T7 Flashcards

1
Q

TEMA 7: L’ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT, CARACTERÍSTIQUES I PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA. CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS. RELACIÓ AMB ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM.

A

INTRODUCCIÓ

Q1. L’ÀREA DE CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL, SOCIAL I CULTURAL A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT I CARACTERÍSTIQUES

    1. Marc contextual i conceptual
    1. Característiques de l’àrea

Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU
2.1. Les àrees de Naturals i Socials i la CMCT i CSC.

Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS

    1. Objectius
    1. Continguts
    1. Criteris d’avaluació
    2. 3.1. L’avaluació
    3. 3.2. Finalitat i seqüenciació per cursos dels criteris

Q4. RELACIÓ AMB ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM

4. 1. La globalització i la interdisciplinarietat
4. 2. Àrees relacionades

Q5. INTERVENCIÓ EDUCATIVA

5. 1. Principis d’intervenció educativa   5. 2. Propostes d’intervenció educativa a Primària

CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

INTRODUCCIÓ

A

A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 7 del temari dedicat a l’àrea de Coneixement del medi natural, social i cultural, vaig a tractar la importància que té dita àrea a l’Educació Primària, atès que es concep com una àrea interdisciplinària i afavoreix l’aprenentatge significatiu. Tot açò ho veurem contemplat a les seues característiques, aspectes més rellevants, així com als principis i propostes d’intervenció educativa, on podrem observar activitats encaminades a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), formant al nostre alumnat en pràctiques que promoguen actituds i comportaments ambientalment sostenibles.

Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que el cientific Albert Einstein realitza sobre el medi natural: “Observa profundamente la naturaleza y entonces lo entenderás todo mejor”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL

A

Des de l’àmbit conceptual, Maria Novo al seu llibre “El desarrollo sostenible” defineix el medi com: “el conjunt d’elements, successos, factors i processos que tenen lloc en l’entorn de les persones”, I, entorn com: “tot allò que ens envolta, és a dir que està pròxim en espai o temps”.

Des d’una aproximació a l’àmbit contextual, és pertinent aclarir que el tema que m’ocupa i el seu títol l’Àrea del Coneixement del Medi natural, social i cultural, pertoca a l’anterior currículum que establia la LOE, mentre que la LOMLOE, possibilita el desdoblament en Ciències Naturals i Ciències Socials, per tant, al llarg del present tema desenvoluparé les 2 àrees curriculars, les quals estructuren el currículum d’Educació Primària, i estan contemplades al Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer així com al Decret 108/2014 de 4 de juliol i les seues modificacions al Decret 88/2017 de 7 de juliol.

Passe així al 2n punt de d’aquesta 1a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1.2. CARACTERÍSTIQUES DE L’ÀREA

A

A nivell general, podem destacar les següents característiques:

Pel que fa a les Ciències Naturals, ens ajuden a desenvolupar una actitud de consciència front als problemes que tenim al nostre entorn i medi natural, tals com: la contaminació, l’extinció d’espècies, el canvi climàtic o el reciclatge.

I, les Ciències Socials, busquen fomentar uns valors que afavoreixen la llibertat personal com la tolerància, igualtat i responsabilitat, preparant als individus per a la ciutadania.

Done pas així a iniciar el desenvolupament de la 2a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU

A

Des de les àrees de Naturals i Socials es va a contribuir al desenvolupament de la majoria de les competències bàsiques. Cal ressaltar que amb l’aprovació de la LOMLOE, del Reial Decret 126/2014 de 28 de Febrer i la seua concreció al Decret 108/2014 de 4 de Juliol, “les competències bàsiques” passen a denominar-se COMPETÈNCIES CLAU, així com l’ordre ECD/65/2015 de 21 de Gener per la qual es descriuen les relacions entre competències, continguts i criteris d’avaluació.

Des de l’àmbit conceptual les CC.CC s’entenen com un <> que s’aplica a contextos acadèmics, socials i professionals. La seua inclusió al currículum presenta diverses finalitats:
Permetre a l’alumnat integrar els seus aprenentatges i utilitzar-los de manera efectiva en diferents situacions i contextos.
I orientar l’ensenyament pel tal d’identificar els continguts i criteris d’avaluació que tenen caràcter imprescindible.

En la LOMLOE s’estableixen un total de 7 CC.CC que són les següents: Competència en comunicació lingüística, c. matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, c. digital, c. d’aprendre a aprendre, c. socials i cíviques, sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, i per últim, consciència i expressió cultural.

A continuació passe a aprofundir al 1r i únic punt d’aquesta qüestió sobre les competències més relacionades amb les àrees de Naturals i Socials.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

2.1. LES ÀREES DE NATURALS I SOCIALS I LES CMCT I CSC

A

Des de l’àrea de Naturals anem a contribuir especialment a la competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, ja que consisteix en l’habilitat per a iniciar-se en el mètode científic, investigar problemes, dissenyar estratègies, analitzar resultats i comunicar-los.

I, des de l’àrea de Socials es contribueix especialment a la competència social i cívica, ja que consisteix en l’habilitat per a desenvolupar destreses i actituds que ajuden a l’alumnat a sentir-se integrat i part activa del seu grup social.

Finalitze així aquesta 2a qüestió del tema i done pas a la 3a del mateix.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS

A

En aquesta 3a qüestió, vaig a tractar els elements bàsics del currículum des de i en les àrees de Naturals i Socials, però abans definiré currículum atenent a l’article 6 de la LOMLOE com: “El conjunt d’objectius, competències, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació de cada un dels ensenyaments regulats a la present llei”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

3.1. OBJECTIUS

A

Els objectius generals són les capacitats que esperem que aconseguisca el nostre alumnat en finalitzar l’Educació Primària.

A més, cal assenyalar que les lleis educatives actuals, no presenten prescrits uns objectius generals per a cada àrea, sent per tant els equips docents els encarregats de programar els objectius generals i didàctics.

A continuació, passe a citar a mode d’exemple alguns objectius generals per a les àrees de Naturals i Socials, elaborats per mi, juntament amb la resta de docents de l’últim centre educatiu en el qual vaig desenvolupar la meua tasca docent, tenint en compte el Decret 108/2014 i el Decret 88/2017.
Conèixer i valorar el patrimoni natural, històric i cultural de la Comunitat Valenciana i Espanya.
Participar en activitats adoptant un comportament responsable i ambientalment sostenible.

Abans de finalitzar aquest apartat, cal dir que la LOMLOE al seu art. 17, “Objectius de l’Educació Primària”, dedica 2, l’“H” i l’”I”, a la temàtica del present tema: Conèixer els aspectes fonamentals de les Ciències de la Natura, les Ciències Socials, la Geografia, la Història i la Cultura. I Conèixer i valorar els animals més propers a l’ésser humà i adoptar formes de comportament que afavorisquen l’empatia i la seua cura.

Una vegada presentats els objectius, done pas ara als continguts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

3.2. CONTINGUTS

A

Els continguts són els objectes d’E-A que la societat considera útils i necessaris per tal de promoure el desenvolupament personal i social de l’individu. A l’hora de triar-los es té en compte el desenvolupament de l’autonomia personal, la participació social o la capacitat d’interpretar el medi.

A més, tot i que a l’actual llei i curriculum els continguts no apareixen classificats, aquests es divideixen en 3 tipus, és per això que molts autors parlen d’una Triple Dimensió: continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals.

D’altra banda, els continguts s’han agrupat en blocs que permeten una identificació dels principals àmbits que componen les àrees. Aquests blocs de continguts apareixen al Decret 108/2014 i són els següents:

Per a l’àrea de Ciències Naturals:
Bloc 1 - Iniciació a l’activitat científica.
Bloc 2 - L’ésser humà i la salut.
Bloc 3 - Els éssers vius.
Bloc 4 - Matèria i energia.
I, bloc 5 - La tecnologia, objectes i màquines.

I, per a l’àrea de Ciències Socials: 
Bloc 1 - Continguts comuns. 
Bloc 2 - El món en què vivim. 
Bloc 3 - Viure en societat.
I, bloc 4 - Les empremtes del temps. 

Passe així a desenvolupar el 3 punt d’aquesta qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

3.3.1 L’AVALUACIÓ

A

Des de l’àmbit conceptual, i en paraules de l’educador Ralph Tayler, avaluar és comprovar els resultats de l’aprenentatge en funció d’uns objectius prèviament determinats. A més, l’avaluació ofereix informació sobre tots els elements curriculars amb la finalitat de millorar-los.

La LOMLOE al seu art. 20 estableix les principals característiques de l’avaluació a l’etapa d’Educació Primària, entre les quals destaca:
Serà contínua, global i tindrà caràcter formatiu, regulador i orientador.
I es podran elaborar plans d’enriquiment curricular per millorar el nivell competencial de l’alumnat i plans específics de reforç amb l’objectiu d’adquirir les competències corresponents.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

3.3.2. FINALITATS I SEQÜENCIACIÓ PER CURSOS DELS CRITERIS

A

L’actual legislació educativa estableix uns criteris d’avaluació per a les àrees de Naturals i Socials estructurats per cursos. Els criteris actuen com a reguladors de les estratègies d’ensenyament i indicadors dels diferents nivells d’aprenentatge de l’alumnat.

A continuació, a mode d’exemple, passe a esmentar alguns dels criteris d’avaluació “1r curs” per a les àrees de Naturals i Socials.
Ciències Naturals. Bloc 2: L’ésser humà i la salut -> Adoptar en la vida quotidiana hàbits d’higiene i neteja personal.
Ciències Socials. Bloc 2: El món en què vivim -> Identificar els elements del Sistema Solar com a part de l’univers.

Finalitze així la 3a qüestió del tema, per donar pas a la 4a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

4.1. LA GLOBALITZACIÓ I LA INTERDISCIPLINARIETAT

A

La globalització fa referència a la forma que té l’alumnat de percebre la realitat com un tot únic i global. Per això, encara que l’ensenyament es separe en diferents àrees, totes estan relacionades.

De la mateixa manera, quan es parla d’interdisciplinarietat, es fa per a destacar la idea de que el coneixement no es troba dividit en “compartiments independents” sinó que suposa un tot global. Hem de tenir en compte, a més a més, que la LOMLOE ressalta que la igualtat de gènere, l’educació per a la pau, el consum responsable, la salut, i el desenvolupament sostenible es treballaran en totes les àrees.

Passe així al 2n punt d’aquesta 4a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

4.2. ÀREES RELACIONADES

A

Les àrees de Naturals i Socials es relacionen amb:
Les llengües, el llenguatge és clau per accedir a la natura (descripcions, característiques animals…), a la societat (mitjans de comunicació, les TIC…) i a la cultura (jocs, cançons…).
Les matemàtiques, en la recollida de dades i informació de l’entorn o la localització de formes geomètriques i l’orientació.
L’Educació Física, ajuda a la percepció espai - temporal, l’enteniment i valoració de regles d’activitats socials com els jocs.
I l’Educació Artística, mitjançant el color, les cançons o els sons de l’entorn.

Done pas així a l’última qüestió del present tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

5.1. PRINCIPIS D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A

Els principis d’intervenció educativa són un element fonamental als nous currículums, els quals trobem desenvolupats tant al Reial Decret 126/2014 com al Decret 108/2014.

Per a començar, cal destacar a Cesar Coll, que assenyala que aprendre un contingut implicar dotar-lo de significat, per això és fonamental partir del nivell de desenvolupament de l’alumnat i dels seus coneixements previs. És indispensable fomentar l’aprenentatge significatiu i constructiu així com la capacitat creadora, estimulant els processos de pensament per a garantir l’aplicació d’aquests a la realitat, afavorint aixì el desenvolupament mental i l’organització de continguts a través d’un enfocament globalitzador. Una manera de desenvolupar aquest principi és realitzant l’aprenentatge visible mitjançant rutines i destreses. Així mateix, es poden establir espais o racons per a realitzar tallers específics, dins l’aula ordinària, oferint a l’alumnat els materials necessaris per a repassar, reforçar i ampliar els diferents continguts.

