Anknytningsteori kapitel 16 Anknytningsbaserade interventioner Flashcards

1
Q

Vad är målet med CPP (child-parent psychotherapy)?

A

Målet med CPP är att hjälpa en förälder att utforska sina negativa eller “felriktade” känslor gentemot sitt barn.
Behandlaren hjälper föräldern att rikta de segregerade affekterna mot den rätta källan: oftast egna föräldrar som varit skrämmande, som misshandlat eller försummat sitt barn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är målet med ABC (attachment and bio behavioral catch-up)?

A

Det första målet handlar om att föräldrar, biologiska såväl som adoptiv- och familjehemsföräldrar, inte ska låta sig skrämmas eller dra sig undan från barn som har negativa erfarenheter av omvårdnad. Man arbetar med att få föräldrarna att förstå att de måste ge god omvårdnad även om barnet inte frågar efter den, också när det inte känns naturligt för dem att göra det.
Det andra målet handlar om att hjälpa föräldern att följa barnet i samspelet och att inte känslomässigt överge det, utan finnas till hands vid behov hjälpa det att reglera sin stress. En viktig aspekt är att kunna glädjas åt vad barnet gör.
Det tredje målet handlar om att aldrig själv vara skrämmande i sin omvårdnad. Att medvetandegöra att föräldern omedvetet kan vara skrämmande och vad det betyder för barnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vid vilka interventioner ger bäst resultat?

A

De bästa resultaten erhålls vid interventioner som riktar sig till föräldrar eller alternativa omvårdnadspersoner. Om dessa kan öka sin förståelse för hur viktiga de är för sina barns utveckling, eller åtminstone utöva sitt föräldraskap bättre i handling, så har det effekter på barnens egen anknytningsutveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka behandlingsmetoder presenteras för yngre barn?

A

Child-parent psychotherapy, attachment and biobehavioral catch-up, video-feedback intervention to promote positive parenting och circle of security projekt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka behandlingsmetoder presenteras för äldre barn?

A

Connect och anknytningsteoribaserad familjeterapi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly