Smittevern Flashcards

1
Q

Nevn 4 sentrale lover som regulerer smittevern.

A

Lov om helsepersonell, lov om spesialisthelsetjenesten, lov om gjennomføring og etablert av psykisk helsevern og pasient – og brukerrettighetsloven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hvordan smittevernloven verner befolkningen mot smittsomme sykdommer.

A

Ved å forebygge dem og motvirke at de overføres i befolkningen, smat motvirke at slike sykdommer føres inn i Norge eller ut av Norge til andre land. Ved å forhindre smitte til befolkningen er ledere, leger, sykepleiere, jordmødre osv ansvarlig for å melde ifra om visse infeksjoner, eller utbrudd av infeksjoner, til riktig instans, som kan være Nasjonalt folkehelseinstitutt, helsetilsynet eller det regionale helseforetaket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv hva et infeksjonskontrollprogram skal inneholde.

A

Inneholder spesifikke tiltak innenfor infeksjonsovervåkning og infeksjonsforebygging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nevn ulike former for personlig beskyttelsesutstyr

A
  • Smittefrakk og hansker
  • Munnbind, briller/visir
  • Lue/hette
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gjør rede for bruk av ikke-sterile beskyttelseshansker, og sterile hansker. Bruk eksempler på situasjoner der man bruker ikke-sterile hansker og situasjoner der man bruker sterile hansker.

A

Ikke – sterile beskyttelseshansker bør finnes lett tilgjengelig der en kan få bruk for dem, eksempel på pasientrom, bad/toalett og i desinfeksjonsrom/skyllerom. De bør fortrinnsvis være plassert i vegghengte dispensere, og ikke plasseres slik at de blir forurenset eller at de havner på gulvet. Dette kan lett skje dersom esker står på vaskeservanter, smale hyller eller nattbord. Hanskedispenseren bør henge i en høyde som gjør det mulig for de fleste å nå den, den bør kunne romme esker for flere hanskestørrelser og helst være fleksibel med tanke på ulike bredder hanskepakkene har.
Sterile hansker brukes ved aseptiske prosedyrer for å beskytte pasienten mot overføring av mikroorganismer, det vil si for å unngå å forurense eller tilføre mikroorganismer til et rent eller sterilt område. Eksempler på prosedyrer som trenger sterile hansker, er kirurgisk inngrep, innleggelse av urinkateter og stell av sentralvenøst kateter. Før sterile hansker tas på, skal hånddesinfeksjon utføres. Det er viktig å unngå å forurense hanskene idet en tar dem på, og at de holdes sterile så lenge det er nødvendig. Det betyr at de ikke skal komme i kontakt med annet enn sterilt utstyr. Planlegging av prosedyrer er viktig slik at både utsyr og hansker holdes sterile. Forurenses hanskene før den aseptiske prosedyren er over, må hanskene tas av og hendende desinfiseres før nye sterile hansker tas på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nevn årsaker til å bruke munnbind i helseinstitusjoner

A

Beskytte mot infeksiøst materiale, og fare for sprut av infeksiøst materiale

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nevn årsaker til hvorfor det er viktig med god informasjon til en isolert pasient på sykehus.

A

Forståelse av situasjonen, vite hensikten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv hva de ulike isoleringsregimene innebærer ved følgende smitteregimer:
kontaktsmitte, dråpesmitte og luftsmitte

A

Kontaktsmitteregime: er den vanligste smittemåten ved infeksjoner i sykehus, og kontaktsmitteregimet er derfor det isolasjonsregimet som er hyppigst utnyttet. Indikasjoner for å isolere pasienter med dette regimet kan være; mage – og tarminfeksjoner som smitter fakaloralt, og der det er vanskelig å kontrollere avføring/diaré. Hud – og sårinfeksjoner forårsaket av visse bakterier med rikelig og ukontrollerbar sekresjon. Infeksjonssykdom eller bære tilstand med antibiotikaresistente bakterier.
Dråpesmitteregime: at skiller seg i hovedsak bare når det gjelder bruk av munnbind. Dråpesmitte vil si at smittestoffet overføres via dråper som slynges ut ved hosting, nysing og snakking. Smittestoffet kan i disse situasjoner overføres via både kontakt og inhalasjoner av slike dråper.
Luftsmitteregime: brukes ved sykdommer som kan smitte gjennom luft og over avstander på mer enn en meter. Gjennomføringen av luftsmitteisolering forutsetter tilgang til et luftsmitteisolat, som er en helt spesiell konstruksjon med egen sluse og kontrollerte undertrykksventilasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv hva kohortisolering og beskyttende isolering er.

A
  • Kohortisolering: når det foreligger et infeksjonsutbrudd eller en epidemi, slik at flere pasienter på samme tid har en infeksjon forårsaket av samme mikrobe, kan det være aktuelt å isolere dem i samme rom eller enhet. Eks ved norovirus eller influensa
  • Beskyttende isolering: foreligger når noen pasienter kan være svært mottakelige for infeksjoner, enten på grunn av sykdommen de har, eller behandlingen de får. For å begrense infeksjonsfaren for disse pasientene blir de ofte gitt «beskyttende isolering».
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv vanlige tiltak ved isolering.

A

Beskyttelsesutstyr – en arbeider i et isolat, forsterker en de basale infeksjonsforebyggende tiltakene ved å ta på seg beskyttelsesutstyr i samsvar med det isoleringsregimet som er iverksatt. Alt personale som skal inn på et isolat, må følge de samme regler for påkledning og kjenne til hvilke forholdsregler som må tas hver gang de går inn i eller forlater isolatet.
Utstyr – arbeidet i et isolat må planlegges nøye slik at det ikke blir tatt inn mer utstyr enn nødvendig. Alt av utstyr som har vært inne på isolat, skal nemlig håndteres som mulig smittekilde og må desinfiseres og rengjøres før det ta ut igjen av isolatet. Dette gjøres for å bryte mulige smitteveier og gjelder alt utstyr, både brukt og ubrukt.
Tøy – håndtering av sengetøy kan føre til spredning av smittestoff. Sortering av skittentøy skal derfor skje i isolatet og ikke på skyllerommet. Pasientens private tøy bør om mulig sendes hjem for vask. Personalet følger prosedyrene som til enhver tid gjelder for institusjonen der de arbeider.
Matservering – kan foregå som ellers med vanlig servise og bestikk. Matrester kastes i restavfall på pasientrommet. servise, bestikk og brett desinfiseres i dekontaminator i isolatet eller emballeres i plastpose og desinfiseres og desinfeksjonsrommet i vaskedekontaminator, før det sendes videre til felleskjøkkenet på vanlig måte.
Daglig renhold – av isoleringsrom utføres på vanlig måte, eventuelt utføres daglig desinfeksjon av kontaktpunkter i tillegg. Renholdspersonalet må følge de samme prosedyrer som det øvrige personalet med hensyn til påkledning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

En isolert pasient med infeksiøs tuberkulose skal til røntgenavdelingen for en undersøkelse. Beskriv hvilke forberedelser sykepleier må gjøre før pasienten transporteres.

A

Slik transport må planlegges for å hindre smitteoverføring utenfor isolatet. Pasienten skal alltid ha rent tøy, ren seng og rene hender før isolatet forlates. Eventuelle bandasjer og bleier skal skiftes før transport. Vanligvis behøver ikke pasienten å bruke beskyttelsesutstyr utenfor isolatet, men ved luftveisinfeksjon og hoste kan det være aktuelt at pasienten bruker kirurgisk munnbind. Spesialavdelingen som skal ta imot pasienten til undersøkelse eller behandling, må informeres i god tid om at pasienten er isolert, og om hvilke isolasjonsregime som gjelder. Unngå å la pasienten vente i fellesventerom, men gjøre avtale om ledig undersøkelsesrom. Pasienten skal rett til rommet sitt etter undersøkelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Nevn hovedårsaken til urinveisinfeksjoner hos pasienter som ligger på sykehus

A

80% av urinveisinfeksjoner hos pasienter som ligger på sykehus skyldes kateterbruk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv tiltak for å forebygge helsetjenesteassosierte urinveisinfeksjoner hos pasienter med og uten urinveiskateter.

A

God personlig hygiene, hos mennesker uten urinveiskateter, med daglig god underlivshygiene kan derfor ha betydning for å forebygge urinveisinfeksjoner. Andre råd er å drikke rikelig, late vannet ved behov og tilstrebe full tømming av urinblæren ved vannlatning, kan også virke forebyggende. Ved urinveiskateter er håndhygiene før og etter stell, og rene hansker ved tømming av kateterpose, er viktig for å unngå bakterier opp i urinveiene til pasienter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nevn årsaker til bruk av intermitterende kateter og permanent kateter

A

Intermitterende kateter: blæren tømmes ved behov ved hjelp av engangskateter via urinrøret. Det anbefales å bruke intermitterende kateter ved tømmningsforstyrrelser.
Permanent kateter: bør kun benyttes ved akutt eller kronisk retensjon der RIK/ engangskateter er umulig, og ved stor og vanskelig inkontinens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv stell og vedlikehold av et permanent kateter

A

Vanlig daglig vask, dusj eller bad er tilstrekkelig som underlivshygiene. Spesielt nedentil – eller ikke kateterstell er ikke vist å ha ytterligere infeksjonsreduserende effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nevn klassiske tegn på infeksjon i et sår.

A

Varme, smerte, hevelse og rødhet.

17
Q

Beskriv hvordan sykepleier kan ivareta smittevern ved sårskift på infisert sår.

A

Håndhygiene utføres før og etter kontakt med sår og bandasjer. For pasienten er sår en mulig inngangsport for bakterier. Utstyr som kommer i direkte kontakt med sår, skal være sterilt. Den som utfører sårskift, må bryte smittekjeden og unngå selv å bli forurenset med bakterier fra såret. Ved kontakt med såret, bandasjen eller huden rundt skal det benyttes hansker. Ved sårstell skal det i tillegg brukes smitte frakk med lange ermer og mansjetter. Hansker, smittefrakk og pinsett er i denne sammenhengen fysiske barrierer mot smitteoverføringen.

18
Q

Beskriv forebyggende tiltak mot postoperative sårinfeksjoner

A

Det er en rekke tiltak som skal hindre postoperative sårinfeksjoner, og det er forskjell i retningslinjer og rutiner fra sykehus til sykehus. For noen tiltak foreligger det god dokumentasjon, for eksempel antibiotikaprofylakse ved tarm kirurgi og innsetting av hofteprotese, mens andre tiltak er omdiskutert og/eller mangelfullt dokumentert.

19
Q

Gjør rede for tiltak for å forebygge luftveisinfeksjoner

A

Sekreter fra luftveiene regnes alltid som smitteførende. For helsearbeidere gjelder det å beskytte hendene med hansker når en har kontakt med luftveissekreter eller utstyr som har vært i luftveiene. Håndhygiene skal utføres når en har vært i situasjoner der hendene kan ha blitt forurenset. Håndhygiene skal også utføres før en håndterer rent utstyr, før pasientkontakt og mellom kontakt med urene og rene områder hos samme pasient. Selv om det ikke virker opplagt, er håndhygiene et av de viktigste tiltakene for å forebygge luftveisinfeksjoner i sykehus.

20
Q

Beskriv forskjellen på matforgiftning og infeksjon

A

Ved matforgiftning er maten forurenset av bakterier, og det har vært vekstbetingelser slik at bakteriene har formet seg i matvaren og dannet toksiner. Ved infeksjoner formerer mikroorganismen seg i verten.

21
Q

Nevn tiltak for å forhindre matbåren smitte

A
  • Gode planløsninger av rom og godt renhold og vedlikehold av bygninger og utstyr, slik at maten ikke blir forurenset fra miljøet
  • Gode hygieniske rutiner for hvordan næringsmidlene håndteres i alle ledd, både i produksjonen i hoved kjøkkenet og i håndteringer i avdelings kjøkkenet
  • Gode rutiner for mottak og lagring av matvarer
  • Gode rutiner for håndtering av avfall
  • Gode rutiner for oppvask, håndtering og lagring av bestikk og servise
  • God personlig hygiene hos alle som håndterer næringsmidler.
22
Q

Beskriv infeksjonsforebyggende tiltak ved sentralvenøst kateter

A

Maksimale aseptiske barrierer ved innleggelse av SVK. Opplæring på stedet i bruk og håndtering for alle som skal bruke SVK. Håndhygiene før en gjør noe med intravaskulære kanyler eller koblinger. Propper og koblinger desinfiseres med klorheksidinspritoppløsning 5 mg/ml før fra kobling. Alltid ny, steril propp etter fra kobling. Kateteret fjernes så snart det ikke lenger er bruk for det.

23
Q

Beskriv forskjellen på smalspektrede og bredspektrede antibiotika

A

Smalspektrede antibiotika: effekt mot et lite antall bakteriearter, gir liten resistensutvikling, mindre tendens til bivirkninger som antibiotikaassosiert diaré, som regel rimeligere enn bredspektrede og mindre påvirkning på normalflora.
Bredspektrede antibiotika: effekt mot et større antall bakteriearter, fører lett til resistensutvikling, noen typer gir økt risiko for antibiotikaassosiert diaré og noen er svært kostbare.

24
Q

Nevn eksempler på smalspektrede og bredspektrede antibiotika

A

Smalspektrede antibiotika: kloxacillin, mecillinam og gentamicin
Bredspektrede antibiotika: cefotaksim, meropenem og azitromycin

25
Q

Beskriv hvordan unødvendig antibiotikabruk kan begrenses

A

Infeksjonskontrollprogram skal inneholde skriftlige retningslinjer for bruk av antibiotika. Antibiotika skal alltid ordineres av lege.

26
Q

Beskriv de to vanligste metodene for registrering av helsetjenesteassosierte infeksjoner

A

De to vanligste metodene for registrering av helsetjenesteassosierte infeksjoner er prevalensundersøkelser, er en tverrsnittundersøkelsen der antallet helsetjenesteassosierte infeksjoner registreres i forhold til antall innliggende pasienter på et bestemt tidspunkt. Insidensundersøkelser registreres antall nye tilfeller av helsetjenesteassosierte infeksjoner som oppstår i et viss tidsrom.

27
Q

Beskriv hvordan man melder et infeksjonsutbrudd i en helseinstitusjon

A

Med varsling menes en umiddelbar kontakt, gjerne via telefon, og den kan skje til alle døgnets tider. Meldingen er den formelle rapporteringen videre i systemet. De skal umiddelbart melde fra til sine overordnede og/eller smittevernpersonell.

28
Q

Nevn tiltak for å begrense et infeksjonsutbrudd i en helseinstitusjon.

A

Isolere pasienten, begrense smitteoverføring, basale smittevernrutiner.

29
Q

Beskriv konsekvenser av infeksjoner med antibiotikaresistente bakterier for henholdsvis den enkelte pasient, sykehus og samfunnet.

A

Enkelte personen: lengre liggetid, isolering i sykehus, økt dødelighet ved alvorlige infeksjoner og smittefrykt og stigmatisering
Sykehuset: redusert kapasitet på grunn av lengre leggetid og stenging av enheter ved utbrudd, økte utgifter til isolering og antibiotika og negativt renommé og utrygge pasienter.
Samfunnet: økt sykelighet og dødelighet i befolkningen dersom omfanget øker, ressurser som brukes til bekjemping av multiresistente bakterier, må tas fra andre helseoppgaver og endringer i bruken av antibiotika vil økte kostnader og virke resistensdrivende.

30
Q

Gjør rede for hvordan man håndterer en pasient med påvist MRSA i en helseinstitusjon

A

På sykehjem og andre kommunale helseinstitusjoner bør beboere med mistenkt eller bekreftet infeksjon eller kolonisering med MRSA ha enerom med eget toalett. Langvarig isolering av beboere i sykehjem anbefales ikke. Det er flere grunner til at MRSA håndteres noe forskjellig i sykehus og sykehjem. Sykehjem er hjemmet til beboerne, og det å nekte dem kontakt med andre beboere og adgang til fellesarealer over lang tid er et uforholdsmessig stort inngrep. Ved å benytte forsterkede smitteverntiltak i stell og pleiesituasjoner på pasientrommet reduseres smitterisikoen betraktelig. I avdelingens fellesrom forebygges smittespredning gjennom etterlevelsen av basale smittevernrutiner. Spesielt håndhygiene er viktig, også for beboere og besøkende.

31
Q

Beskriv hva ekstendert spektrum beta-laktamase (ESBL) er.

A

Er en stor gruppe med enzymer som produseres av visse gramnegative tarmbakterier. ESBL – enzymene bryter ned antibiotika av betalaktamtypen, slik at bakteriene blir motstandsdyktige mot disse.

32
Q

Beskriv hva vankomycinresistente (VRE) enterokokker er.

A

Er bakterier som normalt finnes i tarmen hos mennesker og dyr. Disse bakteriene gir sjelden sykdom hos friske personer. Enterokokker som er resistente mot vankomycinantibiotika var tidligere er sjeldenhet i Norge, men sommeren 2010 ble det oppdaget et utbrudd med VRE på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

33
Q

Beskriv smitteverntiltak for pasienter med multiresistente tarmbakterier

A

Pasienter med mistenkt eller bekreftet bærerskap med VRE og ESBL – produserende bakterier bør som hovedprinsipp kontaktsmitte isoleres i norske sykehus. Smitteverntiltak kan graderes ned fra isolering basert på ESBL – type, mikrobe, samt risiko for og konsekvens av spredning.