Nye verden Flashcards

1
Q

Fortell om Libanon som vinland ift

Druer

Vinstil

Viktig å vite

A

Druer: cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache og cinsault

Vinstil: Bordeaux- og Rhônestil. Kraftige og fyldige røde viner. Tanninrike og lagringsdyktige.

Viktig å vite: Bekaadalen er det viktigste vinområdet. Topografisk mer som et platå enn en dal, ca. 1000 moh. Varm sommer, kjølige netter og jevn nedbør. Druene modnes i midten av september.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fortell kort vinlandene Tyrkia, Israel og Syria

A

Tyrkia tilhører både Europa og Asia. Stort drueareal, men kun 3% benyttes til vinproduksjon. Aegankysten, Thrace og Cappadoci er områder med best vitikulturell kvalitet.

Israel har fem registrerte vinregioner. Cabernet sauvignon, merlot og syrah er viktigste blå druer. Chardonnay og sauvignon blanc for hvitvin. Fem produsenter står for 75% av all produksjon.

Syria har lang vinhistorie, men landet herjes av krig. viktigste produsent holder til i Latakia-provinsen og heter Domaine de Bargylus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fortell kort om Kina som vinland ift

Druer

Vinstil

Viktig å vite

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fortell kort om vinlandene Georgia, Armenia, India og Japan

A

Georgia — Den lokale druen rkatsiteli i tillegg til saperavi er de mest utbredte druesortene. 95% av produksjonen er laget av disse sortene. Også grønne sorter inkluderes her som for eksempel chinuri.

Armenia — Er blant de eldste vitikulturelle stedene i verden. I 2011 fant arkeologer “vingården” Areni 1 - som kan dateres til 3500 til 3000 fvt. Benytter stedsegne sorter som areni og voskeat, men noe mer internasjonalt preg de snere årene.

India — Stadig økende vinproduksjon og konsum. Produserer mer enn 1.2 mio tonn druer hvert år, men mindre enn 10% benyttes til vin.

Japan — Store klimatiske utfordringer - monsun og høy luftfuktighet. Stedsegen drue koshu benyttes, men i større grad hybrider basert på vitis labrusca.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nevn fire lande som produserer vin i Afrika

A

Tunis — Frankrike har stor interesse i vinproduksjonen i landet. druer som carignan, cinsault, grenache, syrah og mourvédre ermest udbredt.

Algerie — I 1930-årene var Algerie en fransk koloni, og en betydelig vinprodusent med stor eksport til Frankrike. Før i tiden var røde viner i fokus, men nå mest hvite viner. Druer: Clairette blanche, ugni blanche/carignan, merlot, grenache.

Marokko — Godt utgangspunkt for vin sammenliknet med andre land i Nord-Afrika. Høye fjell, og kjølig luft fra Atlanterhavet. Fokuserer på rødvin, cinsault-druen er mest utbredt.

Kapp Verde — Lang vitikulturell historie, spesielt på den vulkanske øya Fogo. cabernet sauvignon, muscat, touriga nacional og tempranillo er mest utbredt. Jordsmonnet er naturlig nok vulkansk og fruktbart. Kapp Verde ligger på breddegraden 14*N, men vinmarker på 1500 moh veier opp for den varme breddegraden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly