F1 – Introduktion til systemfarmakologi + noget om reguleringsmekanismer Flashcards

1
Q

Hvad er the patellar tendon (knee-jerk-refleksen)?

A

Når der slås på knæet med en hammer lige under knæskallen, reagerer læggen ved at skubbe sig selv op. Denne reaktion kaldes for Knee-jerk-relfleksen, og det sker når senen under knæet strækkes pludseligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Forklar mekanismen for the knee-jerk-refleksen.

A
  1. Stimulus: Når knæet udsættes for en pludselig strækning af senerne, f.eks. når en læge let slår på knæet med en hammer, aktiveres sensoriske nerveender i musklen.
  2. Sensorisk neuron: Disse sensoriske nervefibre, også kaldet afferente neuroner, sender elektriske signaler fra muskelspindlerne (sensorerne, der registrerer strækningen) til rygmarven.
  3. Refleksbue: I rygmarven omdannes de indkomne sensoriske signaler til motoriske signaler gennem en refleksbue.
  4. Motorisk neuron: Motoriske neuroner, også kendt som efferente neuroner, sender signaler tilbage til musklen, der forårsager en hurtig og ufrivillig kontraktion (sammentrækning) af musklen. Dette fører til det karakteristiske ryk eller spark af knæet, som er observeret under knee-jerk-refleksen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er princippet om negativ feedback mekanisme?

A

Princippet om negativ feedback er en grundlæggende mekanisme i regulering af systemer, der opretholder stabilitet og homøostase.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar mekanismen bag negativ feedback.

A
  1. Stimulus: En ændring i organismens indre tilstand udløser en reaktion, der forstyrrer organismens homøostase (indre balance).
  2. Sensor: Sensorer i organismen registrerer denne ændring og sender information til en kontrolcenter, såsom hjernen eller et andet organ.
  3. Kontrolcenter: Kontrolcenter modtager informationen og analyserer den for at bestemme den nødvendige reaktion for at korrigere ubalancen.
  4. Effektor: Kontrolcentret udsender signaler til effektorer, som kan være muskler, kirtler eller andre organer, der udfører handlinger for at modvirke den oprindelige ændring og genoprette homøostase.
  5. Respons: Effektorerne udfører handlingen, der modvirker den oprindelige ændring. Når homøostasen er genoprettet, stoppes eller mindskes responsen, og systemet vender tilbage til dets oprindelige tilstand.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er virkningstiden på følgende:
- Ion kanaler
- GPCR
- Kinase-linked receptorer
- Nukleare receptorer

A
  • Ion kanaler = millisekunder
  • GPCR = sekunder til minutter
  • Kinase-linked receptorer = timer
  • Nukleare receptorer = timer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar negativ feedback ift. blodtryksrefleksen

A

Når der er en forstyrrelse i blodtrykket (regulerende variabel), så vil baroreceptorerne (detector) registere dette og sende et signal via sensoriske neuroner til medulla oblongata (comparator). Medulla ablongata modtager samtidigt et signal omkring det ønskede blodtryk (set point) fra interneuroner. Her kan medulla ablongata så regulerer enten hjerte- eller blodkar (effector) via autonomiske neuroner, således at blodtrykket indstilles til det ønskede værdi (set point).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad kan en konsekvens ved delay være?

A

Forsinkelse kan gøre feedbackkontrol ustabil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly