Moshman kap 9-12 Flashcards

1
Q

Vad är skillnaden mellan Erikson och Freuds syn på barnets/tonåringens utveckling?

A
  • Erikson belyste även det sociala och kulturella sammanhangets roll i utvecklingen, vilket Freud inte gjorde. Eriksson lade ju fram 8 utvecklingsstadier som han beskrev i korthet och som inkorporerar Freuds idéer om biologi och sexualitet men som generellt framställs som psykosociala, inte psykosexuella
  • Erikson menade att medvetna tolkningar och anpassade val spelade stor roll i utvecklingen medan Freud tvärtom betonade betydelsen av omedvetna irrationella krafter. Freud lade ju fram teorin om jagets/självets roll som medlare mellan setet (biologiska drifter: sex, mat, sömn etc) gentemot överjaget (kulturella begränsningar: vad anses okej att göra i ett samhälle och inte), men även att jaget desperat hantera psykologiska krafter långt utanför dess kontroll. Det som skiljer Eriksson här från Freud är att Eriksson lade fram en mer positiv syn på jaget som en medveten, rationell samordnare av personligheten. Med andra ord såg Eriksson individen som en rationell, moraliskt tänkande aktör.
  • Freud ansåg att personligheten i hög grad formas under den tidiga barndomen, redan vid 5 års åldern ansågs personligheten vara klar, medan Eriksson ansåg att personlighetsutvecklingen fortsätter under hela livet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det första, vad händer under det första stadiet? dvs under åldern 0-1,5 år.

A

Tillit vs misstro.
Den första utvecklingskrisen som Erikson beskriver handlar om att barnet under sitt första levnadsår måste lära sig att lita på sin omgivning. Ett barn med vårdnadshavare som är kärleksfulla knyter an till dem och tar senare med sig denna känsla in i andra relationer. En bra utveckling kräver också att vårdnadshavarna agerar på ett förutsägbart sätt och barnet måste få uppleva att ett visst agerande får ett visst svar. Genom att barnet exempelvis skriker och vårdnadshavaren då plockar upp och försöker trösta så lär sig barnet att lita på människor men också att lita på att de själva kan få saker att hända. Barn som har en god utveckling under denna fas lär sig att skjuta upp behov, att klara av frustration och i deras personlighet integreras hopp och tillit. Men självklart är en god utveckling inte enbart fylld med tillit, barnet måste också lära sig att vissa situationer är farliga och att man inte kan lita på alla människor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det andra, vad händer under det andra stadiet? dvs mellan 1-3 år

A

Självständighet vs Tvivel (1-3 år)
Efter ungefär ett år så får barnet vissa fysiska egenskaper som gör det möjligt att exempelvis ta upp saker eller att gå. Denna ökade rörlighet ger barnet valmöjligheter till nya ageranden. Under fasen är det viktigt att barnet ges möjlighet att lyckas med de aktiviteter som hen tar för sig. Ett barn som ständigt misslyckas eller blir retad under denna tid utvecklar lätt tvivel till den egna förmågan och skamkänslor på grund av den upplevda oförmågan. Exempelvis så lär sig många barn under denna tid att bli blöjfria vilket kan ge barnet en känsla av kontroll men också en känsla av skam om de känner att deras prestationer inte lever upp till föräldrarnas önskemål. En bra utveckling här ger barnet viljestyrka, en positiv självkänsla och självkontroll medan en negativ utveckling kan skapa tvångsmässiga beteenden hos barnet, bristande impulskontroll och negativa känslor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det tredje, vad händer under det tredje stadiet? dvs mellan 3-6 år

A

Initiativ vs Skuldkänslor (3-6 år)
Under denna tid i livet utvecklar barn en kognitiv förmåga som gör att de kan börja planera sina beteenden vilket gör att de kan organiseras utifrån specifika mål. Under perioden testar ofta barnet många nya saker så som att plocka isär eller kasta leksaker omkring sig. Inte helt sällan kan man även se en viss aggressivitet i beteendena och föräldrarna spelar här en viktig roll då de måste förhindra olämpliga beteenden men samtidigt inte förbjuda barnet att agera och testa sig fram. Om man förbjuder allt så kan det leda till en passivitet och hämningar hos barnet medan rätt uppmuntran leder till prestationsglädje och nyfikenhet hos barnet. Erikson ansåg även att Oidipus/Elektrakomplex (som Freud beskriver i sin utvecklingsteori) sker i denna ålder och att detta lätt kan leda till skuldkänslor hos barnet gentemot den andre föräldern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det fjärde, vad händer under det fjärde stadiet? dvs mellan 6-12 år

A

Flitighet vs Underlägsenhet (6-12 år)
I vår kultur är något av det viktigaste som händer i denna ålder skolstarten. Det är en tid då barnet inte längre bara fostras av sin närmaste familj utan även av samhället. Normer och vardagskultur ska införlivas i barnet och om utvecklingen går bra lär sig barnet kunskaper och utvecklar skicklighet. Det utvecklar också en känsla av att duga som människa. Om denna tid inte fungerar på ett tillfredställande sätt så kan man istället få ett barn som känner sig underlägset andra och som känner sig otillräckligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det femte, vad händer under det femte stadiet? dvs mellan 12-20 år

A

Identitet vs Identitetsförvirring (12-20 år)
Nu är det dags för barnet att påbörja vuxenlivet och skapa en egen identitet. Puberteten startar här och med den börjar barnet söka efter en sexuell identitet men barnet ska också bestämma sig för vilka dess intressen är och vad man vill ha för yrke. Tiden är fylld med val, både stora och små. Under denna fas är det viktigt att barnet får ihop alla de bilder hen har av sig själv på ett bra sätt annars kan man lätt känna sig splittrad. Ett barn som inte får ihop sin identitet på ett bra sätt här anpassar sig ofta överdrivet mycket efter andra personers vilja, blir illojala eller deprimerade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det sjätte, vad händer under det sjätte stadiet? dvs mellan 19-40 år

A

Närhet vs Isolering (19-40 år)
Efter att ungdomsåren tar slut och man kliver in i vuxenlivet på riktigt så ligger fokus för de flesta på att hitta en livslång kärlek och skapa en egen familj. Även yrkeslivet och de roller man tar på sig där blir av stor betydelse för vem man är. En bra utveckling ger personer som kan känna kärlek och respekt i nära relationer medan en dålig utveckling ger personer rädda för närhet, personer som isolerar sig själva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det sjunde, vad händer under det sjunde stadiet? dvs mellan 30-60 år

A

Produktivitet vs Stillastående (30-60 år)
Under denna fas i livet fokuserar man fortsatt mycket på sitt yrke och/eller fritidsintressen men många känner också ett ansvarstagande gällande att fostra kommande generationer. Här utvecklar vi förmågor som omhändertagande, omsorg och ansvar om allt går bra. Men risken finns också att man istället för ansvar för andra människor utvecklar en motsträvighet och ett avståndstagande gentemot andras idéer och tankar. Vissa slutar att vara kreativa och produktiva och fastnar i gamla spår, trots att de inte trivs där.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Erikssons 8 stadier, vilket är det åttonde, vad händer under det åttonde stadiet? dvs 50+ år

A

Integration vs Förtvivlan (50+ år)
Större delen av livet har nu passerat och man börjar känna sig själv ganska väl. Frågan är här, enligt Erikson, om man gillar det man ser. Utmaningen i denna del av livet är att integrera alla tidigare faser och lyckas känna sig tillfreds med den person man utvecklats till. Om man inte lyckas med detta kommer känslor av hopplöshet och förakt att fylla individen och en förtvivlan utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad menar Eriksson är tidiga vuxenlivets centrala uppgift?

A

Det tidiga vuxenlivets centrala uppgift är enligt hans uppfattning utveckling av förmåga till att ingå i nära relationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad menade Eriksson var den positiva utgången i ungdomars forskande av olika alternativ i idealfallet?

A

Eriksson menade att ungdomars utforskande av olika alternativ i idealfallet resulterar i en känsla av individualitet, en roll i samhället, en erfarenhet av kontinuitet över tid och hängivenhet till ideal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad var en mogen identitet enligt Marcia?

A

En mogen identitet enligt Marcia är att man har starka, självmedvetna och självvalda övertygelser när det gäller exempelvis yrkesval, sexualitet, religion och politisk ideologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär Marcias begrepp “identitetsförvirring”?

A

Identitetsförvirring innebär att man inte har några starka övertygelser och söker inte heller några. En sådan person är nöjd med att leva en da i taget och se vart livet för henne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär Marcias begrepp “för tidig identitet”?

A

För tidig identitet har däremot gjort tydliga ställningstaganden. Dessa har internaliserats från föräldrar eller andra representanter för kulturen; de är inte självvalda eftersom inga andra alternativ på allvar har övervägts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär Marcias begrepp “moratorium”?

A

När man väl har befunnit sig i moratorium kan man inte återgå till för tidig identitet. Moratorium kan med andra ord beskrivas som identitetskris. För den med “för tidig identitet” skulle detta innebära att hon ifrågasätter de specifika ställningstagandena hon har lärt sig, på allvar överväger alternativa möjligheter och försöker konstruera, egna övertygelser. Individen med identitetsförvirring har kanske inga aktuella ställningstaganden att ändra på, men övergången till moratorium inbegriper ändå en aktiv ansträngning att se på möjligheter och skapa centrala övertygelser. Oavsett hur man når dit är moratorium en position där man inte för tillfället har några djupa övertygelser, men där man försöker skapa sådana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär Marcias begrepp “fullbordad identitet”?

A

Den fullbordade identiteten är ett relativt stabilt tillstånd. En individ som skaffar sig nya övertygelser på en vecka eller en månad är inte autentisk och bör inte anses ha uppnått en fullbordad identitet. Dock är det möjligt för den individ som har uppnått en fullbordad identitet att börja ifrågasätta sina övertygelser och på allvar fundera över alternativ. Hon återgår då till moratorium. Detta kan vara en nyckelkomponent t.ex. i en mittlivskris. Ungdomar och vuxna som etablerar en egen klar identitet genom att inifrån sig själva bestämma sig för vilka de är och vill vara. När man befinner sig i stadiet “fullbordad identitet” så har man tagit ställning, övervägt sina övertygelser och andras och helt enkelt utforskat och därmed uppnår fullbordad identitet.

17
Q

Finns det övertygelser som berör identitetens kärnområden? JA –> Härrör övertygelserna från en tidigare period av funderingar och aktivt sökande? –> JA - vilket av Marcias begrepp pratar man om då?

A

Fullbordad identitet

18
Q

Finns det övertygelser som berör identitetens kärnområden? JA –> Härrör övertygelserna från en tidigare period av funderingar och aktivt sökande? –> NEJ. Vilket av Marcias begrepp pratar man om då?

A

För tidig identitet

19
Q

Finns det övertygelser som berör identitetens kärnområden? –> NEJ. Pågår det ett aktivt sökande efter sådana övertygelser? JA. Vilket av Marcias begrepp pratar man om då?

A

Moratorium

20
Q

Finns det övertygelser som berör identitetens kärnområden? –> NEJ. Pågår det ett aktivt sökande efter sådana övertygelser? –> NEJ. Vilket av Marcias begrepp pratar man om då?

A

Identitetsförvirring

21
Q

Vad menar författaren att identitet är?

A

Identitet är enligt författaren, åtminstone delvis, en explicit teori om en själv som person.

22
Q

Vilka 5 nivåer avspeglar jagbegreppet?

A
  1. Etablering av en konkret åtskillnad jaget - andra. Individen uppfattar sin person som en kropp som andra observerar och ett lika konkret område av ting och aktiviteter.
  2. Etablering av ett sätt att uppträda.. Individen utökar sin uppfattning av personen till att omfatta personligheten definierad som en uppsättning karaktäristiska beteenden
  3. Etablering av jaget som en individ definierad i termer av en unik uppsättning tankar eller värderingar. Individen börjar definiera jaget i termer av inre kognitiva processer.
  4. Integrering av självkänslan. Individen betraktar kontrollen av vad som händer på det personliga området som central för integreringen av alla jagets delar till ett inre, konsistent helt. Medvetenhet uppfattas som att ha djup. Centralt i medvetenheten (uppfattar) individen en oföränderlig essens kring vilken jagsystemet konstrueras.
  5. Omvandling till det labila jaget. Istället för att betrakta jaget som essens, börjar individen se jaget som labilt, som ett ständigt föränderligt resultat av de egna besluten.
23
Q

Vad menar Eriksson att identitet är?

A

Eriksson menar att identitet är, eller jagidentitet/personlig identitet, är en avancerad typ av jaguppfattning som normalt inte går att påvisa under barndomen

24
Q

Hur gamla brukar barn vara när de tillämpar “theory of mind”?

