Hoofdstuk 8: Alternatieve vermageringsmethoden Flashcards Preview

Afslankconsulent > Hoofdstuk 8: Alternatieve vermageringsmethoden > Flashcards

Flashcards in Hoofdstuk 8: Alternatieve vermageringsmethoden Deck (40):
1

Voedingszandloper algemeen

De voedselzandloper wil ook een instrument zijn dat in één oogopslag aantoont wat gezonde en vooral wat ongezonde voeding is. Hierdoor is de voedselzandloper een alternatief voor de 'schijf van vijf' en de 'voedseldriehoek'.

De bovenste helft van de voedselzandloper bevat ongezonde voedingsmiddelen, die voor gewichtstoename zorgen en het verouderingsproces versnellen. De onderste helft van de zandloper bevat gezonde voedingsmiddelen, die zorgen voor gewichtsverlies en die het risico op tal van verouderingsziektes kunnen verminderen.

2

Belangrijkste punt van kritiek op de voedingszandloper.

Verburgh baseert zich niet op de voedingsaanbevelingen voor België (opgesteld door de hoge gezondheidsraad), maar op buitenlandse gegevens (vooral uit de VS). Hierdoor geeft hij ten onrechte kritiek op bepaalde aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek die in België worden toegepast.

Het geeft geen hoeveelheden weer en gebruikt enkel de indicator 'zoveel mogelijk vervangen door'.

Bovendien houdt de voedingszandloper bij het onderscheiden van de verschillende groepen geen rekening met de voedingsstoffen die de producten aanleveren.

3

Nuldieet algemeen

Bij het nuldieet mag men niets eten of drinken dat energie levert. Je lichaam gaat daarom op zoek naar energie. Eerst worden je koolhydraatreserves opgebruikt, waarna je lichaam de vetreserves gaat aanspreken of glucose aanmaken uit opgeslagen en lichaamseigen eiwitten.

Hersenen, zenuwen, hart en nieren moeten opeens werken onder heel moeilijke omstandigheden.

Je verliest ook veel vocht met daarin opgeloste mineralen, zoals natrium, kalium en calcium. Een gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt, soms zo erg dat je er duizelig van wordt, vooral als je plotseling opstaat. Het mineraalverlies kan ook oorzaak zijn van krampen.

4

Sapvasten

Sapkuren is een manier om gewicht te verliezen door alleen groentensappen te drinken. Het doel van een sapkuur is in eerste instantie het detoxen van je lichaam. Het is goed voor je spijsverteringskanaal en je organen. De sapkuur heeft als prettige bijkomstigheid dat je ook een paar kilo in gewicht verliest. Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies.

Tijdens de sapkuur wordt je lichaam gereinigd en komt het spijsverteringskanaal tot rust, dit heeft een positieve werking op de lever, de nieren en de darmen. Je lichaam ontdoet zich van afvalstoffen die in de loop van de tijd zijn achtergebleven door bv verkeerde eetgewoontes.

Door die afvalstoffen kan je last krijgen van lichamelijke ongemakken. Denk aan vermoeidheid, lusteloosheid, maar ook menstruatieklachten of een onzuivere huid kunnen ontstaan door een teveel aan afvalstoffen in je lichaam.

Enkele dagen sapkuren kan niet zoveel kwaad, maar heeft weinig nut. Langer sapkuren wordt afgeraden. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken, en je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen.

5

Herbalife

Herbalife werkt met een systeem van vervangmaaltijden. In de eerste fase vervangt men twee maaltijden per dag (naar keuze), door een shake. Deze shake wordt gemaakt in magere melkproducten of vruchtensappen. De derde maaltijd mag men van een normale gezonde maaltijd genieten Bij elke maaltijd neemt men twee vezel/kruiden tabletten.

Daarnaast drinkt men minimaal 2 liter water per dag. In de tweede fase gaat men opnieuw opbouwen naar 2 of 3 normale maaltijden, om zo te zorgen voor een stabiel gewicht op lange termijn. Of er ook voldoende opvoeding is wat gezonde voeding betreft, hangt af van de consulent in kwestie.

6

Weight watchers

Bedacht door de Amerikaanse Jean Nidetch.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het weight watchers programma te volgen. Je kan kiezen voor een wekelijkse cursus, waar je begeleiding krijgt van een coach of je kan het programma ook online volgen.

Het weight watchers programma is gebaseerd op een punten systeem. Per dag of week eet en drink je een vooraf bepaald aantal punten die je mag opmaken. Om te vermijden dat men alle punten spendeert aan ongezonde voeding zijn er ook regels die bepalen dat men elke dag een aantal porties zuivel, vetten, groenten etc moet eten, te vergelijken met de voedingsdriehoek.

Het nadeel van deze methode is dat het weinig gepersonaliseerd kan worden en de energieopname vrij laag is. Het groepsgevoel heeft dan weer een positief effect op de motivatie.

7

Eiwitrijk dieet principe

Wanneer je je lichaam alleen nog eiwitten toedint, is het verplicht de vetreserves aan te spreken. Het gevolg is een snelle gewichtsdaling zonder dat er spierweefsel verloren gaat. Al vanaf de derde dag schakelt het lichaam over op de vetverbranding. Door vetafbraak worden er ketonen gevormd, met als gevolg je hebt geen hongergevoel meer.

Het dieet bestaat gewoonlijk uit verschillende fasen, waar bij de start enkel eiwitrijke shakes worden gegeven en waar bij de stabilisatie fase wordt overgegaan naar gezonde voeding. In plaats van shakes kan men er ook voor kiezen om veel eiwitten in te nemen via gewone voeding Dit is echter heel slecht voor de cholesterolwaarden.

8

De 3 fasen van het proteïnedieet.

Fase 1: Actieve fase met enkel eiwitrijke shakes en groenten.

Fase 2: Opbouwfase waar de koolhydraten langzaam weer worden geïntroduceerd

Fase 3: stabilisatiefase waar de gezonde voeding terug wordt geïntroduceerd

9

Voordelen proteïnedieet

- weinig hongergevoel en toch gewichtsverlies
- je leert langzamerhand en onder deskundige begeleiding een nieuw eetpatroon aan
- velen voelen zich heel goed bij het volgen van dit dieet

10

Nadelen proteïnedieet

- onevenwichtige samenstelling
- geen voedingsopvoeding
- slechte adem, constipatie
- medische bezwaren: niet voor mensen met hypertensie, nierproblemen, jicht,...
- kan tot uitputting leiden van proteolytische enzymen

11

Atkinsdieet Principe

Het atkinsdieet is en dieet waar je onbeperkt eiwitten en vetten mag eten. Koolhydraten daarentegen worden zoveel mogelijk vermeden. Het hormoon insuline staat hierbij centraal. In dit dieet orden koolhydraten, die de insulineproductie opwekken, teruggebracht tot een minimum. Hierdoor nemen je vetreserves af

12

voordelen van Atkins

- Je mag alles eten behalve koolhydraatrijke, voedingsvezelrijke voedingsmiddelen
- gewichtsverlies gedurende de eerste 2 weken: 2-4 kg
- geen calorieën tellen

13

Nadelen van Atkins

- Kan eentonig worden
- door hoge vleesconsumptie, eieren, krijg je bij dit dieet veel verzadigd vet binnen
- medische bezwaren: risico op ketose, hyperuricemie, hyperlipemie, hypercholesterolemie. Dit dieet is risicovol voor hart- en vaatlijders, nierpatiënten, jichtlijders
- geen voedingsopvoeding
- niet wetenschappelijk onderbouwd
- te weinig vezels
- kostelijk
- nevenverschijnselen: misselijk, vermoeid, lusteloos

14

Combinatiedieet principe

Dit dieet is gebaseerd op de methode van Hay, waarbij men gedissocieerd gaat eten. Dit houdt in dat men bepaalde producten gedurende de maaltijd nooit samen gaat eten. De hele theorie berust op het feit dat de verschillende enzymen die nodig zijn om eiwitten, vetten en koolhydraten te verteren elkaar opheffen en dus onwerkzaam worden als ze tegelijkertijd door het spijsverteringsstelsel worden aangesproken, zoals dat het geval is met een gemengde maaltijd. Daarom wordt aangeraden om eiwitrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen gescheiden te eten.

15

voordelen van combinatie dieet

- de vertering kan vlotter verlopen
- goed voor personen met spijsverteringsklachten
- goed voor personen die zich regelmatig moe en futloos voelen

16

Nadelen combinatiedieet

- moeilijk te volgen
- fruit enkel nuchter als ontbijt

17

GI Dieet principe

De glycemische index van een voedingsmiddel wordt gedefineerd als de toename van de bloedsuikerconcentratie boven de nuchtere waarde gedurende de 2 uur die volgen op het eten van 50g verteerbare koolhydraten van dit voedingsmiddel ten opzichte van 50g glucose.

In dit dieet wordt de voorkeur gegeven aan voedingsmiddelen met een lage glycemische index, en de voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoveel mogelijk beperkt. Voedingsmiddelen met een lage GI worden langzamer verteerd, waardoor je ook veel langer een verzadigd gevoel hebt. Door ook het insulinegehalte laag te houden, wordt de vorming van vet geremd.

