Validitet Flashcards

1
Q

Validitet

A

En indikation på den noggrannhet/exakthet som en studies slutsats korresponderar med verkligheten. Det finns fyra typer av validitet som måste vara noga övervägda när man designar och bedömer en studie: internal, construct, external och statistical conclusion validitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Intern validitet

A

Den mest fundamentala typen av validitet eftersom den berör den logik som finns i förhållandet mellan den oberoende och den beroende variabeln. Tillförlitligheten hos resultaten i en undersökning eller i vilken utsträckning man kan dra slutsatsen om den oberoende variabelns effekt på den beroende variabeln. Ett experiment har intern validitet om det finns bra skäl att tro att en orsak- och verkanrelation (kausalitet) verkligen finns mellan den oberoende och beroende variabeln. I ett experiment med hög intern validitet så vet man att det verkligen var den oberoende variabeln som orsakade en förändring hos den beroende variabeln. Man strävar efter att utesluta alternativa variabler som potentiella orsaker av det som är av intresse.
Exempel: en grupp blev testad på måndag när det var soligt ute, och en grupp blev testad när det regnade ute. Var det verkligen experimentets oberoende variabel som gav en verkan på den beroende variabeln, eller kan vädret eller tiden också ha gjort en verkan?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ambiguos Temporal Precedence

Hot mot intern validitet

A

Temporal precedence är viktigt när det kommer till att bedöma huruvida en sak orsakade en annan. Orsaken måste alltid komma före verkan, men i vissa fall så är det oklart vad gäller i en ambiguous tempral percedence. Detta händer ofta i studier som undersöker korrelationer, där två saker uppenbart är relaterade, men man inte vet vilken variabel som orsakade den andra. Exempelvis fattigdom och skolprestation, båda är relaterade men man vet inte vad som är orsaken och vad som är verkan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Events outside the laboratory (history)

A

När ett experiment är utförd på ett sätt så att olika experimentella förhållanden är presenterade till deltagarna under olika tider, så kan faktorer utanför labbet påverka resultaten av studien, det är ett samvarierande (confounding) som kallas för history. Om man exempelvis studeras effekterna av framgång och motgång i relation till känslor av depression, och alla deltagarna fick erfara motgång på en måndag och framgång på en onsdag, så kan det vara svårt att tolka resultaten om det regnade under måndagen och var soligt på onsdagen. Alltså kan vädret på de två olika dagarna samvariera med den experimentella miljön genom att påevrka den beroende variabeln (känslan av depression).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Maturation

A

På grund av naturliga befintliga processer så kan deltagarna förändras under tidens gång i ett experiment. Detta är oftast ett problem i studier som undersöker barn. Om experimentet involverar en signifikant gap tidsmässigt, så kan förändringar ske i exempelvis motoriken och kunskapen som barnen har vilket kan påverka resultaten. Maturation är ett mer kritiskt problem i studier som involverar barn eftersom dom förändras mer snabbare över tid än vad vuxna gör. Kortsagt är maturation ett fel som kan uppstå i ett experiment som är relaterat till den mängd tid som finns mellan olika mätningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Effects of testing

Hot mot internvaliditet

A

Att deltaga i ett experiment eller att bli testad påverkar människors prestation i ett senare experiment eller test. Deltagarna kan bli mer sofistikerade i testproceduren eller att dom får mer kunskap vad gäller att utföra testet så att det finns en efect of repeat testing och deras senare beteende förändras av deras tidigare erfarenhet. Orsaken till förändringen ligger alltså i testproceduren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Regression effect

Hot mot internvaliditet

A
En av de största hoten mot validitet, vilket kan uppstå i många situationer. Regression effect kan uppstå när deltagare har extrema höga poäng på det första utförda testet, men att dom får en poäng mer nära medelvärdet på ett andra test. Detta kan ske när två olika tester korrelerar eller när man testar samma variabel. Det är när man testar samma variabel som en ofullständig korrelation ofta uppträder, och den situationen uppstår när instrumentet som används för att testa variabeln är felaktig. Det innebär att testet själv inte är ett perfekt instrument för det som ska undersökas. Ett klassiskt exempel av regression effect är en lärare som märker att studenter som fick högst poäng på det första testet oftast får sämre poäng på det andra, och tvärtom mot de som fick sämre resultat på första testet. På det andra testet så tenderar poängen att komma närmare deras riktiga värde (närmare medelvärdet).
Random error (regression effect)
På ett multiple-choice test, så vet deltagarna vissa svar men de chansar också på vissa frågor, vilket resulterar i ett resultat som inte riktigt speglar deras kunskap. Istället representerar deras poäng deras kunskap plus en grad av random error.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Selection

A

Det är en felkälla som beror på den metod som ett datamaterial har samlats in med eller på att sättet man gjort urvalet av prover inför den statistiska undersökningen inte är representativt för det man vill undersöka.

Många studier jämför en beroende variabel mellan två eller flera grupper. De (bias)fel som kan ske när man väljer ut sina deltagare kan underminera den interna validiteten. Många gånger är det inte möjligt att slumpmässigt dela in individer i grupper, eftersom det i många studier är nödvändigt att undersöka redan befintliga grupper. Man måste vara mycket noggrann och försiktig när man väljer eller skapar grupper för att vara säker på att dem går att jämföra med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mortality

Hot mot internvaliditet

A

Kallas ibland för selective subject loss eller attrition. Även om valet av deltagare har skett på ett bra sätt och de grupper som valts är lika på alla sätt, så kan studien bli ogiltig om vissa deltagare inte slutför alla faser i studien. Mortality är ett hot mot validiteten eftersom de deltagare som för tidigt lämnar studien kan vara annorlunda än de som slutför studien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Confounding (samvarierande variabel)

A

ett fel som sker när effekterna av två variabler i ett experiment inte kan separeras, vilket resulterar i en förvirrad tolkning av resultatet. I exemplet ovan kan man säga att tiden och feedbacken var samvarierande variabler eftersom de möjliga effekterna av vädret inte blev testade separat från den effekt som feedbacken av deltagarna hade. När vissa tillstånd samvarierar med den oberoende variabeln på ett sådant sätt att deras separata effekter inte kan sorteras, så är de två variablerna samvarierande. Confounding (samvarierande variabel) är en av de största hoten mot validiteten i ett experiment. Man måste vara noggrann med att undersöka att ingen viktig variabel samvarierar med den oberoende variabeln. Många forskare försöker att undvika detta hot genom att bedöma vad som kan vara en viktig samvarierande variabel samtidigt som ett experiment utformas och designas. Exempelvis forskare som studerar smak, ser till att inga deltagare är rökare, även om det inte riktigt finns underlag för att rökning ska påverka ens smakförmåga. Problemet med en samvarierande variabel är speciellt hög i studier där forskaren inte kan kontrollera den oberoende variabeln, när deltagare är valda i enlighet med en närvaro eller frånvaro av ett visst tillstånd istället för att forskaren ska kunna tilldela deltagarna ett visst tillstånd. Sådana variabler kallas subject variables.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Subject variables

A

ett exempel på en subject variable är kön, eftersom deltagarna inte kan bli tilldelade ett kön utan deltagarna måste bli valda utifrån tidigare befintliga grupper. Även i studier som undersöker olika etniciteter och IQ finns högrisk för samvarierande variabler. Många variabler samvarierar med etnicitet vilket man vet påverkar IQ, så som föräldrars utbildningsnivå, inkomst och kvaliteten i utbildningen på skolan. Samvarierande variables.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Begreppsvaliditet

A

Det finns två olika typer av begreppsvaliditet. Den ena berör om ett mått mäter vad den faktiskt avser att mäta och ingenting annat, exempelvis om ett IQ test faktiskt mäter intelligens istället för ekonomisk status eller andra variabler. Den andra begreppsvaliditeten rör huruvida ett resultat stöttar den teori som finns bakom studien. Det innebär om man kan generalisera studiens specifika process (inkluderat deltagarna och miljön av studien) till den allmänna teoretiska konstruktionen vad gäller den valda populationen. Skulle en annan teori förutspå samma experimentella resultat? Vad gäller construct validity så vill man utesluta andra möjliga teoretiska förklaringar av ett resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Loose Connection Between Theory and Method

Hot mot begreppsvaliditet

A

Det innebär att det är svårt att redogöra vad den teoretiska orsaken är till en viss
verkan/beteende.
Man har en studie som utgår ifrån en teori, när man får fram resultatet, så kan det tyckas vara entydigt. Forskaren hävdar
att teorin får stöd av resultatet. Studien ska ha koppling till en teoretisk referensram. En annan forskare kan hävda att resultatet stöttar en annan teori. Om man utgår från en typ av teori när man undersöker ett fenomen, måste man vara noga med att definiera fenomenet/begreppet så att dem stämmer med teorin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ambiguous Effect of Independent Variables

Hot mot begreppsvaliditet

A

Deltagarna kan uppfatta situationen annorlunda än vad forskaren gör. Eftersom visa deltagare
kanske ser situationen på samma sätt som forskaren, men andra förstår den på ett annat sätt, så
blir de experimentella omständigheterna tvetydiga och den oberoende variabeln kan bli
påverkade olika hos deltagarna. Ofta i psykologiska studier så kan deltagarnas förväntningar
på experimentet ha en förödande effekt på resultatet. När personer är medvetna om att dom
deltar i ett experiment, så kan deras beteende vara annorlunda från hur dem beter sig annars.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Extern validitet

A

Den externa validiteten avser huruvida resultaten av en studie kan generaliseras till andra situationer: andra deltagare, miljöer, tider, behandlingar och observationer etc. I ett experiment som utfördes 1949 där människors perception undersöktes, fick deltagarna läsa ord som syntes snabbt på en skärm. Resultatet visade att ord som ansågs vara social oacceptabla var tvungna att synas längre på skärmen för att deltagarna skulle kunna rapportera dem korrekt. Detta resultat ledde till slutsatsen att en persons threshold (tröskel) för att upptäcka socialt oacceptabla ord var högre än för vanliga ord. Eftersom användningen av språket har förändrats radikalt sen studien utfördes så går det att säga att samma studie skulle få andra resultatet idag, vilket ger studien en väldigt låg extern validitet. Hade studien även utförts i en mer naturlig miljö tillskillnad från en laboratoriemiljö finns det också skäl till att ana att andra resultat skulle framvisas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Extern validitet

A

Den externa validiteten avser huruvida resultaten av en studie kan generaliseras till andra situationer: andra deltagare, miljöer, tider, behandlingar och observationer etc. I ett experiment som utfördes 1949 där människors perception undersöktes, fick deltagarna läsa ord som syntes snabbt på en skärm. Resultatet visade att ord som ansågs vara social oacceptabla var tvungna att synas längre på skärmen för att deltagarna skulle kunna rapportera dem korrekt. Detta resultat ledde till slutsatsen att en persons threshold (tröskel) för att upptäcka socialt oacceptabla ord var högre än för vanliga ord. Eftersom användningen av språket har förändrats radikalt sen studien utfördes så går det att säga att samma studie skulle få andra resultatet idag, vilket ger studien en väldigt låg extern validitet. Hade studien även utförts i en mer naturlig miljö tillskillnad från en laboratoriemiljö finns det också skäl till att ana att andra resultat skulle framvisas.

17
Q

Other subjects

Hot mot extern validitet

A

Men, det är viktigt att inte anta att vilket djur som helst kan fungera som ett substitut för andra djur i alla situationer. Det är exempelt enkelt att lära en kyckling att dansa eftersom dans liknar kycklingens normala beteende vid letandet efter mat. Det skulle inte vara lika enkelt att träna en råtta att dansa eftersom det inte ligger nära råttans naturliga beteende. Man ska välja personer på ett sätt där man uppmärksammar deras relativa representation för den större populationen. Exempel fråga om Corona upplevelser och studenter

18
Q

Other Times

Hot mot extern validitet

A

Skulle ett experiment som redan blivit utförd visa samma resultat om samma experiment testades igen? Exempelvis det gamla experimentet där studenters perception studerades (tabuord tog längst tid)

19
Q

Other settings

hot mot extern validitet

A

Ett problem som kan hindra en extern validitet involverar frågan om hur fenomenet som blivit studerat i en labbmiljö kan vara relaterat till ett liknande fenomen som blivit observerat i ett annat labb eller ute i verkligheten. Även ifall experiment utförda i laboratorium försäkrar en högre grad av kontroll, så är det inte alltid enkelt att bedöma om en särskild verkan är påverkad av labbmiljön eller om samma verkan skulle uppstå utanför laboratoriet.

20
Q

Ekologisk validitet

A

Idén om att experimentella resultat som uppnåtts i laboratoriemiljö kan skilja sig från de resultat som införskaffats i en naturlig miljö reflekterar frågan om ekologisk validitet. Denna typ av validitet är nära relaterad till extern validitet, och avser hur nära en experimentell situation är till den verkliga världen.

21
Q

Statistical Conclusion Validity

A

Denna slags validitet liknar intern validitet. När man undersöker statistical conclusion validity lyder frågar: orsakade verkligen den oberoende variabeln en förändring i den beroende variabeln, eller var resultatet tillfällig/accidentellt och därför påverkad av slumpen? Man undersöker också hur stark förhållandet är mellan den oberoende och beroende variabeln. För att etablera statiscial conclusion validity, så måste man använda lämpliga data och mätningstekniker, och statistik måste användas på ett adekvat sätt i enlighet med deras underliggande antaganden. Om man exempelvis vill undersöka hur koffein påverkar minnet, så måste man se till att man har tillräckligt många deltagare med i experimentet och man måste även se till att man mäter det man avser att mäta. Stora stickprov är mer tillförlitliga, men om man har riktigt stora stickprov så kan man få en effekt av det på så sätt att det blir väldigt lätt att visa samband mellan variabler och skillnader i grupperna. Har man en studie med jättestort stickprov, så kan effekten man påvisar vara väldigt liten, vilket kan göra att man stirrar sig blind på signifikansen och tänker inte på hur svagt sambandet kan vara, även ifall det är statistiskt säkerställt. Om man har ett signifikant resultat, så ska man komplettera det med ett mått på effektstorleken. Får man ett signifikant resultat med ett jättelitet stickprov så är det imponerande om man får en stark effektstorlek.

22
Q

Power

A

En fråga som man bör ställa sig när man bedömer den statistical conclusion validity av en studie är huruvida tillräckligt många observationer gjordes för att noll hypotesen kunde kastas om den var falsk. Om ett experiment har en bristande power, så kan det verka som att nollhypotesen i ett experiment får stöd, när den egentligen ska kastas.

23
Q

Effektstorlek

A

Styrkan av förhållandet mellan den oberoende och den beroende variabeln. Magnituden av orsak och verkan förhållandet går bakom den enkla faktum att förhållandet är signifikant, och kan hjälpa att etablera huruvida ett signifikant resultat är av praktisk vikt.

24
Q

Hot mot statistisk slutsatsvaliditet

A

när power är bristande och man har felaktigt bedömt effect size. När det kommer till power, kan ett stort hot vara att man dragit en felaktig slutsats att den oberoende variabeln inte hade någon verkan, men om studien hade för lite deltagare eller gjorde för få observationer, så kan en sådan slutsats vara felaktig. Det innebär att en förändring som finns men är liten kan missas i statistiken. Felaktig tolkning av effect size innebär att storleken av förhållandet har blivit mätt på ett bristande sätt. Det innebär att man kan tro att den oberoende variabeln orsakade en mycket mindre verkan än vad den faktiskt gjorde, och att ens slutsatser om studien isåfall skulle vara inkorrekt