Lihasvoiman mittaaminen Flashcards
(21 cards)
Fysiologinen lihasvoima
Lihaksen koko, poikkileikkauspinta-ala, nivelkulma, harjoittelumäärä
Neurologinen lihasvoima
Hermoston lähettämien neuraalisten impulssien määrä ja tiheys, harjoittelumäärä
Mekaaninen lihasvoima
Vipuvarren pituus, lihassyiden suunta jänteeseen, nivelkulmat ja elastiset komponentit
Lihaksen maksimivoima
Suurin ja korkein voimataso, jonka lihas pystyy tuottamaan tahdonalaisella supistuksella. Saavutetaan yleensä 1.5-2s aloituksen jälkeen ja jaksaa pitää yllä noin 5s. Voidaan mitata staattisilla tai dynaamisilla testeillä.
Lihaksen nopeusvoima
Lihaksen (hermojärjestelmän) kyky tuottaa lyhyessä ajassa räjähtävästi mahdollisimman suuri voimataso. Voidaan testata hyppy- ja heittotesteillä. Voimantuottonopeutta tarkasti mitataan voima-aikakäyrällä (dynamometri).
Lihaksen kestovoima
Lihaksen kyky pitää yllä submaksimaalista voima- tai jännitystasoa. Mitataan staattisesti tai dynaamisesti.
Sarkomeerin poikittaissiltateoria
Yksittäisen sarkomeerin voimantuotto riippuu mahdollisten muodostuneiden poikittaissiltojen määrästä. Mitä enemmän poikittaissiltoja muodostuu aktiini- ja myosiinifilamenttien välille samanaikaisesti, sitä suurempi on tuotettu voima.
Dynamometri
Mitataan lihaksen supistuksen aikana tuottamia voimia tai vääntömomentteja, voidaan suorittaa sekä isometrisia että dynaamisia mittauksia
Venymäliuska-anturi
Anturina toimivan metallipalan pintaan liimataan ohuita metallikalvosta tai -langasta valmistettuja vastuksia. Metallipalan taipuessa siihen kohdistuvien voimien vaikutuksesta kalvo/lankavastusten vastusarvot muuttuvat ja nämä muutokset voidaan mitata. Muuntaa kohdistuvat pienet voimat ja venymät resistanssimuutoksiksi.
Maksimivoimamittauksen yksikkö
N ja Nm
Voimantuottonopeuden yksikkö
N/s ja Nm/s
Työmäärän yksikkö
J
Tehon yksikkö
J/s
Isokineettinen lihasvoimamittaus
Tehdään angulaarista liikettä jonkun nivelen suhteen ja liikkeen kulmanopeus on vakioitu samaksi koko liikeradalla
Suoritustesti
Mittaa pääasiassa kestovoimaa, voi olla dynaamisia tai staattisia
Staattinen hyppy
Ponnistusvoiman tuottamiseen käytetään ainoastaan lihaksen supistuvaa komponenttia. Koukistus 90asteeseen, odota 2-3s jotta varastoitunut elastinen energia ehtii kuoleutua, tämän jälkeen maksimiponnistus ylöspäin jalat suorana, kädet lanteilla.
Kevennyshyppy
Ponnistusvoima tuotetaan supistuvan komponentin ja rinnakkaisen ja peräkkäisen elastisen komponentin yhteistoimintana. Kädet lanteilla, alhaalta voima ja ponnistus. Staattisen ja kevennyshypyn suhteesta voidaan laskea elastisuusprosentti.
Pudotushyppy
Kuvaa alaraajojen iskunsietokykyä ja räjähtävää voimantuottoa. Ponnistusvoima tuotetaan supistuvan komponentin ja rinnakkaisen ja peräkkäisen elastisen komponentin yhteistoimintana.
Newtonin III laki
Kappaleen A vaikuttaessa kappaleeseen B jollakin voimalla vaikuttaa kappale B kappaleeseen A yhtä suurella, mutta vastakkaisella voimalla
Pietsosähköinen ilmiö
Tiettyjen kiteisten aineiden ominaisuus jossa ne polarisoituvat sähköisesti niihin vaikuttavien voimien seurauksena. Kiteeseen vaikuttavien voimien seurauksena siihen syntyy mekaanista jännitystä, minkä johdosta kiteen vastakkaisten pintojen välille syntyy jännite-ero. Materiaalit esim kvartsi, litiumsulfaatti, bariumtitanaatti, alumiinitridi.
Newtonin II laki
F = ma F = kappaleeseen vaikuttava voima m = kappaleen massa a = kappaleen kiihtyvyys Ilmoitetaan Newtoneina