Com destacava Vigotsky, som part d’un món social i l’escola ha d’afavorir la socialització, per això cal destacar la importància del joc com a element motivador i generador del desenvolupament integral juntament amb l’aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis com un procediment clau per educar en igualtat. A més, s’ha de tenir present l’atenció a la diversitat com element central de les decisions metodològiques que tinguen com a objectiu la inclusió de tot l’alumnat seguint el principis del DUA i les aportacions de Pere Pujolàs.

Per últim i abans de finalitzar aquest punt, cal destacar la importància de les emocions, afavorint la intel·ligència emocional per a desenvolupar les habilitats socials, l’empatia i l’autocontrol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

5.2. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA A PRIMÀRIA

A

Les orientacions proposades les he formulat a partir del Disseny Curricular Base per a l’Educació Primària i dels materials curriculars per a aquesta etapa.

Les Noves Tecnologies:
Emprar mitjans com la ràdio, les tauletes o la PDI per a la retransmissió de programes i documentals, o per a la gravació i reproducció dels seus treballs, creacions i/o produccions sobre el medi.
Aplicar les TIC per a activitats d’investigació i recerca d’informació d’altres cultures i temps històrics, de diferents hàbitats i ecosistemes.

La biblioteca d’aula i de centre:
El material de la biblioteca s’emprarà per a la recerca d’informació, investigacions de projectes sobre l’univers o els éssers vius, així com la reproducció de textos i resums.
El docent haurà de fomentar la biblioteca personal de l’alumne.

En definitiva, el procés d’E-A de les ciències naturals i socials del nostre alumnat l’hem d’orientar cap a la investigació i experimentació, per exemple, a l’hora de treballar el món en què vivim al 3r cicle, podem realitzar una activitat interdisciplinar que durem a terme juntament amb l’àrea d’artística, plàstica i que contribueix al desenvolupament de l’ODS 11 “ciutats i comunitats sostenibles”. L’activitat començarà amb 2 preguntes inicials: <>. A partir d’aquestes i mitjançant la tècnica cooperativa de 1 - 2 - 4, l’alumnat haurà d’anotar en un full la seua opinió, primer de forma individual, després en parelles i per últim amb el seu grup. Posteriorment, el portaveu de cada grup exposarà les respostes. Tot seguit, en la PDI visualitzarem un vídeo que es titula: <>, on es podrà veure un projecte d’ecociutat, i a continuació, en gran grup, s’obrirà debat per observar si era com ells ho havien imaginat. El següent pas serà, en xicotets grups i amb una tablet, buscar información i seleccionar idees per a realitzar una maqueta d’una ecociutat, juntament amb els materials que necessiten per a la seua realització, els quals seran materials de rebuig que aporte l’alumnat i les famílies, com bricks de llet, caixes de sabates, suros… Es durà a terme a classe amb la col·laboració de les famílies voluntàries, assignant un adult a cada grup. Per últim, hauran d’exposar-la davant dels seus companys explicant les característiques més destacables.

Un cop vist la intervenció docent done pas a la conclusió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CONCLUSIÓ + CITA FINAL

A

Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema dir que he presentat com les àrees de Ciències Naturals i Socials són de gran importància degut al seu enfocament, característiques, propostes d’intervenció educativa així com la seua contribució a les CC.CC. i el seu lloc al currículum d’Educació Primària amb els principals elements, sense oblidar la seua important relació amb altres àrees del currículum.

Finalitzaré el present tema amb una reflexió de Kofi Annan: “La educación no solo enriquece la cultura. Es la primera condición para la libertad, la democracia y el desarrollo sostenible”.

17
Q

BIBLIOGRAFIA

A

A més, a nivell bibliogràfic està basat en les aportacions d’autors com:
Dominguez, M.C. (2004). Didáctica de las Ciencias Sociales. Pearson.
Gomez, R. (2006). Conocimiento del Medio. Anaya.
Novo, M. (2007). El desarrollo sostenible. Pearson.