A

4 år

25
Q

Att ha en identitet, vad innebär det mer?

A

Det innebär att man ser sig själv som en rationell aktör, dvs ett jag som beslutar om och tar ansvar för sina handlingar och vad man kommer att göra framöver. Detta innebär att acceptera en uppfattning om sig själv som sträcker sig från förfluten tid genom nutiden och in i framtiden. Att ha en identitet är att betrakta sig själv som unik. Dessutom upplevelsen av ett unikt och enhetligt jag omfattar en känsla av kontinuitet under en längre tid. Känslor och kognitionen har också en koppling till identiteten, en känsla som exempelvis “Mitt medlidande med fattigdomens offer kan å andra sidan vara så centralt i mitt jag och min identitet att om jag hypotetiskt föreställer mig att jag i framtiden skulle sakna detta medlidande, skulle jag med rätta tro mig vara en i grunden annan person än den jag är nu.”

26
Q

Är social identitet detsamma som personlig identitet?

A

Enligt författaren är inte social identitet densamma som personlig identitet. Dessa ska hållas isär för analysens skull.

27
Q

Vad påminner social identitet oss om?

A

Social identitet påminner oss om att vår identitet väsentligen och i grunden är social

28
Q

Vad utgörs den sociala identiteten av?

A

Den sociala identiteten utgörs av de grupperingar som personen identifierar sig med.

29
Q

Vad påminner forskningen om etnisk identitet oss om?

A

Forskningen om etnisk identitet påminner om att identiteten, både den personliga och den sociala alltid konstrueras i, men aldrig helt bestäms av, sociala och kulturella sammanhang.

30
Q

Hur kan man definiera etnisk identitet?

A

Phinney definierar etnisk identitet som “en varaktig, grundläggande aspekt av jaget som innefattar en känsla av tillhörighet till en etnisk grupp och därmed förknippade attityder och känslor”.

31
Q

Vilka två nyckelprocesser finns det i identitetsprocessen, dvs hur identiteten konstrueras?

A

Utforskande av alternativ och ställningstagande. Utforskandet är en process där individen samlar information och prövar hypoteser om sig själv, sina roller och relationer. Överväganden av många möjligheter och konsekvenser leder i idealfallet till val som representerar medvetna, långsiktiga ställningstaganden.

32
Q

Vad menar Marcia att en mogen identitet präglas av?

A

Marcia menar att en mogen identitet präglas av att ha starka självmedvetna och självvalda övertygelser när det gäller yrkesval, sexualitet, religion och politisk ideologi.

33
Q

Hur är personligheten relaterat till identitetsstilen “fullbordad identitet”?

A

Höga nivåer av jagutveckling, moraltänkande, inre kontroll, självsäkerhet och självkänsla, förmåga att klara en begrepps- och förklaringsuppgift under stress och nära relationer

34
Q

Hur är personligheten relaterat till identitetsstilen “moratorium”?

A

Mest ångestfulla och rädda för framgång men höga nivåer av jagutveckling, moraltänkande och självkänsla

35
Q

Hur är personligheten relaterat till identitetsstilen “för tidig identitet”?

A

Högsta nivåerna av auktoritärt och socialt stereotypt tänkande, auktoritetstro, kontrollfunktioner utanför sig själva, lägst ångestnivå

36
Q

Hur är personligheten relaterat till identitetsstilen “identitetsförvirring”?

A

Låga nivåer av jagutveckling, moraltänkande, kognitiv komplexitet och svag samarbetsförmåga

37
Q

Vad innebär det att bli vuxen?

A

Identitetsutforskande, instabilitet, fokus på självet, att vara mitt emellan och möjligheternas tid

38
Q

Vad är skillnaden mellan Freud och Erikssons syn på “jaget”?

A

Eriksson hade en mer positiv syn på “jaget” som en medveten, rationell samordnare av personligheten. Vi gör medvetna tolkningar och anpassade val enligt Eriksson, medan Freud betonade mer betydelsen av omedvetna och irrationella krafter. Dessutom ansåg Eriksson att utvecklingen fortsätter hela livet, vilket inte Freud var riktigt överens om, i och med att han ansåg att exempelvis personligheten var i princip klar vid 5 års ålder