Priming (H5) Flashcards

1
Q

Priming

A

Priming is een vorm van leerproces. Wanneer iets geen sporen achterlaat in het bewustzijn, maar datgene toch later merkbare verandering te weeg brengt kan je spreken van priming. Er wordt dan een impliciet geheugenspoor geactiveerd, vaak zonder dat de persoon dit zelf door heeft.

Dit kan ervoor zorgen dat andere jouw gedrag kunnen beïnvloeden, denk aan reclames voor het koopgedrag. Het kan echter ook erger, het kan ook de houding tegenover groepen mensen beïnvloeden, denk aan propaganda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Priming bij mensen met geheugenverlies

A

Mensen die geheugenverlies hebben tonen toch vaak een vorm van priming. Wanneer hun een woord voorgelegd wordt zoals ‘Gewaad’ en ze vragen later welk woord bij de letters ‘Gew…’ hoort. Dan zullen ze vaak genoeg correct antwoorden. Er wordt dus wel een impliciet geheugenspoor geactiveerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Loutere-blootstellingseffect

A

Alleen al het feit dat we meermaals aan iets blootgesteld worden, maakt dat we er positiever tegenover staan. Dit geld wel onder 2 voorwaarden.
- Er is van tevoren geen negatieve attitude tegen het onderwerp.
- Herhaalde blootstelling mag niet gaan vervelen.

Dit effect is al waar te nemen bij subliminale waarneming.
In een test werd voor één milliseconde een abstract figuur getoond. De waarneming was dus subliminaal. Toch werd er later positiever gekeken naar de getoonde figuren door de proefpersonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly