Kap 8: Grupper med "vi"-dynamikk Flashcards

1
Q

Når fungerer grupper på formålsnivå lagånd best?

A

De er effektive under relativt stabile rammebetingelser, når oppgaven fordrer alles bidrag og ikke er for komplisert. Lagånd er resultatorientert, så de er opptatt av å nå resultater, og de forstår bedre enn reservasjon at dette krever flere mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er “Messias-effekten”

A

Messias-effekten forklarer hva som skjer når lederskap i en gruppe svikter, en oppgave blir for komplisert eller at konteksten er uforutsigbar. Gruppen mister sin evne til å yte og blir nærmest hjelpeløst knyttet til et håp om at noen skal komme å redde dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva noen positive sider med formålsnivå lagånd?

A

Så lenge rammebetingelsene er noenlunde konstante og oppgavene ikke avviker for mye, er grupper i lagånd svært robuste. Det skal mye til før gruppen oppløses.

Medlemmene i lagånd vil hverandre godt og de er dedikert til helheten og underkaster seg lett et klart og sterkt lederskap.

Tydelig rollestruktur, men medlemmene støtter hverandre med sin kompetanse uten at det ligger en bakenforliggende forventning til noe mer.

Sterk kultur (dette er nødvendig for at en slik gruppe skal holde sammen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er noen negative sider med formålsnivå lagånd?

A

Den sterke identiteten og kulturen på lagåndsnivå gjør at symboler (god leder) som opprettholder status quo blir svært sentrale. Kulturen er dermed prestasjonen bæres av troen på gruppens ufeilbarlighet.

I en slik situasjon har kanskje gruppen en veldig sterk og karismatisk leder og de har gjort det bra i en lang periode. Men så skjer det noe nytt, og istedenfor å adaptere og tenke nytt, gjør de som de alltid har gjort og dermed går det dårlig.

Da skjer jo “Messias-effekten”, de håper på en som kan redde dem (en ny leder feks)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan kan en gruppe på formålsnivå lagånd, utvikle seg til et høyere formålsnivå?

A

Lederen i gruppen må bevvist delegere både ansvar og myndighet. For forskjellen mellom nivåene lagånd of produksjon er at medlemmene ikke blindt underkaster seg beslutninger og normer, men bidrar aktivt til å vurdere om teamet arbeider optimalt.

Først når medlemmene tør og er villige til å foreslå endringer i måten gruppens oppgaver skal løses på og hvilke virkemidler som skal anvendes uten at lederen tar initiativ til dette, er grunnlaget for produksjon lagt.

For å si det på en veldig enkel måte, så tenker arbeiderne i teamet mer selv istedenfor å bare følge ordre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva skjer med gruppen i lagånd dersom den mislykkes i å utvikle seg?

A

Dersom teambyggingen mislykkes, vil gruppen i beste fall forbli på lagåndsnivå. Mest sannsynlig vil gruppen falle ned på reservasjonsnivå.

Grunnen for dette er fordi gruppen prøvde å forlate det trygget “vi” som er bærende for lagånd i sitt forsøk om å utvikle seg. De opplever frustrasjon og utrygghet, noe som fører til trangen etter å komme hjem igjen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly