Lihaskudos Flashcards
(60 cards)
Lihaskudoksen tehtävä
Kehon liikuttaminen ja liikkeiden toteuttaminen, vartalon asennon säilyttäminen, sisäelinten, hermojen ja verisuonien tukeminen ja suojaaminen, ruumiinaukkojen toiminnan säätely, peristaltiikka, verenvirtauksen säätely ja ruumiinlämmön ylläpitäminen ja tuottaminen
Lihaskudokset
Sileä, poikkijuovainen ja sydän
Sileä lihaskudos
Eri elinten seinämissä. Koostuu sukkulamaisista poikkijuovattomista soluista joissa on vain yksi tuma keskellä lihassolua. Moniyksikkömuotoista jossa yksittäiset lihassolut toimivat itsenäisesti toisista riippumatta ja yksikkömuotoista jossa yksittäiset lihassolut toimivat yhdessä yhtenä kokonaisuutena. Ei voi säädellä tahdonalaisesti, ei kiinni luussa. Supistuu hitaasti ja kuluttaa vähemmän energiaa.
Sydänlihaskudos
Ainoastaan sydämestä, kolmea eri tyyppiä: eteis-, kammio- ja johtosydänlihaskudos. Ei tahdonalainen.
Luurankolihas
Poikkijuovainen lihaskudos, suorittaa hermoston ohjaaman lihassupistuksen ja siitä aiheutuvan liikkeen tai kommunikaatioäänen. Kiinni vähintään kahdessa eri luussa, supistuessaan lähentävät luita ja aiheuttavat liikkeen. Kiinnittyy luuhun joko kalvojänteen tai jänteen avulla.
Jänne
Kiinnittää lihaksen luuhun, proksimaalinen ja distaalinen. Punoutunutta tiivistä sidekudosta. Suhteellisen huonosti venyvää kudosta, vetolujuus paranee fyysisellä harjoittelulla.
Lihaskudoksen ominaisuudet
Sähköinen aktiivisyys, supistumis- ja venymiskyky, tahdonalaisuus
Sateliittisolu
Korjaa vaurioituneita lihassoluja mitoosin avulla. Yksi vaurioitunut lihassolu korvataan sateliittisolulla
Sarkomeeri ja filamentti
4500 sarkomeeriä muodostaa lihassäikeen. Sarkomeeri koostuu filamenteista jotka koostuvat aktiini- ja myosiiniproteiineista, keskeisiä lihassolun supistumisen kannalta
Aktiinifilamentti
Sarkomeerien päissä. Aktiini on lihassolun rakenneproteiini.
Hitaat lihassolut
I-tyypin solut. Supistuu hitaasti, voimantuotto alhainen, hyvät kestävyysominaisuudet, aineenvaihdunta hapellinen aerobinen
Nopeat lihassolut
Tyyppi II-solut, aineenvaihdunta hapeton anaerobinen glykoosireaktio. Supistuu nopeasti, hyvät voimantuotto-ominaisuudet, huonot kestävyysominaisuudet.
IIa solut omaa kohtalaiset oksidatiiviset kestävyysominaisuudet, IIx puhtaasti glykolyyttisiä.
ATP
Adenosiinitrifosfaatti. Sisältää adenosiisin ja kolme fosfaatti-ionia. Fosfaatti-ionien väliset sidokset vapauttavat energiaa hajotessaan. ATP:n yhtymistä veteen kutsutaan hydrolyysiksi -> hajoaminen ja energian vapautuminen. Nelinkertainen nopeissa lihassoluissa verrattuna hitaisiin.
Lihassolun relaksoituminen
Lihassolun supistuminen pysäytetään pumppaamalla Ca2+- ionit solulimasta takaisin solulimakalvoston säilytyspaikkoihin. Ionien konsentraation väheneminen purkaa syntyneet poikkisillat myosiini- ja aktiinifilamenttien völillä ja estää uusien syntymisen. Tarvitsee oman pumpun (kalsiumpumppuverkosto)
Lihassolun supistuminen
Na+-ionit virtaa soluun, vapautuminen ja konsentraation voimakas nousu käynnistää ohuiden myosiini- ja aktiinifilamenttien välille poikittaissiltojen muodostumisen, vaatii ATP:ta.
Motorinen yksikkö
Hermolihasjärjestelmän pienin toiminnallinen voimaa säätelevä ja kontrolloiva kokonaisuus. Koostuu yhdestä selkäytimen etusarvesta tai aivorungosta lähtevästä a-motoneuronista ja sen hermottamista 5-2000 lihassolusta. Anatomiset ja fysiologiset erot riippuu minkä lihaksen yksikkö on kyseessä. Lihaksen yksikköjen määrä vaihtelee 100-300 välillä.
Neuraalinen komponentti
Motorisen yksikön osa. a-motoneuronin dendriitit, sooma ja aksoni haaroineen. Oleellista koko, vaikuttaa hermosolujen aktivoitumisjärjestykseen.
Lihaskomponentti
Koostuu yhden a-motoneuronin hermottamista lihassoluista, määrä vaihtelee 5-2000 välillä. Kaikki supistuu kerralla.
Keskeisimmät reseptorit
Lihassukkula, golgin jänne-elin, nivelten proprioreseptorit, ihon mekanoreseptorit, vapaat hermopäätteet
Reseptori
Aistinelimet, sijaitsee lihaksessa, jänteissä, nivelissä ja iholla. Tarjoaa infoa keskushermostolle
Lihassukkula
Hermotuksesta huolehtii y-motoneuronit. Toiminta tiedostamatonta, tärkeä tehtävä venytysrefleksissä (herkkä venytyksen muutoksille ja muutosnopeudelle) ja pystyasennon säilyttämisessä. Aktivoiva toiminta perustuu lihaksen pituuden muutosnopeuteen. Estää liian suuret venytykset, suojelee lihasjänneyhteyttä.
Primaarireseptori
Lihassukkulassa Aistii elastisen keskiosan pituutta, reagoi venytykseen ja adaptoituu.
Sekundaarireseptori
Reagoi lihaksen hetkelliseen pituuteen, ei pituuden muutosnopeuteen, sijaitsee keskiosan molemmin puolin
Golgin jänne-elin
Sijaitsee jänteen ja lihaksen yhtymäkohdassa, herkkä venytysvoimille. On yhteydessä 4-25 lihassoluun. Toiminta aina lihastoimintaa inhiboivaa, suojelee lihasta ja jännettä liian suurilta voimilta ja vaurioilta. Toiminta tiedostamatonta.