Genus och kultur i psykologi kap 1, 5 och 9 Flashcards

1
Q

Kvinnopsykologin etablerades som ett kunskapsområde genom den moderna kvinnorörelsen som var aktiv under 1960-70-talen. De här psykologerna och forskarna hävdade t.ex. att psykologi och psykoterapi var androcentriska, vad innebär det?

A

Dvs att både ämnet och dess tillämpningar hade formats av mäns intressen och erfarenheter, framförallt vita medelklassmän i västvärlden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka typer av människor valdes till “allmänna studier”?

A

Det användes aldrig 100 % kvinnor i studier (utan studier med enbart män generaliserades till att gälla “alla människor”), andra människor än av ljus hudfärg, eller människor som var öppet icke heterosexuella. Om dessa grupper användes som försökspersoner var det i regel för att studera frågor som sågs som speciella just för dem, eller som pekade på något särskilt problematiskt med dem - t.ex. moderskap, oskyddat sex, tonårsgraviditeter, effekter av rasism eller menstruationsproblem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Är innebörderna i feminitet och maskulinitet fixerade en gång för alla?

A

Nej, innebörderna varierar beroende på sociala och kulturella förändringar, därav är det meningslöst att söka efter varaktiga och fundamentala skillnader mellan kategorierna kvinnor och män. Däremot är det förstås meningsfullt att utforska fenomenen femininet och maskulinitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär t.ex. feminitet?

A

Feminitet är vissa handlingar och egenskaper som är lämpliga, och ibland även naturliga, för individer av kvinnligt kön

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly