Utvecklingspsykologi kapitel 1 Utveckling Flashcards

1
Q

Arv och miljö, vad styr mest vår utveckling?

A

Arv - individ genetiskt gått med sig egenskaper, möjligheter och begränsningar från föräldrarna

Vanligtvis är det ett mycket komplicerat samband mellan ärftliga och miljömässiga faktorer, exempel på det är kriminalitet eller alkoholism.

Forskningen visar snarare att olika ärftliga respektive miljöbetingande orsaker kan göra vissa beteenden mer eller mindre sannolika eller bidra till att styra utvecklingen i en viss riktning

Det mesta är resultatet av ett samspel som rymmer stora individuella variationer beträffande arvets respektive miljöns inverkan

“Både och”

Varken barn eller vuxna tar passivt emot en påverkan utifrån. De gör en aktiv tolkning och förvandlar den sedan till något för dem själva speciellt, allt utifrån läggning, temperament, egenskaper och erfarenheter. De går till och med att påstå att individen bidrar till att forma och skapa sin omgivning genom sitt sätt att reagera på omvärlden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ge ett exempel på en social konstruktion

A

Barn och ungdom.
Tolkningen av vad ett barn egentligen är, eller vad man kan förvänta sig av ett barn, skiftat från tid till tid och plats till plats, dvs social konstruktion.

Att olika livsfaser uppstår vid olika tid och i olika samhällen är exempel på sådana begrepp som barndom, ungdom och vuxenblivande är tidsbundna och socialt betingade, alltså sociala konstruktioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Utvecklas vi generellt eller individuellt?

A

Många som ställt upp scheman för barn gällande motorisk, språklig, kognitiv, social och emotionell utveckling.

Risk → barn som ej följer den generella och genomsnittliga utvecklingen “annorlunda”

Viktigt att ta hänsyn till individuella skillnader. Betrakta utvecklingen som ett vattendrag som kan ta sig fram längs många fåror, där en inte behöver vara bättre eller sämre än någon annan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad avgör den enskilda individens utveckling?

A

Ömsesidigt samspel mellan en mängd olika faktorer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad finns det för aspekter av ålder?

A

Kronologisk (antal dagar, månader, år en person är)
Biologisk (hur gammal kroppen är i fysisk bemärkelse)
Psykologisk (hur ung eller gammal en person upplever sig vara, t.ex. När det gäller att lära sig nya saker) Intressant fenomen: crossover-effekten: person går från att överskatta sin ålder till att underskatta den.
Social - de sociala roller personer har i olika åldrar och de förväntningar som omgivningen har på dessa personer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad finns det för aspekter gällande utvecklingen?

A
Fysiska utvecklingen (inre och yttre kroppsliga förändringar, t.ex. Längd- och viktökning)
Den kognitiva utvecklingen (Alla mentala processer som vi använder för att få information om vår omgivning, t.ex. Perception, fantasi, drömmar, värderingar, tolkningar etc)
Den socioemotionella utvecklingen (vår personlighetsutveckling, dvs hur vi utvecklas känslomässigt till unika individer och samtidigt socialt till samhällsvarelser)
→ överlappar varandra och påverkar varandra på olika sätt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är Baltes 7 kännetecken för människans utveckling?

A

Utvecklingen är livslång - (utvecklingen tar inte slut vid en viss ålder)
Utvecklingen kan gå åt flera olika håll - (t.ex. Vid 60 år vissa kognitiva förmågor förbättras, inte förändras alls eller förändras i negativ riktning)
Utvecklingen innebär både vinster och förluster - (när barn blir bättre på att tänka logiskt förlorar de också delar av sitt kreativa tänkande; fantasi)
Utvecklingen är plastisk (t.ex drabbas av stroke, förlorat kognitiv förmåga, kan delvis återerövras m.h.a träning)
Utvecklingen ingår i ett historiskt och kulturellt sammanhang (det sociala sammanhanget, dvs kontexten, har också stor betydelse och samverkar med individens utveckling på olika sätt)
Utvecklingen påverkas av många olika faktorer (olika orsaker som samverkar med varandra, orsaker som ligger såväl inom som utanför individen)
Utvecklingen är flerdisciplinär (den kan inte enbart förklaras utifrån ett enda vetenskaplig disciplin)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är utvecklingspsykologins uppgift?

A

Beskriva det som sker med en individ under hela livsspannet, dels att förklara varför det blir som det blir.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilken social kontext är viktigast?
Individen utvecklas i samband med kontexten den är i och även bidrar till att forma och skapa den genom att reagera på omvärlden

Kontext=närmiljö (familj, vänner, skola), informations- och kommunikationsteknologi, samhällsförhållanden och kultur

A

Beror på olika faktorer, bl.a. Individens ålder, kön, personlighet, intressen, utbildning och arbete

Familj - en viktig arena för individens utveckling. Traditionell kärnfamilj eller någon annan familjeform.
Vänner - referenspunkt utanför familjen. Tar upp funderingar och problem med dessa som man kanske inte kan ta med familjen. Utforska och experimentera med sin identitet med vänner.
Skola och arbete - Inte enbart den kognitiva utvecklingen och lärande utan även utvecklingen av sociala förmågor och social kompetens. Hur unga fungerar i olika utbildningssammanhang påverkar även deras syn på sig själva och i förlängningen även deras framtida yrkesval. Påbörjar ett yrkesliv allt senare pga digitalisering, globalisering och internationella konkurrensen.
Internet - jämförbar med familj, vänner, skola/arbete
Samhällsförhållanden och kultur - t.ex. Levnadsstandard, ekonomiska förhållanden, familjepolitik, skolpolitik, andra kulturella faktorer. T.ex. kvinnor kom ut i arbetslivet 60-talet påverkade individers situation och erfarenheter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Är människans utveckling gradvis eller språngvis?

A

Gradvis - människans utveckling resultat av en lång och successiv utveckling och träning
Språngvis - åtskilda stadier, som en trappa, varje trappsteg/stadium har sina speciella egenheter och karakteristiska drag. T.ex. tonår, medelålderskris
All utveckling är inte språngvis, puberteten gradvis utveckling.

Utveckling sker både gradvis och språngvis. Alla barn i samma kronologiska ålder är olika i sin utvecklingsgång. Några tycks stå stilla en längre tid på ett trappsteg för att sedan plötsligt ta flera kliv uppåt i sin utveckling, medan andra verkar ha en jämnare gång.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Är tidiga eller senare erfarenheter viktigast?

A

Kagan - barn som ljudinspelning. Barnets beteende samt positiva och negativa erfarenheter “spelas in” i minnet. Inspelningsknappen hos barn är alltid nedtryckt. Erfarenhet i nuet stämmer överens med tidigare erfarenheter händer det inte särskilt mkt med ljudmaterialet. Om det sker i nuet inte stämmer överens → raderas tidigare inspelning och det nya ersätter det gamla. På så sätt tidigare erfarenheter ej betydelsefulla om de inte stämmer överens även längre fram.

Andra forskare menar att (om vi använder liknelsen ovan) att det som finns inspelat påverkar det som sker i nuet, inte tvärtom

Bowlby - tidiga erfarenheter viktiga, senare faser påverkas av de tidigare och det som har gått snett kan rättas till längre fram i livet

Harris - föräldrarna eller kamratgruppen störst inflytande på en individs utveckling? Jämnåriga som formar barns och ungdomars beteende och personlighet. Det som är gångbart hemma är inte gångbart i kamratgruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly