Forelesning 2 Flashcards

1
Q

Hva er forskjellen på sosialvitenskap og naturvitenskap?

A

Naturvitenskapen har passive subjekter, mens sosialvitenskapen har aktive subjekter. Pga konteksten er sosialvitenskapen en fortolkende vitenskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er kontekst?

A

Kontekst er kulturelle og sosiale rammer. feks sosiale forhold forandrer mekanismene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med at samfunnsutviklingen har ført til differensiering?

A

historisk utvikling og strukturell differensiering i ulike samfunnsmessige sfærer fordi samfunn blir mer komplekse med flere autonome samfunnsområder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva menes med autonome samfunnsområder?

A

ulike områder forstås på ulike premisser og er ikke underordnet premisser fra andre områder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva slags kapital er viktig for samfunnsmessig økonomisk vekst?

A

et sosialt system med høy SOSIAL kapital i form av tillit pga man kan stole på at folk holder avtaler mm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke 3 kapitalformer finnes jf Bourdieu?

A

1) økonimisk (penger etc)
2) kulturell (utdanning, estetisk/kunst)
3) sosial (nettverk, tillit)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kan kapital omgjøres?

A

JA, kapital kan omgjøres til annen type kapital, feks utdanning eller nettverk til penger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke 2 teoretikere forbindes med Frankfurterskolen?

A

1) Adorno (førstegenerasjons)

2) Habermas (andregenerasjons)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva mente Adorno?

A

kulturindustrien er en ideologisk pakke som er viktig i samfunnet. man har ulike vurderinger av kultur fra sted til sted og tid til tid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er Frankfurterskolen?

A

Forskere i Frankfurt inspirert av Marx

I Tyskland er det vanlig å snakke om en «andregenerasjons» Frankfurterskole, der Jürgen Habermas er den mest kjente representanten.

Kritisk teori
Frankfurterskolen sto i opposisjon til to ulike teoretiske skoler. På den ene siden fantes de såkalte irrasjonalistene, som hadde oppgitt troen på fornuften. På den andre siden stod Frankfurterskolen i opposisjon til positivistene, som avfeiet alt som ikke kunne tilbakeføres til empiriske observasjoner som meningsløs metafysikk. Den kritiske teorien skulle derimot bedrive en tverrfaglig og empirisk basert ideologi- og samfunnskritikk, uten å trekke kritikken så langt at troen på fornuften selv måtte oppgis. Bakgrunnen til instituttets medlemmer fra blant annet økonomi, psykoanalyse og filosofi var blant de tingene som ivaretok denne tverrfagligheten.

Etter at Adornos innflytelse på Horkheimer – og med det også på Frankfurterskolen som helhet – økte, minsket vektleggingen av en empirisk fundert kritikk. Adorno vektla i større grad den moderne kunsten som kilde til kritikk av samfunnet.

Frankfurterskolen er brukt om samfunnsforskere og filosofer med tilknytning til Institut für Sozialforschung («Institutt for sosialforskning») i Frankfurt.

Den kritiske teori som var sentral for Frankfurterskolen tar utgangspunkt i den unge Marx’ tanker og dennes hegelianske røtter, særlig slik disse ble lest av Georg Lukács. Frankfurtskolen skiller seg imidlertid på flere områder fra marxisme-leninismen, slik den ble utviklet i Sovjet og omtales derfor som vestlig nymarxisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva mente Durkheim om selvmord?

A

selvmord henger sammen med sosial integrasjon (tilknytning).

jo mer sosial integrert, jo mindre selvmord

han fant forskjeller mellom religioner:

katolikkker: tettere bånd i familier (mindre selvmord)
protestanter: mer alene med gud og familie (mer selvmord)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

(Hvilke 4 kategorier selvmord finnes jf Durkheim?)

A

1) egoistisk (lite integrasjon)(faller utenfor)
2) altruistisk (mye integrasjon)(ofre seg for fellesskapet)
3) anomisk (oppløste normer)(angst og desorientering)
4) fatalistisk (for sterke normer)(hindrer livsutfoldelsen)

Til slutt ender han opp med en klassifisering av selvmord der de viktigste typene er (1) egoistiske selvmord, som typisk finner sted i samfunn med liten integrasjon. Den egoistiske selvmorderen er en som faller utenfor felleskapet, og som dermed lettere opplever livet som meningsløst, blir deprimert og så videre. Det metodiske poenget skulle være klart: Hvis vi skulle basere forklaringen på selvmordene på hva selvmordskandidatene selv måtte si om saken, ville de fortelle om ensomhet, melankoli og depresjon, men ikke om årsakene til alt dette. Knapt noen ville vel angi ”protestantisk kultur” eller det at de lever i et ”samfunn med lav sosial integrasjon” som selvmordsgrunn. Den enkeltes grunner er for Durkheim i prinsippet nokså uinteressante – det er de bakenforliggende årsaker som er sosiologiens felt. Videre har vi (2) altruistiske (selvoppofrende) selvmord. De skjer som resultat av en svært sterk sosial integrasjon, der den enkelte har liten eller ingen betydning i forhold til fellesskapet og dets normer. Den japanske seppuku-tradisjonen, kamikazepiloter, eller for den saks skyld vår tids selvmordsbombere, kunne her være et godt eksempel. Slike selvmordere ville kanskje angi den gode saken eller hensynet til æren som sine grunner, men sosiologen må se forbi dette og forklare hvorfor æresbegrepene kan bli så livstruende sterke eller hvordan politiske og religiøse saker kan bli så viktige at den enkelte setter eget liv og lykke til siden. Svaret vil altså være en (for) sterk sosial integrasjon. Dernest kan selvmord være (3) anomiske. Sett opp mot Durkheims teorier om samfunnsutvikling kan slike selvmord finne sted når samfunnets normer går i oppløsning i den grad at den enkelte opplever angst og fullstendig desorientering. Det er slike forhold som brukes til å forklare bølgene av selvmord blant dagens Guarani-indianere i Amazonas, helt i tråd med Durkheims teorier. En fjerde (4) form for selvmord kaller Durkheim fatalistiske. Disse finner sted når den sosiale ordenen er for sterk. I motsetning til de altruistiske selvmordene der den enkelte aktivt ofrer seg for felleskapet, finner disse sted fordi samfunnet ikke tilbyr noen fremtid eller mulighet for den enkelte til å leve ut sine lyster og lidenskaper. Eksempelvis er det mange som foretrekker døden fremfor livsvarig fengsel. En kan også tenke på dem som tar livet av seg fordi de er oppdratt innen strenge religiøse sekter som på drastisk vis hindrer livsutfoldelsen, eller som tilhører seksuelle minoriteter som blir forfulgt og undertrykket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er sosiale fakta?

A

den sosiale realitet

ikke det vi tenker hver for oss (individuelle forhold), men fakta som ligger utenfor oss - er en del av kulturen og miljøet rundt oss:

  • normer (regler)
  • verdier (hva som er bra, fint)

feks: det er flere kvinner på sosiologistudiet (faktisk), man skal ikke stjele (regel, norm)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilken teoretiker forbindes med sosiale fakta?

A

Durkheim

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er sosial kohesjon?

A

Sammenhengskraft er et sosiologisk begrep som er en oversettelse fra det engelske ordet «Social Cohesion» og henviser de krefter som knytter samfunnet sammen.

Allerede i 1893 hadde sosiologen Émile Durkheim skrevet om solidariteten som holder samfunn sammen – limet som han kalte det. Han brukte flere ganger begrepet sammenhengskraft synonymt med solidaritet – at borgerne står sammen – at de er solidariske med hverandre. Durkheims solidaritet var en samfunnssolidaritet. Trusselen, ifølge Durkheim, var stigende egoisme og anomi (normoppløsning).

Sammenhengskraft er et mye brukt begrep innen sosiologien for å forklare sosial tillit og sosial kapital. Sammenhengskraft er i sosiologi og statsvitenskap et begrep som brukes til å beskrive de medmenneskelige ressurser som er i et samfunn. Hvis sammenhengskraften i et samfunn er god, innebærer det at avstanden mellom gruppene i samfunnet ikke er stor, verken sosialt eller kulturelt, samt at der er mange kontaktflater mellom de forskjellige grupperinger i samfunnet.

Tanken bak begrepet er at individene, ved å inngå i sosiale relasjoner, får adgang til noen ressurser som kommer ut fra medmenneskelighet. Samtidig får disse sosiale relasjonene individene til å føle seg som gjensidig knyttet, og ikke bare som enkeltbrikker i et spill. En kan si at sammenhengskraft består av tre faktorer:

sosiale nettverk (omgangskrets, foreningsliv, frivillig arbeid, osv.)
tillit (til medmennesker, til myndigheter samt trygghet)
normer (hjelpsomhet og hensyn til de svakeste medborgere, osv.)
Disse tre faktorer danner en symbiose – en sum, som professoren Robert D. Putnam kalles for sosial kapital. Når en sammenstiller disse faktorene, kan en konstatere om et samfunn har en høy eller lav sammenhengskraft. Sammenhengskraft i et samfunn kan knyttes til andre faktorer, som f.eks. kriminalitet, trygghet, helse og sykdom, økonomisk vekst og integrasjon, osv.

Den som introduserte «sammenhengskraft» til Norden var den tidligere sosialdemokratiske statsminister i Danmark Poul Nyrup Rasmussen.[1] Han plukket opp begrepet i de mange internasjonale diskusjonene på 1990-tallet mellom forskjellige samfunnsforskere og fra rapporter fra EU, Verdensbanken og OECD. Mye av diskusjonen handlet om globaliseringens trusler: Arbeidsledighet, velferdsstatens fremtid og innvandring. Tanken var at for å møte disse utfordringene måtte den sosiale sammenhengskraft styrkes. Et annet ord for sammenhengskraft var solidaritet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er sosial integrasjon?

A

Sosial integrasjon er en sosial prosess som innen sosiologien defineres som «en prosess som fører til at ulike sosiale enheter (individer, grupper, kulturer, nasjoner) forenes», eller som «samhørigheten mellom samfunnsmedlemmene».

Integrering eller integrasjon brukes også om innlemming av innvandrere i majoritetssamfunnet. Integrasjon blir i den sammenhengen brukt som kontrast til assimilering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Er sosial kohesjon og sosial integrasjon det samme?

A

JA (?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hva er mekanisk solidaritet?

A

solidaritet pga likhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hva slags samfunn har mekanisk solidaritet?

A

Enkle

enkle samfunn holdes sammen fordi de er like

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Hva er organisk solidaritet?

A

solidaritet pga ulikhet

spesialiserte arbeidsoppgaver gir gjensidig avhengighet

(som organer i en kropp?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hva slags samfunn har organisk solidaritet?

A

Komplekse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Hvilken teoretiker forbindes med solidaritet?

A

Durkheim

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Hvilken teoretiker forbindes med sosial integrasjon/kohesjon?

A

Durkheim

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Hvilken teori tilhører Parsons?

A

funksjonalisme

strukturfunksjonalisme

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Hva mente Parsons?

A

sosiale regler overholdes ikke bare ved sanksjoner, men også ved internalisering

mennesker internaliserer sosiale fakta (normer) som styrer oss

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Hvilken annen teoretiker forbindes med internalisering?

A

Freud og psykonalysen

Internaliserte verdier fra foreldre og samfunn.

superego er internaliseringen av samfunnes normer og regler

overjeg’et sig som et resultat af internaliseringen af barnets forældreautoritetsperson, specielt faderen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Hva menes med funksjoner og behov jf funksjonalismen?

A

funksjoner er knytta til samfunnssystemets behov
kropp har behov
organer har funksjon

samf har feks økonomisk behov

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Hva står bokstavene i et AGIL-skjema for?

A

A: Adaptive function
G: Goals
I: Integrative function
L: Latency function

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Hva er et AGIL-skjema?

A

Parsons utviklet et enkelt begrepsapparat (et ”skjema”) som for å forstå institusjonenes rolle i samfunnet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Hvilken teoretiker forbindes med AGIL-skjema?

A

Parsons

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Hva er en sosial institusjon?

A

varige løsninger som ivaretar viktige samfunnsmessige oppgaver

  • Fast, kjent og forutsigbar måte å ivareta oppgaver på
  • Klarlagt ansvar for oppgaveutøvelsen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Hvordan er sosiale institusjoner oppbygget?

A

De viktige sosiale institusjonene i samfunnet utgjøres av klynger av

  • materiell infrastruktur
  • sosiale strukturer/organisasjon
  • kulturelle føringer
  • interaksjonsmønstre omkring bestemte samfunnsoppgaver
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Hvilke 5 institusjoner er de grunnleggende i samfunnet?

A

De fem grunnleggende institusjonene;

1) styringssystemet
2) økonomien
3) religionen
4) utdanning
5) familie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Hva er de 4 delene i AGIL-skjemaet?

A

„ AGIL‐skjemaet: fire funksjonelle imperativer = oppgaver som alle systemer må utvikle
ordninger for å ivareta dersom de skal overleve
„ Adaptation = tilpasning til omgivelsene. I samfunnet: økonomien/produksjons‐ og
fordelingssystemene (militærvesenet er også relevant her)
„ Goal attainment = utforming av målsettinger; system for å prioritere og fatte beslutninger. I
samfunnet: styringssystemet/politikken
„ Integration = håndtering av forholdet mellom systemets elementer; etablere balanse, få til
intern tilpasning, unngå destruktive konflikter. I samfunnet: jus/lovforvaltning, uformell
sosial kontroll, uformelle fellesskap
„ Latency – pattern maintenance
Opprettholde mønster; atferdsmotivasjon, kultur, belønningssystemer,
samfunnsstabilitet. I samfunnet: religion, familie, utdanning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Hva er den manifeste og den latente funksjonen av feks regndans?

A

manifest (åpenbar): lage regn (tror man)

latent (iboende, ikke synlig): sosial integrasjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Hva er sosial disintegrasjon?

A

at man ikke føler seg hjemme i samfunnet man lever i

- fremmedgjøring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Hva mente Weber om sosial handling?

A

Sosial handling bygger på mening

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

Hva driver samfunnsutviklinga jf Marx?

A

1) Økonomi

2) teknologi (?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

Hva driver samfunnsutviklinga jf Weber?

A

1) sosial handling (?)
2) kultur (?)
3) religion (?)

protestantisme + kapitalismens utvikling

kalvinistisk religion: om du kommer til himmelen avhenger av hvor bra du gjør det på jorda, det er forhåndsavgjort (predestinert), men man kan se hvor du ender opp basert på oppnåelse på jorda.

jobbe hardt -> bli velstående = tegn på at man kommer til himmelen

bli velstående gjennom sparsommelighet og å reinvestere

kapitalisme drevet frem av religiøs ideologisk forståelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q

Hva er kalvinisme?

