KO Flashcards

1
Q

flapping tremor

A

flapping tremor = asterixis

= een motorische stoornis die wordt gekenmerkt door het intermitterende verlies van spiertonus bij het proberen een vaste houding aan te houden.

Het verwijst meestal naar een klinisch teken dat bestaat uit een tremor van de hand die het best te zien is wanneer het individu probeert zijn polsen te strekken. (extensie van uitgestrekte, geopende handen + laat pt ogen sluiten)

Dit teken komt voor bij veel metabole encefalopathieën, waaronder…
- hepatisch (leverziekte)
- uremie (nierziekte)
- CO2 retentie (ernstige longziekte )

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

spider naevi

A

= een rode vlek, veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes, in een spin-vormig of stervormig patroon.

  • kinderleeftijd (verdwijnen meestal spontaan na de puberteit)
  • zwangeren (ongv 40%, het grootste deel hiervan verdwijnt weer spontaan na de bevalling)
  • levercirrose
  • hyperthyroidie
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

collaterale circulatie

A

Wordt door een of andere oorzaak de bloedstroom in een vat (chronisch) afgesloten, dan zoekt het bloed zich een weg door fijnere verbindingstakken. Daarbij kunnen bloedvaten, die anders nauwelijks zichtbaar zijn, belangrijk toenemen in grootte, waarbij ook hun wand dikker wordt.

Bij bemoeilijkte afvloed van het bloed uit de buik naar de onderste holle ader (VCI) bijv. nemen bepaalde huidaderen in de buikwand aanzienlijk in caliber toe (caput medusae).

In de meeste delen van het lichaam is door de collaterale circulatie herstel van de bloedvoorziening na afsluiting van belangrijke toe- of afvoerende bloedvaten mogelijk.

Pathofysiologie:
Aanvankelijk wordt de collaterale circulatie opgezet op de reeds bestaande vaten en geanastomoseerd met het te vasculariseren territorium. Deze kleine vaten zien hun diameter toenemen, om zo hun doorstroming te vergroten. –> Vervolgens vindt angiogenese plaats en worden vanuit dit secundaire netwerk nieuwe vaten gecreëerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly