Pedagogisk praksis i sykepleie Flashcards

1
Q

I modell for pasientundervisning er Relasjon og Personkjennskap to viktige begreper. Gjør rede for hvordan sykepleiere kan skape en god relasjon til pasienter for å innhente
personkjennskap.

A

Forskning har pekt på noen forhold som har særlig innflytelse på relasjonen mellom pasient og sykepleier. Det dreier seg særlig om forventninger partene har til samspillet, sykepleierens holdninger og verdier, kunnskap og ferdigheter, og hvordan partene kommuniserer. Det dreier seg også om hvordan forhold i omgivelsene virker inn på relasjonen, og hvor viktig pasienten anser relasjonen til sykepleier. Pasienter kan være i sårbar situasjoner. Det første møtet og relasjonsbyggingen er svært viktig. For å redusere pasientens sårbarhet og tenne håp om hjelp, skape åpenhet, forventninger og motivasjon for en læreprosess er det viktig å bekrefte pasienten og vise anerkjennelse og interesse. For mennesker som sliter psykisk og har lavt selvbilde, viser forskning at personellets tydelige relasjonsbygging kan skape tillit og virke motiverende. Denne forskningen har vist at når personellet både er opptatt av å møte deltakeren som person og skape et gjensidig menneske til menneske – forhold og samtidig er tydelig på formålsrelasjonen, kan det åpne opp for samtale om problematiske og traumatiske opplevelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hva personfokus innebærer i modell for pasientundervisning.

A

Det er viktig å bli kjent med pasienten som han var før han ble dårlig, for det er så lett å se han som en pasient med en sykdom. Sykepleieren kan trenge mer eller mindre kjennskap til pasienten som person, alt etter situasjon og hva formålet med den pedagogiske aktiviteten. Person fokus dreier seg om å sanse, overveie og forholde seg til pasienten som person og hans eller hennes livserfaringer, personlighet, reaksjoner og takling av helsesituasjonen og det å «bli» eller «være pasient». Personfokus omfatter også oppmerksomhet mot pasientens læringsmotivasjon og læringsstil, og personen som sosial person med relasjoner og kulturtilknytning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv hvordan sykepleiere kan avklare læringsbehov hos pasienter.

A

Pasientens læringsbehov er mange og individuelle. Det kan dreie seg om pasientens behov for å lære og mestre utfordringer i helsesituasjonen. Ved å identifisering av læringsbehov finnes det spørsmål man kan stille. Blant disse er:
* hvilke type situasjon står man overfor?
* Hvem er den lærende?
* Hva er settingen og arena?
* Hva finnes av kunnskap om typiske læringsbehov hos mennesker i denne type situasjon og setting?
Sett i et pasientsentrert perspektiv og med grunnlag i en empowermenttenkning er dialog med pasienten om læringsmål et viktig utgangspunkt for felles overveielser og samvalg og utforming av pedagogisk opplegg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nevn ulike metoder å undervise pasienter på.

A

Helhetsmodell og modell for pasientundervisning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gjør rede for kunnskapsbasert pasientundervisning.

A

Personfokus i sykepleien innebærer å møte pasienten som aktivt og selvstendig individ og med relasjoner og forankringer omgivelsene. Det handler om å bli kjent med pasienten som han var før han ble dårlig for det er så lett å se ham som en pasient med en sykdom. Derfor er det viktig å høre om hvordan livet hans var før, og hva som har betydning for han nå i situasjonen. Innenfor kunnskapsbasert pasientundervisning er det seks punkter; relasjon, personkjennskap, læringsbehov, utøvelsesgrunnlag, verktøy og metoder og til sist evaluering. Når det gjelder relasjon, så handler det om å skape en relasjon mellom sykepleie og pasient, eller mellom sykepleie og pårørende. Det er et likeverdig forhold, og en samhandlingsrelasjon. Når det handler om pasientkjennskap, dreier det seg om casekunnskapen, altså den helsemessige tilstanden. Det handler også om personkunnskap, nemlig, hvem pasienten er som menneske og hvordan livskvalitet hen har. Det dreier seg også om pasientkunnskap, med dette punktet så mener man hvordan pasienten reagerer på situasjonen, hvilken tiltro pasienten har til egen mestringsevne, hvordan er pasientens følelser og plages han av frykt, angst eller depresjon. Læringsbehov, Pasientens læringsbehov er mange og individuelle. Det kan dreie seg om pasientens behov for å lære og mestre utfordringer i helsesituasjonen. Ved å identifisering av læringsbehov finnes det spørsmål man kan stille. Sett i et pasientsentrert perspektiv og med grunnlag i en empowermenttenkning er dialog med pasienten om læringsmål et viktig utgangspunkt for felles overveielser og samvalg og utforming av pedagogisk opplegg. Metoder og verktøy er tilpasset individet og er med på å tilrettelegg for pasientene. Det finnes mange metoder og verktøy for at hver enkelt pasient skal kunne føle seg sett og forstått, samt ha en mestringsfølelse over forståelse av læringsstoffet. Vurdering er også en viktig del, her er det også viktig at pasienten føler at hen kan komme med innspill og selv ha en vurdering for hvordan denne pasientundervisningen går.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly