T14 Flashcards

1
Q

TEMA 14: L’ÀREA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT, CARACTERÍSTIQUES I PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA. CONTRIBUCIÓ DE L’ÀREA AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS. DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA EN ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM.

A

INTRODUCCIÓ

Q1. L’ÀREA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA: ENFOCAMENT I CARACTERÍSTIQUES

    1. Marc contextual i conceptual
    1. Fonaments lingüístics i sociolingüístics
    1. Característiques de l’àrea

Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU
2.1. L’àrea de Llengua Castellana i Literatura i la CCL

Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ

    1. Objectius
    1. Continguts
    1. Criteris d’avaluació
    2. 3.1. L’avaluació
    3. 3.2. Finalitat i seqüenciació per cursos dels criteris

Q4. DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA EN ALTRES ÀREES DEL CURRÍCULUM

4. 1. La globalització i la interdisciplinarietat
4. 2. Àrees relacionades

Q5. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

5. 1. Principis d’intervenció educativa   5. 2. Propostes d’intervenció educativa a primària

CONCLUSIONS, BIBLIOGRAFIA I LEGISLACIÓ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

INTRODUCCIÓ

A

A banda, cal assenyalar que en el tema que m’ocupa, tema 14 del temari dedicat a l’àrea de Llengua Castellana i Literatura, vaig a tractar la importància que té dita àrea a l’Educació Primària, atès que es concep com una àrea interdisciplinària i afavoreix l’aprenentatge significatiu. Tot açò ho vorem contemplat a les seues característiques, aspectes més rellevants, així com als principis i propostes d’intervenció educativa.

Passe així a iniciar la 1ª qüestió del tema, valorant una reflexió que el psicòleg Vigotsky realitza sobre l’educació i el llenguatge: “El niño empieza a percibir el mundo no solo a través de sus ojos sino también a través de su habla”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.1. MARC CONTEXTUAL I CONCEPTUAL

A

Des de l’àmbit conceptual, Pilar Ruiz Palacios al seu llibre “El lenguaje humano” defineix el llenguatge com una activitat humana que assegura dues funcions bàsiques: comunicar i presentar. Podem dir per tant que el llenguatge constitueix un dels eixos fonamentals de la formació integral de l’individu, sent la seua finalitat curricular: ensenyar a comunicar-se.

Des d’una aproximació a l’àmbit contextual, és pertinent aclarir que el tema que m’ocupa i el seu títol són recollits a la LOMLOE i al Reial Decret 126/2014 de 28 de febrer així com al Decret 108/2014 de 4 de juliol i les seues modificacions al Decret 88/2017 de 7 de juliol, on s’arreplega com una part d’aquest l’Àrea de Llengua Castellana i Literatura. Totes aquestes normatives, parlen de donar un enfocament comunicatiu a la llengua, creant situacions reals de comunicació, i on l’alumnat siga el principal protagonista del seu aprenentatge, sent el docent l’acompanyant en aquest procés.

Passe ara al 2n punt d’aquesta 1a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1.2. FONAMENTS LINGÜÍSTICS I SOCIOLINGÜÍSTICS

A

Els fonaments varien en funció de què es tracte de llengües maternes o estrangeres.

L’ensenyament de LLENGÜES MATERNES, ha de partir dels usos de la llengua que els xiquets/es porten a l’escola, suggerint i propiciant patrons lingüístics que amplien les possibilitats de comunicació.

I, en l’ensenyament de LLENGÜES ESTRANGERES, és important partir dels camps d’interés dels xiquets/es i del joc.

Finalitze així aquest 2n punt de la 1a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

1.3. CARACTERÍSTIQUES DE L’ÀREA

A

A nivell general, podem destacar les següents característiques:
El plantejament integrat de les interaccions entre els àmbits i llenguatges de l’àrea que parteix de les experiències de l’alumnat.
Les tecnologies de la Informació i la Comunicació, ja que l’alumnat rep a diari grans quantitats d’informació procedent dels mitjans audiovisuals i tecnològics.
I la interdisciplinarietat, l’àrea de Llengua Castellana i Literatura engloba diferents àmbits del saber i estableix relacions, afavorint així l’aprenentatge significatiu.

