til organisasjonen. Det er større sjanse for at søkere vil tiltrekkes av en organisasjon der direktøren er karismatisk, + image som en tillitvekkende, vellykket, optimistisk og dynamisk leder.intervjusituasjonen - virke tiltrekkende, møter andre i ledelsen som legger omtanke for hver ansatt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Betydning av utvelgelse, forfremmelse og overføring:

A

Siden vi kan identifisere og måle faktorer forbundet med transformasjonsledelse, bør disse faktorene inkluderes i vurdering av ledere når det gjelder utvelgelse, plassering, og hvilke ledelsesprogrammer de bør delta i, sammen med relaterte durderinger av personlige egenskaper og individuelle egenskaper.

*Kan beskrive lederens lederstil med utgangspunkt i spørreundersøkelsen:
MLQ: Multifactor Leadership Questionnaire, og svarene brukes i forbindelse med lederens eventuelle forfremmelse eller overføring.

*Typisk for karismatiske ledere: Energi, selvtillit, besluttsomhet, intellektuell kapasitet, god uttryksevne og sterke personlige idealer.
Egnede intelligenstester kan også brukes for å velge intellektuelt stimmulerende kandidater.

  • MLQ testen kan brukes for å identifisere lederkandidater med tanke på fremtiden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Betydning for utvikling:

A
  • Ledere har en tendens til å utvikle sin lederstil etter modell av sin nærmeste overordnede. Derfor, viktig med TFL på de laveste nivå, slik at de blir påvirket.
  • De beste og skarpeste folkene bør ansettes, pleies og oppmuntres. innovasjon og kreativitet bør få utløp på alle nivåer i firmaet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Lederopplæring:

A

Bruker MLQ test - gir leder en detaljert standarisert beskrivelse av vedkommende som TFL eller TL, slik de er vurdert av de ansatte. Lederen får også en oversikt som viser hvilken effekt vedkommendes lederskap har på tilfredshet, motivasjon og hvor tydelig effektiviteten er i organisasjonen.
- Flere spørmål
- Samlede resulktatene av spørsnålene - nyttig bilde av hva leder kan gjøre for å forbedre seg på disse punktene

Andre måter: Workshop - Tenke på effektiv leder de har kjent, og hbilken lederstil de viste.
- Se video med karismatiske ledere - så blir bedt om å lage egne scenarioer og videoer. de andre deltakerne kan komme med kritikk og forbedring.
- Går sammen i grupper, Redesigne organisajsonen - forslag.

BRW: Ikke alltid at TFL passer til alt, f.eks firmaer som har stabile markeder, kunne basere seg på ledere med kortsiktige perspektiver for å gjennomføre den daglige ledelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly