Seksuell trakassering i operative miljøer. Pluss artikkel; mobbing i arbeidslivet Flashcards

Artikkel

1
Q

Hva er de fem forholdene som avgjør om handlinger kan kalles for seksuell trakassering eller ikke?

A
  1. tolkes som seksuell
  2. Være uønsket
  3. oppleves som negativ
  4. Forekomme gjentatte ganger over en viss tidsperiode
  5. Ha negative konsekvenser over tid
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Definer seksuell trakassering. Er det noen utfordringer med denne definisjonen?

A

Seksuell trakassering defineres ofte som uønsket seksuell oppmerksomhet, eller uønsket seksuelle tilnærmelser.

Utfordringen er at det ikke eksiterer entydig definisjon på hva som anses som seksuell trakassering, fordi definisjonen beror på den subjektive oppfatningen hos den oppmerksomheten rettes mot. Alle former for «trakassering» besitter denne utfordringen. Individer har ulik terskel for hva som oppfattes krenkende eller plagsomt. Den subjektive opplevelsen må derfor ses i lys av en mer objektiv norm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva sier arbeidsmiljøloven om trakassering? Hvordan definerer forsvaret seksuell trakassering?

A

Arbeidsmiljøloven forbyr trakassering og annen utilbørlig opptreden (§4.3, ledd 3). Trakasseringen kan ha en seksuell form, og loven angir ikke at hendelsene må skje mange ganger.
Forsvaret definerer seksuell trakassering som uønsket atferd av seksuell trakassering som uønsket atferd av seksuell karakter, eller annen uønsket atferd basert på kjønn, som krenger de tjenestegjørende sin integritet i tjenesten. Eksempler på dette kan være; seksuelle hint eller gester, kommentarer om kropp eller privatliv og tafsing osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke former for trakassering blir ofte nevnt. Gi eksempler på alle

A

Fysisk, verbal og ikke verbal trakassering.
Verbal trakassering kan skje via seksuelle hentydninger og forslag eller kommentarer om kropp, utseende eller privat liv

Ikke- verbal trakassering dreier seg for eksempel om nærgående blikk, kroppsbevegelser, visning av seksuelle bilder, blotting og liknende

Fysisk trakassering omfatter alt fra uønsket berøringer, klemming og kyssing til overgrep som voldtekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Makt anses som et nøkkelbegrep, derfor definer makt. Deretter nevn 3 maktbaser som er av særlige interesse i forhold til seksuell trakassering.

A

Makt kan defineres som å tvinge sin vilje på andre mennesker, uavhengig av deres vilje og interesser

Maktbase 1) Tvangsmakt, der personen har myndighet til å sanksjonene eller påføre andre straff

2) Legitim makt, der personen har stor formell innflytelse i kraft av sin posisjon.

3) Referanse- makt, der personen nyter stor popularitet, og gjerne har en karisma som kan misbrukes.

Vi har også et par andre baser av betydning i henhold til seksuell trakassering, slik som belønningsmakt, ekspertmakt, informasjonsmakt og overtalelsesmakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar seksuell trakssering- tentative trinn modellen.

og hva menes med at modellen er tenativ?

A

Trinn A: Seksuell oppmerksomhet- Dette betegner en gjensidig , ønsket seksuell interesse mellom to likeverdige partnere, som er lydhøre overfor hverandre. Flørting kan være et eksempel.

Trinn B: Uønsket seksuell oppmerksomhet- Er uønsket uoppfordret og ensidig. Det er altså bare den ene parten som ser oppmerksomheten som et gode. Den andre personen persiperer interessen negativ.

Trinn C: Seksuell trakassering/gjentatt uønsket seksuell oppmerksomhet- Et viktig aspekt er også om oppmerksomheten kan bringes til opphør ved at man responderer negativt eller avisende på interessen. Når dette ikke er muig, det er et element av manglende mestringskontroll, oppmekrsomhheten er gjentagende, og ikke mulig å stoppe er det snakk om seksuell trakassering. Eksempler på dette kan være grove enkelt hendelser som blotting

Trinn D: Seksuelt overgrep/fysisk kontakt- Dette kan være at man blir tvunget til sex, under trussel av at jobben ellers vil være i fare.

Trinn E: Voldtekt- Noen ganger vil den fysiske kontakten være av voldelig karakter, ofte av grov type med slag og spark for å oppnå overgivelse, der overgriper tvinger seg til sex.

Modellen er tentativ, den seksuelle utvekslingen kan hoppe fra trinn A til D eller E uten mellomliggende trinn. Eksempel på dette er scenarioer når personer voldtat på hjemveien etter en tur på byen og gjerningsmannen er ukjent

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva ble funnet i den landsrepresentative studien av seksuell trakastering i arbeidslivet som ble gjennomført i 2005?