Finalitze així aquest 3r punt de la 1a qüestió i la qüestió en sí mateix, i done inicia a la 2a qüestió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Q2. CONTRIBUCIÓ DE LES ÀREES AL DESENVOLUPAMENT DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I COMPETÈNCIES CLAU

A

Des de l’àrea de Llengua Castellana i Literatura es va a contribuir al desenvolupament de la majoria de les competències bàsiques. Cal ressaltar que amb l’aprovació de la LOMLOE, del Reial Decret 126/2014 de 28 de Febrer i la seua concreció al Decret 108/2014 de 4 de Juliol, “les competències bàsiques” passen a denominar-se COMPETÈNCIES CLAU, així com l’ordre ECD/65/2015 de 21 de Gener per la qual es descriuen les relacions entre competències, continguts i criteris d’avaluació.

Des de l’àmbit conceptual les CC.CC s’entenen com un <> que s’aplica a contextos acadèmics, socials i professionals. La seua inclusió al currículum presenta diverses finalitats:
Permetre a l’alumnat integrar els seus aprenentatges i utilitzar-los de manera efectiva en diferents situacions i contextos.
I orientar l’ensenyament pel tal d’identificar els continguts i criteris d’avaluació que tenen caràcter imprescindible.

En la LOMLOE s’estableixen un total de 7 CC.CC que són les següents: Competència en comunicació lingüística, c. matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia, c. digital, c. d’aprendre a aprendre, c. socials i cíviques, sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, i per últim, consciència i expressió cultural.

A continuació passe a aprofundir al 1r i únic punt d’aquesta qüestió sobre la competència més relacionada amb l’àrea de Llengua Castellana i Literatura.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

2.1. L’ÀREA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA I LA CCL

A

Des de l’àrea anem a contribuir especialment a la competència en comunicació lingüística, ja que permet expressar pensaments, emocions, vivències i opinions així com dialogar, generar idees, gaudir escoltant o llegint.

Puc concloure aquesta 2a qüestió del tema puntualitzant que el desenvolupament de la competència lingüística en finalitzar l’educació obligatòria comporta el domini de la llengua oral i escrita en diferents contextos, i l’ús funcional d’almenys, una llengua estrangera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Q3. OBJECTIUS, CONTINGUTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ: ASPECTES MÉS RELLEVANTS

A

En aquesta 3a qüestió, vaig a tractar els elements bàsics del currículum des de i en l’àrea de Llengua Castellana i Literatura, però abans definiré currículum atenent a l’article 6 de la LOMLOE com: “El conjunt d’objectius, competències, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació de cada un dels ensenyaments regulats a la present llei”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

3.1. OBJECTIUS

A

Els objectius generals són les capacitats que esperem que aconseguisca el nostre alumnat en finalitzar l’Educació Primària.

A més, cal assenyalar que les lleis educatives actuals, no presenten prescrits uns objectius generals per a cada àrea, sent per tant els equips docents els encarregats de programar els objectius generals i didàctics.

A continuació, passe a citar a mode d’exemple alguns objectius generals per a l’àrea de Llengua Castellana i Literatura, elaborats per mi, juntament amb la resta de docents de l’últim centre educatiu en el qual vaig desenvolupar la meua tasca docent, tenint en compte el Decret 108/2014 i el Decret 88/2017.
Utilitzar la lectura com a font de plaer i d’informació.
Fer ús de les TIC per a obtenir, interpretar i valorar informacions de diversos tipus.
Comprendre discursos orals i escrits en els diversos contextos, analitzar-los amb sentit crític.

Abans de finalitzar aquest apartat, cal dir que la LOMLOE al seu art. 17, “Objectius de l’Educació Primària”, dedica un, l’“E”, a la temàtica del present tema: “Conéixer i utilitzar de manera apropiada la llengua castellana i si n’hi hagués, la llengua cooficial de la comunitat autònoma i desenvolupar hàbits de lectura”.

Una vegada presentats els objectius, done pas als continguts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

3.2. CONTINGUTS

A

Els continguts són els objectes d’E-A que la societat considera útils i necessaris per tal de promoure el desenvolupament personal i social de l’individu. A l’hora de triar-los es té en compte el desenvolupament de l’autonomia personal, la participació social o la capacitat d’interpretar el medi.

A més, tot i que a l’actual llei i curriculum els continguts no apareixen classificats, aquests es divideixen en 3 tipus, és per això que molts autors parlen d’una Triple Dimensió: continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals.

D’altra banda, els continguts s’han agrupat en blocs que permeten una identificació dels principals àmbits que componen l’àrea. Aquests blocs de continguts apareixen al Decret 108/2014 i són els següents:
Bloc 1 - Comunicació oral: escoltar i parlar: comunicar les idees, realitzar discursos, escoltar activament i interpretar idees de la resta.
Bloc 2 - Comunicació escrita: llegir: llegir textos de diferent complexitat, gènere i estil.
Bloc 3 - Comunicació escrita: escriure: reconstruir i emprear les idees d’un text, i construir els seus propis textos.
Bloc 4 - Coneixement de la llengua: conèixer els mecanisme que regulen la llengua i la comunicació per a un correcte ús.
I bloc 5 - Educació literària: aconseguir alumnes amb una bona formació lectora.

Una vegada presentats els continguts, done pas ara als criteris d’avaluació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

3.3.1. L’AVALUACIÓ

A

Des de l’àmbit conceptual, i en paraules de l’educador Ralph Tayler, avaluar és comprovar els resultats de l’aprenentatge en funció d’uns objectius prèviament determinats. A més, l’avaluació ofereix informació sobre tots els elements curriculars amb la finalitat de millorar-los.

La LOMLOE al seu art. 20 estableix les principals característiques de l’avaluació a l’etapa d’Educació Primària, entre les quals destaca:
Serà contínua, global i tindrà caràcter formatiu, regulador i orientador.
I es podran elaborar plans d’enriquiment curricular per millorar el nivell competencial de l’alumnat i plans específics de reforç amb l’objectiu d’adquirir les competències corresponents.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

3.3.2. FINALITAT I SEQÜENCIACIÓ PER CURSOS DELS CRITERIS

A

L’actual legislació educativa estableix uns criteris d’avaluació per a l’àrea de Llengua Castellana i Literatura estructurats per cursos. Els criteris actuen com a reguladors de les estratègies d’ensenyament i indicadors dels diferents nivells d’aprenentatge de l’alumnat.

A continuació, a mode d’exemple, passe a esmentar alguns dels criteris d’avaluació “5è curs” per a l’àrea de Llengua Castellana i Literatura.
Bloc 1: Comunicació Oral: parlar i escoltar -> Produir textos orals dels gèneres més habituals del nivell educatiu.
Bloc 2: Comunicació Escrita: llegir -> Llegir en mitjans digitals per a buscar, seleccionar i emmagatzemar informació.

Finalitze així el 3r punt d’aquesta 3r qüestió i la qüestió en sí mateix per donar pas a la 4 qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

4.1. LA GLOBALITZACIÓ I LA INTERDISCIPLINARIETAT

A

La globalització fa referència a la forma que té l’alumnat de percebre la realitat com un tot únic i global. Per això, encara que l’ensenyament es separe en diferents àrees, totes estan relacionades.

De la mateixa manera, quan es parla d’interdisciplinarietat, es fa per a destacar la idea de que el coneixement no es troba dividit en “compartiments independents” sinó que suposa un tot global. Hem de tenir en compte, a més a més, que la LOMLOE ressalta que la comprensió lectora, l’expressió oral i escrita i la comunicació audiovisual es treballaran en totes les àrees.

Passe així al 2n punt d’aquesta 4a qüestió del tema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

4.2. ÀREES RELACIONADES

A

L’àrea de Llengua Castellana i Literatura es relaciona amb:
Les matemàtiques, com a mitjà per a l’aprenentatge dels continguts matemàtics, com la resolució de problemes.
Les ciències naturals i socials, el llenguatge és clau per accedir a la natura (descripcions, característiques animals…), a la societat (mitjans de comunicació, les TIC…) i a la cultura (jocs, cançons…).
L’Educació Física, el llenguatge i la comprensió oral són necessaris per a les normes de diferents jocs, activitats o esports.
I l’Educació Artística, relacionades amb la plàstica a l’hora de comunicar els elements artístics i amb la música mitjançant les lletres de cançons.

Done pas així a l’última qüestió del present tema: els principis metodològics.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

5.1. PRINCIPIS D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA

A

Els principis d’intervenció educativa són un element fonamental als nous currículums, els quals trobem desenvolupats tant al Reial Decret 126/2014 com al Decret 108/2014.

Per a començar, cal destacar a Cesar Coll, que assenyala que aprendre un contingut implicar dotar-lo de significat, per això és fonamental partir del nivell de desenvolupament de l’alumnat i dels seus coneixements previs. És indispensable fomentar l’aprenentatge significatiu i constructiu així com la capacitat creadora, estimulant els processos de pensament per a garantir l’aplicació d’aquests a la realitat, afavorint aixì el desenvolupament mental i l’organització de continguts a través d’un enfocament globalitzador. Una manera de desenvolupar aquest principi és realitzant l’aprenentatge visible mitjançant rutines i destreses. Així mateix, es poden establir espais o racons per a realitzar tallers específics, dins l’aula ordinària, oferint a l’alumnat els materials necessaris per a repassar, reforçar i ampliar els diferents continguts.

Com destacava Vigotsky, som part d’un món social i l’escola ha d’afavorir la socialització, per això cal destacar la importància del joc com a element motivador i generador del desenvolupament integral juntament amb l’aprenentatge cooperatiu en grups heterogenis com un procediment clau per educar en igualtat. A més, s’ha de tenir present l’atenció a la diversitat com element central de les decisions metodològiques que tinguen com a objectiu la inclusió de tot l’alumnat seguint el principis del DUA i les aportacions de Pere Pujolàs.

Per últim i abans de finalitzar aquest punt, cal destacar la importància de les emocions, afavorint la intel·ligència emocional per a desenvolupar les habilitats socials, l’empatia i l’autocontrol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

5.2. PROPOSTES D’INTERVENCIÓ EDUCATIVA A PRIMÀRIA

A

Les orientacions proposades les he formulat a partir del Disseny Curricular Base per a l’Educació Primària i dels materials curriculars per a aquesta etapa.

Les Noves Tecnologies:
Emprar mitjans com la ràdio, la televisió, la PDI, així com l’ordinador. I, utilitzar-los per a la gravació i reproducció dels seus treballs, creacions i/o produccions lingüístiques, creació i actualització d’un blog de classe, etc.
Emprar la premsa o revistes digitals per a treballar la comprensió lingüística i l’anàlisi crític.

La lectoescriptura:
Promocionar l’hàbit lector mitjançant activitats lúdiques d’animació lectora com els contacontes o les representacions.
Fomentar el seu treball en situacions comunicatives.

La biblioteca d’aula i de centre:
El material de la biblioteca no tindrà únicament una finalitat lectora, sinó que s’emprarà també per a realitzar activitats com la reproducció de textos.
El docent haurà de fomentar la biblioteca personal de l’alumne.

En definitiva, la construcció de la llengua dels nostres alumnes l’hem de treballar a partir de la reflexió a l’aula, per exemple, a l’hora de treballar la tipologia textual de la notícia al 3r cicle, podem fer-ho fixant-nos en una notícia d’actualitat d’un informatiu televisiu i treballar-lo per grups heterogenis. L’activitat la realitzarem al llarg de 3 sessions. A la 1a sessió els alumnes es dividiran en grups de 4 o 5 persones i debatran entre ells quin tema tríen per explicar una notícia d’actualitat. Abans, com a tutora, els parlaré a grans trets de la professió de periodista i veurem un vídeo curt d’un telenotícies informatiu. A la 2a sessió, hauran de portar informació recollida a classe d’informàtica, o de diaris, revistes i internet. Cada grup elaborarà la seua notícia atenent a les parts de dita tipología textual. I en la 3a i última sessió es representarà a classe la notícia triada, mentre la resta de grups poden aportar més informació sobre el tema i obrir un debat.

Un cop vist la intervenció docent done pas a la conclusió del tema.

17
Q

CONCLUSIONS + CITA FINAL

A

Com a conclusió a les qüestions tractades al present tema dir que he presentat com l’àrea de Llengua Castellana i Literatura és de gran importància degut al seu enfocament, característiques, propostes d’intervenció educativa així com la seua contribució a les CC.CC. i el seu lloc al currículum d’Educació Primària amb els principals elements, sense oblidar la important relació amb altres àrees del currículum.

Finalitzaré el present tema amb una reflexió del filósof i lingüista Lidwig Wittgenstein: “Los límites de mi lenguaje son los límites de mi mundo”.

18
Q

BIBLIOGRAFIA

A

A més, a nivell bibliogràfic està basat en les aportacions d’autors com:
Mendoza, A. (2003). Didáctica de la lengua y la literatura para primaria. Pearson.
Cassany, D. y otros (2005). Enseñar lengua. Graó.
Ruiz, P. (2009). El lenguaje humano. Universitaria Ramón Areces.