Tverrfaglige team; et tveegget sverd? Flashcards

Artikkel

1
Q

Hva er et tverrfaglig team?

A

Tverrfaglige team er et team bestående av individer med ulik kompetanse.

Feks. Et team som består av jurister og økonomer. Disse to gruppene besitter ulik kompetanse innen sine fagfelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva har empiriske studier vist av tverrfagelig team. (Positive og negative sider)

A

Studier har vist at funksjonelle tverrfaglig lederteam er mer innovative, utvikler tydeligere strategier, responderer raskere på konkurransetrusler og kan være raskere til å implementere spesifikke former for organisatoriske endringer enn mer homogene team.

Andre studier har viser imidlertid at denne typen mangfold kan øke konfliktnivået, forsinke konkurransebaserte responser samt redusere det generelle prestasjonsnivået i teamet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke tre typer av tverrfagelig team finnes det? Ikke utdyp

A

Multiprofesjonelle

Interprofesjonelle

Transprofesjonelle

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er et tverrfagelig team som er multiprofesjonelle

A

Dette teamet er preget av lite samhandling mellom teammedlemmene. I slike team møtes medlemmene for å diskutere og dele informasjon om den aktuelle problemstillingen, men de enkelte medlemmene trenger ikke å forholde seg til og ta innover seg andres innspill når de tar avgjørelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Utdyp om interprofesjonelle og transprofesjonelle team

A

Interprofesjonelle team preges av relativt høyt integrasjonsnivå. Målene til denne typen team kan kun nås dersom de profesjonelle medlemmene inngår i en interaksjonsprosess preget av høy grad av kommunikasjon, gjensidig planlegging, kollektiv beslutningstaking og delt ansvar.

Et eksempel på et interprofesjonelt team kan være et team bestående av leger, sykepleiere, fysioterapeuter og sosialarbeidere som jobber sammen for å gi helhetlig pleie og behandling til pasienter på sykehuset.

Transprofesjonelle team er preget av mye samhandling og kommunikasjon mellom medlemmene, og i tillegg er profesjonsgrensene mer uklare. Et sentralt poeng er at hvert teammedlem skal tilegne seg tilstrekkelig forståelse for og kunnskap om de andre medlemmenes profesjoner og spesialisering, slik at disse er istand til å påtå seg deler av andres roller. Det forventes at en form for læring skal forekomme igjennom kunnskaps og kompetanseutveksling.

I et transprofesjonelt team kan det være psykologer, psykiatere, sosialarbeidere, pedagoger og kliniske terapeuter som jobber sammen for å vurdere barnets behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvem utviklet teorien om sosial identitet og hva går den utpå?

A

Tajfel og Turner

Den har som et utgangspunkt at man definerer seg selv som en del av en gruppe mennesker, og samtidig opplever at en eller flere personer ikke tilhører denne gruppen, har man mentalt opprettet to kategorier:

Inn gruppen- Gruppen man selv er en del av

Utgruppen- som de andre er en del av

En sentral tendens er at kategoriseringen er at inn gruppen blir stilt i positivt lys mens medlemmer av utgruppen blir vurdert negativt og meget forskjellig fra inn gruppen. Gruppekategoriseringen kan medføre overforenklede, unøyaktige, rigide og nedsettende antakelser om medlemmene av utgrupper. Denne formen for sosial differensiering vil imidlertid være mer omfattende om tilhørigheten til en spesifikk gruppe er internalisert som en viktig del av individets selvkonsept, og er av emosjonell og verdibasert betydning for vedkommende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Er språket viktig for sosiale grupper? Kan språket skape barrierer

A

Ja språket er en av de mest fundamentale elementene i en kommunikasjonsprosess og sosiale grupper for øvrig. For det første er språket nært knyttet opp mot vår sosiale identitet og kan benyttes som verktøy for sosial identifikasjons. Sosiale grupper vil da med andre ord utvikle et inngruppe-språk som er særegent for deres medlemmer.

Språket kan altså være et verktøy for å forsterke samholdet i en inngruppe samtidig som det bidrar til å differensiere denne fra utgrupper med andre holdninger, oppfatninger og verdenssyn. I slike tilfeller vil språket være med å forhindre at utenforstående personer forstår det som blir sagt i inngruppen, og har dermed også en funksjon som er ekskluderende ved å forhindre kommunikasjon med enkelte individer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva har persepsjonen med grupper å gjøre?

A

Fundamentalt element ved all kommunikasjon i likhet med språket har vi persepsjon, hvor man benytter ervervet kunnskap til å samle og fortolke de stimuli som registreres av sansene. Mange grupper opplever perseptuelle problemer som følge av

1) persepsjon er en subjektiv prosess
2) Mennesker streber etter stabilitet i sine persepsjoner
3 Mennesker antar det man oppfatter gjennom persepsjonsprosessen, er meningsfullt

Det at vi mennesker har subjektiv persepsjon vil gjøre at vi oppfatter situasjoner og hendelser forskjellig. Jo mer forskjellige gruppeindividene er fører til distanse.

Det at vi mennesker streber etter stabilitet i vår persepsjon, betyr at vi forventer at andres atferd er forutsigbar. Når vi først har dannet oss et inntrykk av et medlem i en gruppe, søker vi å bekrefte denne oppfatningen heller enn å avkrefte den. Vi blir altså gjort blinde av vår egne forventninger og eksisterende oppfatninger.

Prinsippet om “meningsfullhet” innebærer at vi gjennom vår persepsjon vil være tilbøyelig til “å fylle hullene” i andres budskap. Man kan da oppfatte ting som ikke er der.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er Herbert Simon pioner innenfor og hva kritiserte han økonomiske teorier for?

A

Han er en pioner innenfor tilnærminger som vektlegger betydning av informasjonsprosessering og beslutningstaking hos individer i organisasjoner.

Simon kritiserte økonomiske teorier om mennesket som ensidig vektla økonomiske og rasjonelle forhold. I motsetning til disse teoriene argumenterer Simon for at mennesker aldri kan bli helt rasjonelle fordi det finnes sterke begrensinger ved våre informasjonsprosesseringsevner. Han peker på at vi som oftest kun er i stand til å vurdere et begrenset utvalg av alternativer når vi står overfor en beslutning, derav begrepet “bounded rationality”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan er informasjonsoverbelastning knyttet til tverrfagelig team.

A

Wilson hevdet at grupper er særlig utsatt for problemer knyttet til informasjonsoverbelastning fordi en gruppe ofte arbeider med et flertall av ideer og forslag. “Informasjonsoverbelastning” vil si at det blir for mye informasjon og forholde seg til for gruppemedlemmer. Dette har vist seg å ha flere dramatiske konsekvenser for individer i organisasjoner. Mange ledere rapporterte at informasjonsoverbelastning har ført til redusert jobbtrivsel. Videre rapporterte halvparten at det medførte utsettelse av og redusert kvalitet i beslutningstaking i organisasjonen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly