TEMA 20 Flashcards

1
Q

INTRODUCCIÓ (TEMA 20)

A

Si miram al nostre voltant i dins la nostra societat, les matemàtiques hi estan presents (exemples: anar a comprar, cuinar, repartir el compte del restaurant, mirar un horari, formes geomètriques…). Per tant, l’escola ha de treballar des d’una perspectiva funcional i significativa dins la nostra vida quotidiana per proporcionar la formació matemàtica bàsica que qualsevol persona necessita i potenciar la seva formació intel·lectual general a través del desenvolupament d’habilitats de raonament i d’estratègies de resolució de problemes.

Les matemàtiques formen part de la nostra cultura i els individus han de ser capaços d’apreciar-la i comprendre-la, ja que ens facilita entendre la realitat que ens envolta i el seu aprenentatge contribueix a la formació intel·lectual general perquè es potencien les capacitats cognitives dels infants.

Per això, tant la LOMLOE com el Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària de les Illes Balears, insisteixen en assolir una alfabetització numèrica eficaç, és a dir, en la capacitat per enfrontar-se amb èxit a situacions en les quals intervenguin nombres i relacions. Ara bé, no n’hi ha prou amb dominar els algoritmes de càlcul escrit, cal anar més enllà.

LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

PROPOSTA CURRICULAR MATEMÀTIQUES

A

La proposta curricular per a l’educació primària a l’àrea de matemàtiques ha apostat per un enfocament globalitzador, competencial i experiencial. Tradicionalment, se seguia un enfocament formalitzador per la qual cosa es percebien les matemàtiques com quelcom molt complex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

PROPOSTA CURRICULAR MATEMÀTIQUES: ENFOCAMENT GLOBALITZADOR

A

L’enfocament globalitzador es justifica des d’una fonamentació psicològica (d’allò més general al més específic), pedagògica (gradualitat), epistemològica (relació amb altres àrees i continguts) i sociològica (el coneixement no està compartimentat, és per tot).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

PROPOSTA CURRICULAR MATEMÀTIQUES: ENFOCAMENT EXPERIENCIAL

A

L’enfocament experiencial es basa en les pròpies experiències i situacions de la vida quotidiana per, a partir d’aquestes, arribar al coneixement. L’alumnat ha d’aprendre matemàtiques utilitzant-les en contextos funcionals relacionats amb situacions de la vida diària per adquirir progressivament coneixements més complexos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

APRENENTATGE FUNCIONAL MATEMÀTIQUES

A

El seu aprenentatge serà funcional perquè el que s’aprèn és útil en altres àmbits, perquè aporta formació intel·lectual i destreses per ser emprades en una àmplia gamma de casos particulars i que contribueixen a potenciar capacitats cognitives. A més, permet aprendre un vocabulari específic.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

CARACTERÍSTIQUES ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A

Les matemàtiques a primària queden orientades a afavorir en l’alumnat la possibilitat d’utilitzar el seu coneixement d’anàlisi, la síntesi, la comprensió, l’aplicació i la producció. També permet la valoració de missatges sobre fets i situacions de l’entorn, de la vida quotidiana i de situacions figurades, reconeixent el seu caràcter instrumental per a altres camps de coneixement.

A més, incorporen característiques com la inducció i deducció, la precisió i l’aproximació, el rigor i la probabilitat, la seguretat i la temptativa…, fets que milloren la capacitat d’enfrontar-se a situacions obertes sense solució única i tancada.
És una àrea que persegueix el desenvolupament i la fermesa de la capacitat de reflexió lògica i concreta, i prepara per a l’accés a la lògica abstracta per al final de l’etapa. Fa possible l’adquisició d’instruments per explorar la realitat, representar-la, explicar-la i predir-la.

El seu tractament ha de considerar el desenvolupament matemàtic de l’infant, tenint en compte l’experiència i la inducció.
A través d’experiències concretes com comptar, comparar, classificar i relacionar, l’alumnat va adquirint representacions lògiques i matemàtiques que més tard serviran per si mateixes de manera abstracta i seran susceptibles de formalització en un sistema plenament deductiu, independentment de l’experimentació directa.

El currículum reflecteix el procés constructiu del coneixement matemàtic tant en el seu progrés històric com en la seva apropiació per l’individu.

L’estructuració i la formalització del coneixement matemàtic no és el punt de partida, sinó el punt d’arribada d’un llarg procés d’aproximació a la realitat, de construcció d’instruments intel·lectuals eficaços per interpretar, representar, analitzar, explicar i predir determinats aspectes de la realitat.

L’àrea fonamenta uns coneixements en altres i imposa una determinada seqüència temporal. No existeix un únic camí.
Hi ha una relació existent entre les seves diferents parts, els continguts no estan separats, sinó que es necessiten entre si (per exemple: operacions per a les mesures, la geometria…).

Les matemàtiques tenen una funció formativa i una funció pragmàtica o utilitària. Destaquen els processos de resolució de problemes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

PROPOSTA INTERVENCIÓ EDUCATIVA LOMLOE ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A

La intervenció educativa, segons la LOMLOE, ha de posar especial èmfasi en l’atenció a la diversitat de l’alumnat, en l’atenció individualitzada i en la prevenció de dificultats d’aprenentatge. En aquest sentit, la tasca docent és essencial en els diversos elements que intervenen en la preparació i posada en marxa de la programació didàctica.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

PRINCIPIS INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A
  • Partir del nivell de desenvolupament: objectius i continguts adaptats a les seves capacitats.
  • Partir del nivell de coneixements de l’alumnat: avaluació inicial i idees prèvies.
  • Assegurar la construcció d’aprenentatges significatius, contextualitzats i funcionals.
  • Fomentar la motivació per aprendre i utilitzar les TIC en el procés educatiu.
  • Atendre la diversitat i ajustar l’ajuda pedagògica.
  • Col·laboració i cooperació entre tots els participants.
  • Potenciar la globalització i aprendre a aprendre.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA ESPECÍFIQUES ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A
  • Les activitats de relacionar diferents blocs de continguts, ja que en les situacions de vida diària no es donen de manera aïllada.
  • Les activitats s’han de dissenyar de manera cíclica, on els continguts es vagin treballant cada cop de forma més elaborada i complexa.
  • Cal tenir en compte la jerarquització de les matemàtiques a l’hora de seqüenciar continguts. És dir, no s’han d’aprendre les fraccions sense haver treballat abans els nombres naturals.
  • Cal partir d’activitats pràctiques i manipulatives per avançar cap a formes més simbòliques que facilitin l’abstracció.
  • S’han de considerar els coneixements, les errades i els diferents ritmes de l’alumnat. Cal seguir metodologies actives i contextualitzades com projectes, centres d’interès, estudi de casos o aprenentatge basat en problemes.
  • Cal partir de les seves vivències sempre que sigui possible.
  • Cal utilitzar diferents materials per manipular tant familiars (bolles, suros…) com comercials i específics (àbacs, regletes, compàs, multicubs, blocs multibase, cintes mètriques, balances, termòmetres…).
  • S’han d’utilitzar les TIC (caceres del tresor, webquests, GeoGebra…).
  • S’han de fer activitats cooperatives on hi hagi resolució conjunta de tasques i con tothom conegui les estratègies que fan servir els companys i puguin aplicar-les (aprenentatge entre iguals).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

COMPETÈNCIES

A

Les competències bàsiques, que la normativa actual, denomina competències clau o simplement competències, són capacitats per aplicar de forma integrada els continguts propis de cada ensenyança i etapa educativa i la resolució eficaç de problemes complexos. El Decret 32/2014 enuncia set competències que mantenen relació amb l’àrea de matemàtiques.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CMCT

A

L’àrea contribueix al desenvolupament de la competència matemàtica i les competències bàsiques en ciència i tecnologia. La competència matemàtica consisteix en l’habilitat per utilitzar i relacionar els nombres, les seves operacions bàsiques, els símbols i les formes d’expressió i raonament matemàtic, tant per produir i interpretar diferents tipus d’informació, com ampliar el coneixement sobre aspectes quantitatius i espacials de la realitat, i per resoldre problemes relacionats amb la vida quotidiana. A més, la posada en pràctica de processos de raonament permeten aplicar la informació a una major varietat de situacions i contextos, i aplicar alguns elements de lògica i algoritmes de càlcul. Les competències bàsiques en ciència i tecnologia milloren la comprensió de l’entorn i fan una descripció més ajustada, milloren la capacitat per fer construccions i manipular fàcilment figures en el pla i en l’espai, faciliten un millor coneixement de la realitat mesurada i s’augmenten les possibilitats d’interactuar-hi i de transmetre informacions cada cop més precises, i conèixer i analitzar la realitat amb representacions gràfiques.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CD

A

Es contribueix a la competència digital a partir de les destreses associades a l’ús de nombres, quan es facilita la comprensió d’informacions que incorporen quantitats o mesures, amb la iniciació a l’ús de calculadores i d’eines tecnològiques.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB SIEE

A

Es contribueix al sentit d’iniciativa i esperit emprenedor amb continguts associats a la pròpia resolució de problemes i amb actituds com la confiança en la pròpia capacitat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB AA

A

Es contribueix a aprendre a aprendre amb continguts relacionats amb l’autonomia, la perseverança i l’esforç, la sistematització, la mirada crítica i l’habilitat per comunicar amb eficàcia els resultats, reflexionar sobre què s’ha après, què falta per aprendre, com i per què, i potencia el desenvolupament d’estratègies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CL

A

Es contribueix a la competència en comunicació lingüística amb l’ús del llenguatge matemàtic com a expressió habitual i adequada precisió al seu ús, amb la descripció verbal dels raonaments i dels processos, amb l’escolta de les explicacions dels altres, amb l’esperit crític i amb la millora de les habilitats comunicatives.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CEC

A

Es contribueix a la consciència i expressions culturals amb el desenvolupament cultural de la humanitat, el reconeixement de relacions i formes geomètriques ajuda a l’anàlisi de determinades produccions artístiques.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

RELACIÓ DE L’ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CSC

A

Es contribueix a les competències socials i cíviques a través del treball en equip, acceptant altres punts de vista diferents al propi, utilitzar estratègies personals de resolució de problemes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

OBJECTIUS

A

Els objectius són referents relatius als assoliments que l’alumnat ha d’aconseguir en finalitzar el procés educatiu com a resultat de les experiències d’ensenyament-aprenentatge planificades intencionalment amb aquesta finalitat. Els objectius s’aniran desenvolupant en els diferents cicles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

OBJECTIU LOMLOE I RD126/2014 ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A

Desenvolupar les competències matemàtiques bàsiques i iniciar-se en la resolució de problemes que requereixen la realització d’operacions elementals de càlcul, coneixements geomètrics i estimacions, així com ser capaç d’aplicar-les a les situacions de la seva vida.

20
Q

OBJECTIU D32/2014 ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A

Desenvolupar les competències matemàtiques bàsiques i iniciar-se en la resolució de problemes que requereixen la realització d’operacions elementals de càlcul, coneixements geomètrics i estimacions, així com ser capaç d’aplicar-les a les situacions de la seva vida

21
Q

ANÀLISI DELS OBJECTIUS ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A
  • Interpretar informacions diverses.
  • Seleccionar i aplicar operacions verbals i el procés.
  • Triar l’instrument de mesura més adequat per a cada magnitiud.
  • Utilitzar instruments senzills de càlcul.
  • Identificar elements i cossos geomètrics de l’entorn.
  • Organitzar de forma elemental les dades, utilitzant diferents tècniques i la seva representació en taules i gràfiques.
22
Q

CONTINGUTS

A

Els continguts són el conjunt de coneixements, habilitats, destreses i actituds que contribueixen a l’assoliment dels objectius i a l’adquisició de competències.

23
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE MATEMÀTIQUES

A
  • BLOC 1. Processos, mètodes i actituds matemàtiques
  • BLOC 2. Nombres
  • BLOC 3. La mesura
  • BLOC 4. Geometria
  • BLOC 5. Estadística i probabilitat
24
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE MATEMÀTIQUES: BLOC 1

A

BLOC 1. Processos, mètodes i actituds matemàtiques: es treballa la resolució de problemes, aprofundiment en els problemes resolts plantejant petites modificacions en l’expressió verbal del procés seguit, i utilització de processos de raonament i estratègies de resolució de problemes realitzant càlculs necessaris i comprovant les solucions obtingudes.

25
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE MATEMÀTIQUES: BLOC 2

A

BLOC 2. Nombres: desenvolupa el domini reflexiu de les relacions numèriques. Es treballen els números naturals, decimals, sencers i fraccionaris, les operacions i les estratègies de càlcul.

26
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE MATEMÀTIQUES: BLOC 3

A

BLOC 3. La mesura: estimació i càlcul de magnituds, cerca facilitar la comprensió dels missatges en els quals es quantifiquen magnituds i s’informa sobre situacions reals que els infants han d’arribar a interpretar correctament. Es treballa la longitud, la massa, la capacitat, la superfície, el volum, la mesura del temps, el sistema monetari i la mesura d’angles.

27
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE MATEMÀTIQUES: BLOC 4

A

BLOC 4. Geometria: familiaritzar l’alumnat amb formes i estructures geomètriques (definir, descriure, analitzar propietats, classificar i raonar), treballar la situació en el plànol i en l’espai, distància, angle, gir, formes planes i espacials, regularitats i simetries.

28
Q

BLOCS DE CONTINGUTS ÀREA DE MATEMÀTIQUES: BLOC 5

A

BLOC 5. Estadística i probabilitat: es vincula a l’aprenentatge significatiu i amb diverses àrees de coneixement. Treballa amb gràfics, taules i paràmetres estadístics, així com el caràcter aleatori d’algunes experiències.

29
Q

CRITERIS D’AVALUACIÓ

A

Els criteris d’avaluació són el referent específic per avaluar l’aprenentatge de l’alumnat. Descriuen allò que es vol valorar i que l’alumnat ha d’aconseguir. Tota intervenció educativa implica l’avaluació d’un procés (alumnes, mestres i unitats didàctiques), aquesta ha de basar-se en la diversitat de l’alumnat i permet la reorientació de tot el procés d’ensenyament-aprenentatge.

30
Q

ANÀLISI CRITERIS AVALUACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES:

A
  • Pel que fa a la resolució de problemes
  • Sobre els nombres i operacions
  • Sobre la mesura
  • Pel que fa a les formes geomètriques i la situació de l’espai
  • Sobre estadística i probabilitat
31
Q

ANÀLISI CRITERIS AVALUACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES: RESOLUCIÓ DE PROBLEMES

A

Pel que fa a la resolució de problemes, comprovar la capacitat de l’alumnat per resoldre un problema de forma lògica i reflexiva.

32
Q

ANÀLISI CRITERIS AVALUACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES: NOMBRES I OPERACIONS

A

Sobre els nombres i operacions, comprovar que l’alumnat llegeix i escriu, i ordena números naturals i decimals, interpreta el valor de cadascuna de les xifres i realitza operacions amb aquests números.

33
Q

ANÀLISI CRITERIS AVALUACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES: MESURA

A

Sobre la mesura, demostrar els coneixements sobre les unitats més usuals del sistema mètric decimal i sobre els instruments de mesura més comuns, a més d’escollir en cada cas el més adequats.

34
Q

ANÀLISI CRITERIS AVALUACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES: FORMES GEOMÈTRIQUES I SITUACIÓ EN L’ESPAI

A

Pel que fa a les formes geomètriques i la situació de l’espai, s’haurà d’avaluar el desenvolupament de les capacitats espacials topològiques en relació amb punts de referència, distàncies, desplaçaments i eixos de coordenades.

35
Q

ANÀLISI CRITERIS AVALUACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES: ESTADÍSTICA I PROBABILITAT

A

Sobre estadística i probabilitat, llegir i interpretar representacions gràfiques d’un conjunt de dades relatives a l’entorn immediat.

36
Q

ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE AVALUABLES

A

A més d’aquests criteris, el Reial Decret 126/2014 inclou els estàndards d’aprenentatge avaluables que són especificacions dels criteris d’avaluació i permeten definir els resultats d’aprenentatge i que concreten el que l’alumne ha de saber, fer i comprendre. Han de ser observables, mesurables i avaluables. També estan dividits en blocs i cicles.

Actualment amb el Reial Decret 984/2021 i amb l’arribada de la LOMLOE, els estàndards passen a ser orientatius i perden importància.

37
Q

RELACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB LLENGÜES

A

Llengües: enriqueixen l’experiència lingüística i desenvolupen la precisió, la sensibilitat en l’ús de la llengua i enriqueixen el lèxic, es comprenen expressions i termes, i es va progressant en el desenvolupament del llenguatge matemàtic cap a un llenguatge habitual.

38
Q

RELACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB CIÈNCIES

A

Ciències naturals i ciències socials: el treball matemàtic té com a punt de referència el medi social i natural, adquisició d’instruments per explorar la realitat, representar-la, explicar-la, predir-la, actuar en i sobre ella, formes geomètriques, orientació i representació de l’espai, representació de diferents tipus de dades, eixos cronològics…

39
Q

RELACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB EDUCACIÓ ARTÍSTICA

A

Educació artística: ús dels tipus de codis, treball de formes i organització espacial, posició d’objectes, fraccions, proporcions…

40
Q

RELACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB EDUCACIÓ FÍSICA

A

Educació física: orientació i representació de l’espai, confluències en referència amb el temps (durada, ordre, ritmes, pauses…).

41
Q

RELACIÓ ÀREA DE MATEMÀTIQUES AMB VALORS

A

Valors socials i cívics: comprensió de les informacions dels mitjans de comunicació, coneixements estadístics davant la presa de decisions, continguts actitudinals, presentacions de forma clara i ordenada i gràfica, resolució de problemes de la vida diària.

42
Q

CONCLUSIONS (TEMA 20)

A

Després d’haver explicat el tema, puc afirmar que les matemàtiques constitueixen un instrument potent per analitzar i intervenir en la realitat i són un mitjà privilegiat per al desenvolupament de les capacitats cognitives que es poden transferir a altres dominis d’aprenentatge, tenint així un caràcter experiencial i competencial.

43
Q

CITA CONCLUSIONS (TEMA 20)

A

Per donar per acabat aquest tema m’agradaria mencionar una cita de Clay P. Bedford que es pot aplicar al dia a dia de l’aula i, especialment a l’àrea de matemàtiques, ja que és necessari involucrar als infants en el seu procés d’ensenyança-aprenentatge: “Pots ensenyar una lliçó un dia, però si pots ensenyar creant curiositat, l’aprenentatge serà un procés per a tota la vida”.

44
Q

BIBLIOGRAFIA (TEMA 20)

A
  • Albarracín, L., Badillo, E., Giménez, J., Vanegas, Y., i Viella, X. (2018). Aprender a enseñar matemáticas en la educación primaria.
  • Bordoy, A. M. (2017). El joc aplicat a les Matemàtiques a l’Educació Primària.
  • Sanchez, I. (2020). Les TIC en l’ensenyament de les matemàtiques a educació infantil i primària.
45
Q

LEGISLACIÓ (TEMA 20)

A
  • Llei Orgànica 2/2006 (LOE), de 3 de maig, modificada per la Llei Orgànica 3/2020 (LOMLOE), de 29 de desembre, d’Educació.
  • Reial Decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s’estableix el currículum bàsic de l’educació primària.
  • Reial Decret 984/2021, de 16 de novembre, pel qual es regula l’avaluació i la promoció d’educació primària, així com l’avaluació, la promoció i la titulació a l’educació secundària obligatòria, batxillerat i formació professional.
  • Reial Decret 157/2022, d’1 de març, pel qual s’estableixen l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària.
  • Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària a les Illes Balears.