18

Hoge GI

> 70

19

gemiddelde GI

55-70

20

Lage GI

<55

21

voordeel van GI dieet

- geen kcal tellen
- energierijker en fit voelen

22

Koolhydraatarm dieet principe

De meeste koolhydraatarme dieten berusten op een eenvoudig principe: minder koolhydraten eten. Dit kan men eenvoudig doen door bij iedere maaltijd veel minder brood, aardappelen,.... te eten en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te vermijden. De bedoeling is om de glucosespiegel na iedere maaltijd zo laag mogelijk te houden.

23

Voordelen van koolhydraatarm dieet

- minder glycemieschommelingen
- preventie tegen welvaartziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten

24

Nadelen koolhydraatarm dieet

Niet geschikt voor wie fysiek inspannend werk verricht

25

Montignac dieet principe

- glycemische index >50, slechte koolhydraten geven extra insuline-afscheiding met vetzucht tot gevolg en kan je beter mijden.
- scheiden van koolhydraten en vetten: niet samen in een maaltijd
- verkoop van eigen producten, die zogezegd niet in de winkel te verkrijgen zijn
- recepten

26

Orlistat (Alli en Xenical)

Alli en Xenical zijn vetblokkers die interfereren met de werking van het gastro-intestinale lipase in het maag-darmkanaal. Daardoor wordt 30% van de ingenomen hoeveelheod vetten niet geabsorbeerd. Alli en Xenical verminderen dus de totale calorie-inname en veroorzaken een significant gewichtsverlies.

Alli en Xenical hebben een unieke moleculaire structuur. Ze binden zich aan de actieve plaats van het GI lipase en blokkeren de werking ervan zodat het enzym de triglyceriden niet kan afbreken tot vrije vetzuren en monoglyceriden. Een significant gedeelte van de hoeveelheid vetten in de voeding wordt daardoor niet verteerd, niet geabsorbeerd en trekt in onveranderde vorm door het maag-darmkanaal. 70% van de hoeveelheid wordt echter op de normale manier geabsorbeerd.

27

Nadelen Orlistat

- er ontstaat een vetachtige ontlasting
- er is kans op een tekort aan vetoplosbare vitaminen en essentiële vetzuren.

28

Werking van artisjok

Zou de stofwisseling verbeteren door optimalisatie van de lever en de gal, waardoor een snellere afvoer van de afvalstoffen mogelijk is.

29

werking van Blaaswier

Zou de stofwisseling en de verbranding van de vetten stimuleren en zou hongerstillend zijn.

30

werking van Javaanse nierthee

Zou de volgende eigenschappen bevatten: glycogeenopbouwend in lever, vochtafdrijvende eigenschappen, bevordert de stofwisseling, maakt snelle afvoer van afvalstoffen mogelijk.

31

werking van maistempels

Zou de vochtbalans herstellen, en zou vocht afdrijvende werking hebben

32

werking van groene thee

zou ontgiftend werken

33

kruidenaftreksels die ondersteunend kunnen werken

- warm water met vers citroensap op de nuchtere maag
- paardenbloem (de lever, nieren, galblaas en darmen)
- echte kamille (de darmen)
- Brandnetel (de nieren)
- smalle weegbree (de luchtwegen)
- tijm (de longen)
- rode klaver en kliswortel (de huid)
- Groene thee
- water drinken met een laag mineraalgehalte (droogrest < 60mg/liter)

34

Werking van Chroom

speelt een belangrijke rol bij de koolhydraatstofwisseling en de glycemie, waardoor de trek naar zoet zou afnemen.

35

werking van CLA

is geconjugeerd linolzuur en is een afgeleide van linolzuur (essentieel vetzuur). CLA zou een gunstige invloed hebben op de balans tussen spieren en vet. Het zou de spieropbouw ondersteunen en zorgen dat de opgenomen vetten kunnen verbrand worden. Op deze manier zou spierverlies tijdens een vermageringsdieet kunnen vermeden worden.

36

werking van carnitine

Zou de vetverbranding ondersteunen door de vetten te transporteren naar de vellen en de mitochondriën waar ze worden omgezet in energie

37

werking van Co enzym Q10

zou een belangrijke rol spelen in de energieproductie in alle lichaamsdelen. Hierdoor zouden we langer geestelijk en lichamelijk actief blijven.

38

werking van groene thee

Catechinen zouden ontgiftend werken, zodat de afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderen worden.

39

werking van vezels

Om sneller een verzadigingsgevoel te bereiken

40

werking van DHA

Zou de vetverbranding stimuleren