A

Det ble det funnet
at det var 3 ganger så mange kvinner som menn som
var utsett for seksuell trakassering i siste 6 måneders
periode. Prevalenstallene for en samlet befolkning var
forholdsvis lave: 1.7 % (kvinner) og 0.5 % (menn). Yngre
kvinner, dvs. yngre enn 35 år, var imidlertid dobbelt så
utsatt: 3 % rapporterte om seksuell trakassering i denne
gruppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvorfor er spesielt militæret utsatt for seksuell trakassering?

A

Hierarkisk struktur: Militæret er kjent for sin tydelige hierarkiske struktur, og noen ganger kan dette føre til maktmisbruk og trakassering av lavere rangerte medlemmer.

Militærkultur: Militære organisasjoner kan ha en unik kultur preget av tøffhet og maskulinitet. Dette kan bidra til et miljø der trakassering, inkludert seksuell trakassering, ikke alltid blir rapportert eller adressert på en effektiv måte.

Manglende åpenhet og frykt for represalier: Noen medlemmer av militæret kan være motvillige til å rapportere trakassering på grunn av frykt for represalier eller karrierekonsekvenser.

Manglende mangfold og inkludering: Militæret har tradisjonelt hatt utfordringer knyttet til mangfold og inkludering. Et miljø med begrenset mangfold kan skape et klima hvor trakassering trives. Er spesielt overflod av menn i yrke som gjør at kvinner er mer utsatt.

Den store maktdistansen kan gjøre at det blir vanskeligere og si ifra

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva kan passiv ledelse bidra til? (La det skure ledelse

A

Metoo

Et utslag av slik la-det-skure atferd kan være at det ikke tas tydelig grep på hva som forventes av de ansatte i forhold til “code of conduct”, vanlig folkeskikk og takt og tone. I sammenheng med dette er det påvist at det er større risiko for å bli rammet av seksuell trakassering, dersom man jobber under en passiv leder

Forskning har vist at passiv ledelse kan ha ulike destruktive effekter på en arbeidsplass, som redusert jobbtilfredshet, men også i form av økt uhøflighet på arbeidsplassen

I en operativ setting kan passiv ledelse vise seg ved og ikke håndtere seksuell trakassering, og kanskje verger seg for å motta varsel om trakassering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva menes med kontradiksjon ved varsel om seksuell trakassering?

A

Prinsippet om kontradiksjon vil si, at den som beskyldes for klanderverdig atferd må bli hørt og få anledningen til å komme med sin versjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forfatterne presenterer ting som bør implementeres i en framtidig undersøkelse av seksuell trakassering innenfor det operative miljø. Nevn disse

A

Klar definisjon av begrepet som skal måles. Vist variert signifikans på surveyer som inkluderer definisjoner og på dem som ikke innehar definisjon. For eksempel begrepet mobbing

Det bør kartlegges enkeltvis og separate “kardinalspørsmål” hvor mange som opplever seg som offer for eksempel seksuell trakasering og seksuelt overgrep. Det er vanlig med de siste 6 månedene som “nåtid”. Deretter bør man kategorisere svar alternativene

I følge forfatterne er det viktig og kartlegge uønskede seksuelle situasjoner. Dette instrumentet kan gjerne bestå av flere tidligere kartlegginger. Spesielt Reddy Murdoch kartleggingsverktøy kalt “sexual harassment inventory” som består av 20 situasjoner som til dels kartlegger seksuell trakassering.

De anbefaler også å bruke hele eller deler av “Bergen sexual harassment Scale”, da dette gir mulighet til å sammenligne militære tall med tall fra landsrepresentative data fra norsk arbeidsliv i forhold til 11 seksuelle situasjoner.

Det bør også kartlegges eventuell varsling rundt seksuell trakassering, og hvordand ette har blitt håndtert til nå

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Definer mobbing

A

Mobbing er en situasjon der en person, eventuelt flere, gjentatte ganger over tid utsettes for negative handlinger fra en eller flere personer i arbeidsmiljøet på en slik måte at den som rammes, har vanskelig for å forsvare seg mot angrepene.

Dette handler altså om vedvarende plaging og trakassering av en person , og ikke om enkeltstående episoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vi har i hovedsak to typer mobbing hva heter disse og hva skiller dem fra hverandre?

A

Direkte

Indirekte

Den førstnevnte referer til åpent aggressive handlinger, sårende fleip, latterliggjøring, utskjelling også videre.

Indirekte er mer skjulte handlinger og handlinger om det å stenge ute og isolere noen, la være å dele informasjon videre slik at offeret får en kjipere arbeidssituasjon.

I denne sammenheng skiller vi også i i mellom arbeidsrelaterte og personrelaterte (sier seg selv)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er forskjellen på subjektiv og objektiv mobbing?

A

Subjektiv mobbing er en situasjon hvor en person selv opplever seg som offer for andres systematiske aggresjon.

Objektiv mobbing er en situasjon hvor det er ytre observerbare beviser for mobbing, for eksempel at kollegaer bekrefter at de har vært vitne til negativ atferd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forbyr arbeidsmiljøloven mobbing?

A

Selv om begrepet mobbing eksplisitt ikke blir brukt. I lovens formålsparagraf fastsettes for det første et generelt prinsipp om likebehandling i arbeids, og at arbeidsmiljøet skal til enhver tid skal være slik at arbeidstakeren har full trygghet mot psykiske eller fysiske skadevirkninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er konsekvensen for mobbeoffre?

A

En rekke studier har vist seg at har man opplevd langvarige mobbing er sannsynligheten stor for at du vil utvikle somatiske plager eller psykiske problemer.

De som hadde blitt mobbet i sine yngre dager er ofte dem som igjen blir mobbet i arbeidslivet.

Individer som har opplevd hard mobbing har et symptom likhet til de som har PTSD.

Selvmordstanker er også knyttet til mobbing

16
Q

Hvilke to hovedformer av situasjoner kan mobbing oppstå?

A

Stridsmobbing: Det oppstår gjerne i forbindelse med høyt opptrappet konflikt. Over tid kan en konflikt bli så opphetet at det resulterer i mobbing og trakssering av den “svakeste” part, eventuelt om den ene parten bruker mobbing i forsvars posisjon for å angripe motparten.

Rovmobbing: Det er tilfeller hvor offeret tilsynelatende ikke har gjort noe som kan forklare mobberens aggresjon, men tilfeldigvis befinner seg i en situasjon hvor noen utfører negative handlinger for å demonstrere makt.

Et eksempel på rovmobbing kan dreie seg om en generell aggressiv lederstil som krenker den underordnede, eller en leder som utøver makt på en ikke legitim måte.

17
Q

Hvilket personlighetstrekk i Fem faktor modellen er oftest utstatt for mobbing? Hva skyldes dette?

A

Nevrotosisme kombinert med introversjon.

Enkelte av de som blir mobbet rapporterte endringer i personligheten ved at de ble mindre omgjengelige, mindre planmessige og mindre åpne for nye opplevelser.

18
Q

Hva er resultatene fra mobbing og ledelse?

A

Resultatet fra forskning har vist at det ofte er ledere som oppleves som den mobbende part, og at mobbing fra ledere har større virkning enn mobbing fra kolleger.

Om det ikke er lederne som mobber har selve ledelsen og lederstilen innvirkning på hvorfor mobbing forekommer. Ved svak ledelse og laissez-fair- ledelse skapes det en maktbalanse mellom de underordene. Noe som igjen kan oppstå i konflikter og mobbing. Ulike former for tyrannisk ledelse virker også destruktivt på arbeidsmiljøet.

Dette indikerer at ledere kan spille både en aktiv og negativ rolle og en passiv og dermed tillatende rolle i utøvelse av mobbing

19
Q

Hva er et handlingsprogram for mobbing?

A

Et handlingsprogram mot mobbing inneholder prosedyrer og retningslinjer som på en klar og tydelig måte gir uttrykk for hva organisasjonen mener om fenomenet mobbing, hvilket forhold organisasjonen vil ha til sine ansatte, og hvordan det forventes at ansatte, i tråd med organisasjonskulturens verdier, skal opptre overfor hverandre.

20
Q

Hva er de 6 stegene som inngår i handligsprogrammet? Ikke nødvendig og utdype.

A
  1. Formålserklæring fra toppledelsen om understreker organisasjonens forpliktelser.
  2. Definisjoner av mobbing og eksempler på uakseptabel så vel som ønsket atferd.
  3. Klage og håndteringsprosedyrer (hvem man skal henvende seg til)
  4. Utarbeides varslingsprosedyrer
  5. Informasjon til de involverte partene
  6. Gis retningslinjer for eventuelle sanksjoner som settes igang.
21
Q

Hvordan kan man forebygge mobbing på arbeidsplassen?

A

En tilstedeværende leder som markerer tydelige grenser ved uakseptabel oppførsel i det daglige.

Ha en god infrastruktur, dette referer til formelle systemer, uformelle systemer og et oranisatorisk klima som motvirker uetisk atferd og fostrer etisk atferd i organisasjonen