A

Kalvinisme er en retning innen protestantisk kristendom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q

Hvordan drev religion samfunnsutviklinga jf Weber?

A

protestantisme + kapitalismens utvikling

kalvinistisk religion: om du kommer til himmelen avhenger av hvor bra du gjør det på jorda, det er forhåndsavgjort (predestinert), men man kan se hvor du ender opp basert på oppnåelse på jorda.

jobbe hardt -> bli velstående = tegn på at man kommer til himmelen

bli velstående gjennom sparsommelighet og å reinvestere

kapitalisme drevet frem av religiøs ideologisk forståelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

Hvilken religion drev samfunnsutviklinga jf Weber?

A

Protestantisme, nærmere bestemt grena kalvinisme

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
43
Q

Hva holder samfunnet sammen jf Parsons?

A

funksjoner og likevekt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
44
Q

Hva holder samfunnet sammen jf Marx?

A

makt

grupper med lite makt styrer grupper med lite makt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
45
Q

Hva holder samfunnet sammen (?) jf Durkheim?

A

solidaritet

som kan være mekanisk eller organisk
men organiske samfunn inneholder også mekanisk solidaritet (ikke gjensidig utelukkende?, samspill?)

46
Q

Hva er symbolsk interaksjonisme?

A

normer og verdier (dvs sosiale fakta) skapes når folk interagerer via symboler

Symbolsk interaksjonisme er en retning innen mikrososiologi der virkeligheten forståes ut i fra de sosiale deltakernes handlinger og sosiale interaksjon. Mead var en av hovedbidragsyterne innen denne retningen og anså seg selv for å være «sosial behaviorist». Mesteparten av Meads undersøkelser ble publisert først etter hans død.[2] I symbolsk interaksjonistisk teori er mennesket samtidig et aktivt «subjekt» og et observerende «objekt» (det ser seg selv fra utsiden).[3]

Mead bidro innen den symbolske interaksjonismen med å skissere en teori der menneskets bevissthet oppstår gjennom interaksjon med andre mennesker slik at «selvet» fremstår som et sosialt produkt. Denne prosessen skjer gjennom tre trinn. Først overtar individet andres handlinger og adferd. I det neste blir individet bevisst de andre, før individet til slutt blir seg selv bevisst. «Det bevisste selvet» kommer således i stand ved at vi observerer andres reaksjoner på oss selv og lever oss inn i hvordan andre vurderer oss.[4]

Sosial interaksjonisme er beslektet med Charles H. Cooleys teorier om speiling, og Mead bearbeidet Cooleys ide om «speilbilde-selvet» inn i sin egen teori.[5]

Meads perspektiver omkring hvordan individer fremviser ulike roller i hverdagen gjennom flere «selv» ble senere videreutviklet av kanadiske samfunnsforskeren Erwing Goffman.[6]

47
Q

Hvilket perspektiv har symbolsk interaksjonisme?

A

mikroperspektiv

48
Q

Hva er symboler?

A

Symbol er en gjenstand eller et ytre tegn som det knytter seg en overført betydning til.

Et symbol er et tegn, en gjenstand, en handling eller noe annet som har en dypere mening, det vil si noe som henviser til eller representerer noe annet enn seg selv, og som anskueliggjør dette på en konkret måte.

Hva symbolene betyr, bygger på konvensjoner, noe man blir enige om, men innholdet har som regel opphav i en praktisk situasjon eller i de konkrete omgivelsene. Å forstå og tolke symboler krever derfor kjennskap til den kulturen og sammenhengen de opptrer i.

Det er vanskelig å gi en presis definisjon av begrepet. Symbolet er ofte et tegn som, i motsetning til naturlige tegn som opererer gjennom naturlige eller kausale forbindelser («Mørke skyer er et tegn på regn»), er avhengig av konvensjon («Et rødt skilt er et tegn på fare»). En typisk bruk av symbol er å nevne en gjenstand som assosieres med en aktivitet fremfor å nevne selve aktiviteten, for eksempel «sverd» som symbol på krig. Symboler oppstår ofte også gjennom ytre likhet med det de symboliserer, og de kalles da gjerne ikoner. Symbolet brukes ofte som en overføring av en dypere mening; denne bruken av symbolet er særlig vanlig innen kunstnerisk og religiøs praksis (for eksempel korset som symbol på Kristi offerdød). Som retorisk figur er symbolet nært forbundet med metaforen og metonymien.

Forskjellen på symbol og allegori består i at en allegori er en mer omfattende billedfremstilling, et organisert system av symboler der forhold på et bokstavelig nivå korresponderer med forhold på et symbolsk nivå.

49
Q

Er sosial kompetanse og sosial kapital det samme?

A

NEI, men sosial kapital vil ofte bidra til sosial kompetanse

sosial kompetanse (?) er mer i retning EQ

50
Q

Hva forbindes med Mead?

A

Symbolsk interaksjonisme

utvikling av sosialt selv gjennom interaksjon

sosialt selv
sosial identitet
er ulike roller i oppveksten (“spiller spill”) og tenker hvordan andre roller tenker
utvikler et syn på seg selv

nødvendig å ta den andres rolle for å utvikle sosial kompetanse

51
Q

Hvilke teoretikere forbindes med symbolsk interaksjonisme?

A

1) Mead
2) Goffman

(3) Giddens?)

52
Q

Hvilken teoretiker videreutviklet Meads teori?

A

Goffman

Meads perspektiver omkring hvordan individer fremviser ulike roller i hverdagen gjennom flere «selv» ble senere videreutviklet av kanadiske samfunnsforskeren Erwing Goffman.[6]

53
Q

Hva slags nettverk er best egnet for utvikling av sosial kompetanse?

A

ulikhet

i nettverk der alle er veldig ulike utvikler man mest sosial kompetanse

i nettverk der alle er veldig like utvikler man mindre sosial kompetanse

54
Q

Hva er desentrering?

A

Evne til å kunne flytte oppmerksomheten bort fra seg selv og fokusere helt og fullt på motparten i en samtale.

evnen til å ta den annens rolle

å ta hensyn til flere aspekter ved situasjonen samtidig og derfor forstå sammenhenger

55
Q

Hva mente Giddens om symbolsk interaksjonisme (?)?

A

?

56
Q

Hva mente Goffman om symbolsk interaksjonisme?

A

konvensjoner/regler i hverdagslivet
ulike normer i ulike kontekster
koder

feks: lege-pasient-rollen har ulikt samspill avhengig av hvilken avdeling man er på, feks psykiatri (mentalt) vs forkjølelse/benbrudd (fysisk)

dramaturgisk analyse

mikroanalyse

forholdet mellom roller, handlinger og posisjoner i ulike kontekster

grad av tydelig skille mellom frontstage og backstage
orden i frontstage, kaos i backstage
grad av opptatthet av backstage (vs kun opptatt av fasade)

rammeanalyse (frame analasys)
ramme for handlingen bestemmer hvilke koder som gjelder

reframing = overbevise om at den opprinnelige ramma ikke lenger gjelder, lage ny ramme
reframe handlingen
feks: “det er kjempegøy å male gjerdet, du skal få prøve hvis du betaler meg!” -Tom Sawyer i Huckleberry Finn

feks:
kultur for å dra ut/kafé/restaurant vs få besøk hjemme
kjendisers hjemme-hos-reportasjon

57
Q

Hva er dramaturgisk analyse?

A

analyse av hvordan vi oppfører oss

med utgangspunkt i teaterbegreper

scene
rolle
backstage (ikke synlig for andre)
frontstage (synlig for andre)

sanksjoner mot folk som bryter normer
signalisere at det ikke er greit

bruk av navn: fornavn vs etternavn, gester, tittel
kroppskontakt
feks. lærer, lege, elev
-> vise nærhet vs avstand, respekt

feks: hjemmet som backstage særlig FØR i tiden (egne mindre fine klær hjemme), er blitt mer frontstage NÅ - vise frem hjemmet/ha besøk, sosiale medier og interiørbilder

58
Q

Hva mente Goffman om institusjoner?

A

noen institusjoner har som oppgave å bearbeide folk så de ikke skal lage oppstyr om de er misfornøyde

feks: klagebehandling

“cool the mark out” - roe ned målet

59
Q

Hva er rammeanalyse/frame analysis?

A

ramme for handlingen bestemmer hvilke koder som gjelder

60
Q

Hva er reframing?

A

reframing = overbevise om at den opprinnelige ramma ikke lenger gjelder, lage ny ramme
reframe handlingen

feks: “det er kjempegøy å male gjerdet, du skal få prøve hvis du betaler meg!” -Tom Sawyer i Huckleberry Finn

61
Q

Hvilke 2 teoretikere forbindes med fenomenologi?

A

1) Schütz
2) Hegel

(3) de Beauvoir)

62
Q

Hva er fenomenologi?

A

læren om fenomener slik de fremtrer


Fenomenologi, egentlig læren om fenomenene. Fenomenologi har i filosofien flere ulike betydningsinnhold.

Fenomenologi er studiet av fenomener og hvordan de fremtrer for oss fra et førstepersonsperspektiv.

Hos Hegel, i Phänomenologie des Geistes (1807), er fenomenologi læren om bevissthetens, erkjennelsens former og utvikling frem til absolutt erkjennelse. Den moderne fenomenologi går tilbake til Franz Brentano og Alexius von Meinong, men først og fremst til Edmund Husserl, som regner fenomenologien for en rent beskrivende «vesensvitenskap» i motsetning til alle årsaksforklarende «faktavitenskaper». Fenomenologien er da den filosofiske grunnvitenskap som ikke bare vil oppholde seg ved tingene som fenomener, men vil trenge inn til deres vesen eller betydning. Dette skal oppnås ved en nærmest intuitiv skuen av eget bevissthetsinnhold. Denne skuen kan ved såkalt fenomenologisk reduksjon (det vil si når iakttageren ikke reagerer som naturvesen, men setter egne behov, målsettinger, drifter, interesser og så videre ut av betraktning) bli objektiv og ikke subjektiv.

63
Q

Hva er livsverdenen?

A

verden slik vi møter/opplever den

ekskluderer bakenforliggende ting, dvs utenom det vi ikke opplever/møter/ser

64
Q

Er sosiale fakta en del av livsverdenen?

A

?

65
Q

Hva er typifisering?

A

vi lager typer/kategorier/mønstre for å organisere/forstå verden og navigere dens kompleksitet

66
Q

Hva er normalpresumsjonen?

A

(/normalforutsetningen/normalantakelsen)

det vi forutsetter, vi antar at folk oppfører seg normalt

opplevelse av livsverden som sosiale fakta og tatt for gitt

67
Q

Hva er bias i forbindelse med normalpresumsjonen?

A

vurderingsskjevhet
predisposisjon til fordel for en reaksjonsmåte; en sak, et synspunkt, en forestilling, en idé eller et konsept; en preferanse, partiskhet, favorisering eller forutinntatthet

vi antar at folk oppfører seg normalt også når de ikke gjør det - det må være ganske gode unormalt for at det skal oppdages

feks at vi antar noen har en dårlig dag, og ikke at de gale

68
Q

Hva er semiologi?

A

tegnvitenskap
Semiotikk er læren om tegn og tegnbrukende atferd, også omtalt som semiologi

Semiotikken tar mål av seg til å vise hvordan mennesker skaper kultur og at de på den måten omformer og overskrider sine naturgitte forutsetninger.

69
Q

Hva er det semiotiske nullpunkt?

A

feks på reise i land man ikke kan språket eller “landskapet”, ikke har noen erfaringer å bygge på, kan ikke kodene

70
Q

Hvilken teoretiker forbindes med etnometodologi?

A

Garfinkel

71
Q

(Hvilke teoretikere forbindes med semiologi?)

A

(1) de Saussure)
(2) Locke)
(3) Peirce)
(4) Eco))
(5) Foucault)
(6) Baudrillard)

72
Q

Hva er etnometodologi?

A

læren om å studere folks hverdagslige atferd ut fra deres egne praksiser, begreper og forestillinger, heller enn å fortolke atferden ut fra fagbestemte teoretiske modeller

Tradisjonen legger vekt på kompleksiteten i hverdagslig interaksjon og er særlig opptatt av å undersøke “hverdagskompetansen” som kreves for å kunne handle meningsfullt i sosiale situasjoner og sammenhenger (i tråd med sosiale normer).

gitte/underliggende strukturer/ideer vi ikke tenker over (vs symbolsk interaksjonisme der de skapes underveis?)

feks:
mindre formell høflighet på besøk hos foreldre enn fremmede (trenger ikke spørre om å få ta seg et glass vann), ikke ta ting bokstavelig når det er ment som et språklig bilde

73
Q

Hvilket perspektiv tilhører etnometodologi?

A

mikro

74
Q

Har Garfinkel og Goffman samme synspunkter?

A

Nei
Garfinkel har en litt annen vinkel enn Goffman

(vs symbolsk interaksjonisme der de skapes underveis?)

[hvorfor?]

75
Q

Hvordan undersøker man gitte konvensjoner jf etnometodologien?

A

Undersøkelse av slike normer har blant annet blitt gjennomført ved såkalte “breaching experiments”, hvor forskere (eller rekrutterte deltakere) bryter - ofte bare i liten grad - normer for å studere reaksjonene som oppstår.

feks: sendte studentene hjem med beskjed om å oppføre seg i strid med konvensjonene for at de skulle bli oppmerksomme på dem

76
Q

Hvilke 2 teoretikere var opptatt av sosial orden?

A

1) Durkheim
2) Garfinkel

(egne koder/språk i relasjoner/internt)

77
Q

Hvilke 2 betydninger har innhold?

A

1) semantisk = det man sier

2) sosial = det man mener

78
Q

Hva har betydning for meningsinnhold?

A

handling, tolkning, kontekst

hvordan man sier det: ordvalg, formulering

feks: media skal selge, konteksten er et marked, vanlig med overdrivelse

79
Q

Hva menes med struktur-aktør-dilemmaet?

A

struktur vs aktør

struktur/structure = samfunnet
aktør/agency = individet selv (kapasitet individet har til å handle)

er man styrt av samfunnsmessige forhold eller styrer man selv, hvor mye egenkraft har man?

handlende rasjonell aktør som etter beste evne tar seg frem i et marked vs påvirkning fra strukturer

80
Q

Hvilke strukturer kan påvirke individets valg?

A

venner, familie, sosiale fakta, reklame

81
Q

Er det struktur eller aktør som avgjør individers valg?

A

samspill/interaksjon mellom begge to

samspillet kan være ulikt i ulike kontekster

82
Q

Hva er en mekanisme?

A

mekanismer er det som driver årsaksforholdet frem

83
Q

Hvilket teoretiker forbindes med forklaringen på hvordan revolusjon skapes og betydningen av enkeltaktører?

A

Skocpol

84
Q

Hva mente Skocpol?

A

Revolusjoner skapes av både struktur og aktør.

Strukturen er svekka statsstrukturer - hvor ødelagte er strukturene de skal rive ned

Aktørene er aktive revolusjonære grupper som benytter sjansene - “faller gjennom råtne dører”

(pluss andre faktorer og tilfeldighet)

Skocpol brukte sammenlignende metode

85
Q

Hva mente Ibn Khaldun?

A

autonomi er nødvendig for å finne sannheten
sannheten kan ikke påtvinges
(individene må finne sin egen sannhet selv/kan ikke påtvinges sannheten?)

forskjell i hvor stor grad samfunnet skaper autonome individer
(autoriære samfunn skaper ikke autonome individer???)

Khaldun var mostander av autoritær barneoppdragelse

Khaldun sammenlignet fastboende og nomader

beskrev en rekke bias historikeren må være på vakt for. Han mener også at det finnes underliggende «samfunnslover» bak viktige samfunnsendringer og at historikeren må søke å forstå disse. I verket utvikler han derfor systematisk metode for å beskrive, analysere og fortolke samfunnet.

utviklingen av det arabiske samfunnet fra ruralt til urbant

samfunnsforhold må forklares empirisk, med sosiale fakta, og argumenterte for et klart skille mellom verdslige og religiøse spørsmål. Han viste også hvordan religion kunne brukes til å skape en fellesskapsfølelse til fordel for regimet.

urettferdig fordeling vil ødelegge ethvert samfunn

86
Q

(Hvilken teoretiker var særlig inspirert av Ibn Khaldun?)

A

Compte

87
Q

Hvilken teoretiker forbindes med autonome individer og autoritære samfunn?

A

Ibn Khaldun

88
Q

Hvilken teoretiker forbindes med struktur-aktør-dilemmaet?

A

Skocpol

89
Q

Hvilken teoretiker forbindes med struktureringsteori/structuration theory?

A

Giddens

90
Q

Hva er struktureringsteori?

A

strukturer influerer handlinger, og handlingene influerer strukturer igjen

kontinuerlig vekselspill

(handlinger skaper strukturer, strukturer skaper handlinger)

feks forming av selvet: sosiale medier gjør en mer opptatt av seg selv og ens popularitet. man blir påvirka av “likes”, men har også egnen kraft til å avgjøre hva som er viktig

91
Q

Hvilke 2 teoretikere forbindes med risikosamfunnet?

A

1) Beck

2) Giddens

92
Q

Hvilken teoretiker forbindes med at “språket er et lukka jernbur”? (?)

A

de Saussure

93
Q

Hvilken teoretiker forbindes med strukturalistisk språkvitenskap?

A

de Saussure

For Saussure var studiet av språkstrukturen det sentrale. Språkstrukturen kan analyserast som eit individuelt, psykologisk fenomen, representert der dei språklege teikna finst – i hjernen, men som kommunikasjonsmiddel i eit samfunn har språkstrukturen overindividuelle drag.

Saussure skilde mellom språk (fransk langue) og tale (fransk parole).

Språket er eit sosialt, kollektivt eller overindividuelt fenomen som samstundes er representert i hjernen til individa i språksamfunnet. Studiet av språket er psykologisk.

Talen er summen av det alle individa seier.

(strukturer forandres)

94
Q

Hvilken teoretiker forbindes med at “språket er åpent”?

A

Peirce

95
Q

Hva er en språklig kategori?

A

?

Åpne vs lukka betydninger/språk - kontekstavhengig

vi tolker på egne måter vs vi sliter med å tolke på uvanlige måter

de Saussure og lukka språk vs. Peirce og åpent språk

96
Q

(Hva er talehandlingsteori?)

A

Språket som redskap vs. språket som normativt system

refleksjonsevne

også aktøren er formet av sosiale krefter

97
Q

Hva menes med risikosamfunnet?

A

ikke mer faktisk risiko i samfunnet, men at man er opptatt av risiko

utvikling gir positive forhold, men skaper også nye risikoer

98
Q

Hva mener Giddens om risikosamfunnet?

A

risikosamfunnet krever refleksjon

refleksiv modernitet

99
Q

Hva mener Beck om risikosamfunnet?

A


«Risikosamfunnet» beskriver hvordan nye risikoer, skapt av vitenskapelige og samfunnsmessige endringer, som atomulykker, klimaendringer og genetisk modifiserte organismer, siden andre verdenskrig, delvis har overskygget de gamle eksterne eller naturbetingede farer som pest, jordskjelv og hungersnød.

De nye risikoer er blitt en ny skjebne man ikke kan unndra seg: ”Man kan ignorere nød, men ikke atomalderens trusler”. Og de nye risikoer rammer i utgangspunktet alle. Med en annen av Becks spissformuleringer: ”Nød er hierarkisk, forurensing er demokratisk”.

Risikosamfunnet utgjør ifølge Beck ”den andre moderniteten”, som er et brudd innenfor den første moderniteten. Dette bruddet kan sidestilles med hvordan industrisamfunnet i det 19. århundret oppløste agrarsamfunnet, som du kan lese mer om i artikkelen om den industrielle revolusjon.

Drivkraften i denne omformingen er uønskede men uunngåelige bivirkninger av den første modernitetens suksess, som undergraver dens egne institusjoner. Blant annet fører industrialiseringen til klimaforandringer, forlenget levealder fører til press på velferdsstaten, individualiseringen fører til usikkerhet og globaliseringen fører til terrorisme og andre ikke-statlige kriger.

Vitenskap og teknologi spiller en stor rolle i risikosamfunnet. De er både medvirkende årsak til å skape risikoer, redskap til å definere og midler til å avhjelpe dem. Og selv om vi ikke vet hva vi ikke vet, prøver vi konstant å forutse det som ikke kan forutses. Risikosamfunnet kan derfor sies å være et “refleksivt samfunn”, som konstant både reflekterer over og reagerer på seg selv

Verdensrisikosamfunnet
Verdensrisikosamfunnet, som ble utgitt på tysk i 2007, er en status etter Berlinmurens fall og globaliseringen, terroren 11. september 2001 og den internasjonale finanskrisen.

Nytt er betoningen av risikoers iscenesettelse. Å avgjøre risiko er å foregripe en katastrofe. Men når vi forstår at katastrofen kan inntreffe endrer det den offentlige bevisstheten, og dermed grunnlaget for samfunn og politikk. Det forplikter til forebyggende handlinger.

Og forsøket på å forebygge volden, fra sikkerhetskontroller og overvåkning, til fangeleirer og tortur, har på mange måter endret vårt samfunn mer enn selve terrorhandlingene 11. september.

100
Q

Hva menes med refleksiv modernitet?

A

stilles krav til refleksjon jf Giddens
vi må ta valg om jobb, ekteskap - alt er ikke lenger fastlagt (som i mer tradisjonelle samfunn)


Vitenskap og teknologi spiller en stor rolle i risikosamfunnet. De er både medvirkende årsak til å skape risikoer, redskap til å definere og midler til å avhjelpe dem. Og selv om vi ikke vet hva vi ikke vet, prøver vi konstant å forutse det som ikke kan forutses. Risikosamfunnet kan derfor sies å være et “refleksivt samfunn”, som konstant både reflekterer over og reagerer på seg selv.

101
Q

Hva er individualisering?

A


det individene bestemmes og preges mindre av tradisjonelle bånd som stand, klasse, familie og nasjon medfører risikosamfunnet en frisettelse (disembedding) av individene uten at de gjenintegreres i samfunnet (reembedding). Det er derfor en prekær frihetsmulighet for den enkelte

dividene blir mindre bundne av klasse, stand og familie enn de var. Det folk i den rike verden har til felles er at deres eget liv kommer i sentrum og risikoenes byrder synes å falle på deres egne skuldre. Her må individene konstant skifte mellom ulike, uforenelige måter å handle på i ulike sfærer, som forbrukere i markedet, som klienter i møte med byråkratiet og som venn, kjæreste og familiemedlem i de private relasjoner.

Den gamle «normalbiografien», hvor individenes livsløp var mer forutbestemte, er erstattet med liv hvor den enkelte i større grad må skape individuelle løsninger på sosiale problemer.

102
Q

Hvilken teoretiker forbindes med individualisering?

A

Beck

103
Q

Hva er interseksjonalitet?

A

vi har flere posisjoner enn én - flere kryssende posisjoner
feks: klasse, kjønn, kapital osv

feks: når man sier at “ungdommene taper på _” kan det være feil, for det kan bare gjelde fattige (lav sosiøkonomisk klasse) ungdommer.

104
Q

Hvilke 2 teoretikere forbindes med samfunnsutvikling/samfunnsforandring?

A

1) Marx

2) Weber

105
Q

Hva mente Marx om samfunnsutviklinga?

A

alt hviler på økonomiske interesser

106
Q

Hva mente Weber om samfunnsutviklinga?

A

økonomisk (?) klasse er bare én av mange sider ved din posisjon

107
Q

Hva er en stand?

A

folk som har noe til felles ved at de lever på samme måte

felles interesser, felles livsstil

feks legestanden, advokatstanden

[bøyes slik: flere stender]

108
Q

Er klasse det samme som stand?

A

Nei

109
Q

Er postmodernisme det samme som poststrukturalisme?

A

Nei

110
Q

Hva menes med “alt er simulakra” jf Baudrillard?

A

realiteten erstattes av symboler (representasjon) som representerer realiteten

frustrasjon fordi det ikke er ekte

alt som skjer (i det moderne samfunnet????) er utveksling av symboler - livet simuleres

fiksjon vsvirkelighet, vi får en hypervirkelighet der alt er simulacra