Moshman tonåringars tänkande och utveckling kapitel 5 Kohlbergs moralutvecklingsteori Flashcards

1
Q

Vilket antagande styr studiet av moralutveckling?

A

Antagandet består i att det finns en rationell grund för moralen, och att det finns anledning att påvisa moraliska framsteg i generell mening

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är egentligen moral?

A

Moral är det som anses moraliskt inom en given kultur, och varje kultur bestämmer sin egen moraluppfattning. För individen är moral en kulturanpassning; man lär sig moral genom att internalisera sin kulturs värderingar. Det finns ingen inre kraft som styr människor mot en högre moraluppfattning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menar Piaget gällande moral?

A

Piaget hävdade att äkta moral inte överförs från föräldrar och andra kulturaktörer, utan konstrueras istället genom kamratsamarbete. Med andra ord moraluppfattningen består istället av normer för samarbete och ömsesidig respekt som kan konstrueras endast under interaktion med kamrater - alltså dem som man samverkar med på basis av social jämlikhet. Enligt Piagets uppfattning har moralen en rationell grund och utvecklas genom en inifrånstyrd process där allt mer förfinade insikter om sociala relationers inneboende logik konstrueras aktivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad ansåg Kohlberg angående om moraluppfattningen är medfödd eller inlärd?

A

I enlighet med Piagettraditionen ansåg Kohlberg att moraluppfattningen varken är medfödd eller inlärd. Istället inbegriper moralutvecklingen en aktiv konstruktion av en serie kognitiva strukturer där var och en har förmåga att lösa de konflikter och motsägelser som det föregående tänkandet kring moralfrågor har åstadkommit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nämn Kohlbergs 6 stadier, enbart respektive stadies namn?

A
Stadium 1: Heteronom moral
Stadium 2: Individualism och utbyte
Stadium 3: Ömsesidiga förväntningar
Stadium 4: Det sociala systemet 
Stadium 5: Sociala kontrakt
Stadium 6: Universella etiska principer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara det första stadiet i Kohlbergs teori om moralisk utveckling?

A

Stadium 1: Heteronom moral.
Barnet har en intuitiv känsla av att omoraliska handlingar bestraffas därför är de omoraliska och att det är därför de bestraffas. God moral är m.a.o det som inte bestraffas. Centralt i denna moraluppfattning är en känsla av att godhet och orättfärdighet finns inneboende i handlingarna och att kunskap om vilka handlingar som är goda och vilka som är dåliga finns hos föräldrarna och andra auktoriteter, vilkas roll är att överföra denna kunskap till barnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara det andra stadiet i Kohlbergs teori om moralisk utveckling?

A

Stadium 2: Individualism och utbyte
Moralen på stadium 2 inbegriper alltså en viss grad av respekt för andras rätt att driva sina egna intressen. (Pga sin kognitiva utveckling börjar man förstå att det finns andra perspektiv än sitt egna och kan samordna dessa) När jag befinner mig på stadium 2 bekymrar jag mig dock inte för andras väl, utan bara för mitt eget. Om jag är villig att komma överens och går med på ett ömsesidigt byte, gagnar det oss båda, t.ex. “Jag skvallrar inte på dig därför att jag inte vill att du ska skvallra på mig” Detta sker vid ca 10 års ålder, även om tänkande från stadium 1 fortfarande är vanligt vid denna åldern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara det tredje stadiet i Kohlbergs teori om moralisk utveckling?

A

Stadium 3: ömsesidiga förväntningar
En individ på stadium 2 kan se situationer från en annan individs perspektiv, men på stadium 3 kan hon även förstå sociala interaktioner utifrån relationerna mellan eller bland de inblandade personerna. Det finns alltså en större förståelse av sociala roller och förväntningar.
Nu i stadie 3 betraktar jag inte den andra personen som hur hen kan tjäna mig och inte stå i vägen för mina syften, utan ser relationen - som bygger på ömsesidigt förtroende och lojalitet - som betydelsefull i sig. Jag känner mig moraliskt förpliktigad att leva upp till förväntningarna hos dem som står mig nära och att uppfylla mina olika roller. Jag vill t.ex. vara en god vän, son, dotter, etc därför att jag uppriktigt bryr mig om andra och vill att de ska tycka att jag är en bra människa. Detta stadie kan börja så tidigt som hos 10-åringar, men kommer dominera allt mer under ungdomsåren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara det fjärde stadiet i Kohlbergs teori om moralisk utveckling?

A

Stadium 4: det sociala systemet
Moralbeslut fattas utifrån synen på samhället som helhet. Istället för att godta moralkonventioner på basis av de egna interaktionerna med andra, uppfattas och förfinas dessa konventioner nu utifrån en abstrakt kännedom om sociala institutioner. Det sociala systemet bestämmer vilka roller, regler och relationer som är de rätta. Personliga relationer är fortfarande viktiga, men prövas mot de juridiska, religiösa och andra perspektiv som anses vara väsentliga för det sociala systemet. Att bevara detta system är en grundläggande moralisk förpliktelse. Detta stadium blir mer frekvent under ungdomsåren och dominerar i de flesta vuxnas moraluppfattning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara det femte stadiet i Kohlbergs teori om moralisk utveckling?

A

Stadium 5: Sociala kontrakt
Stadium 5 innebär ett perspektivskifte. Istället för att uppfatta moralfrågor uteslutande från det sociala systemets perspektiv, är det här fråga om att bedöma sociala system från ett församhälleligt perspektiv Samhället betraktas på denna mkt abstrakta moralnivå som ett rationellt avtal om ömsesidig nytta. Lagar måste stiftas genom ett rättvist förfarande och med respekt för individens rättigheter. Sålunda kan lagar och hela sociala system nu bedömas moraliskt på basis av postkonventionella moralprinciper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förklara det sjätte stadiet i Kohlbergs teori om moralisk utveckling?

A

Stadium 6: Universella etiska principer
Nu skapar individerna sina egna etiska principer. Dessa principer är omfattande, rationella och universellt tillämpbara. De är abstrakta moraliska begrepp som är svåra att förklara och de går utöver existerande lagar. Individerna bygger sina egna moraliska principer i enlighet med hur de vill att samhället ska vara, och inte beroende på vad samhället föreskriver.

En viktig aspekt i detta steg är dess universella tillämpning. Individerna tillämpar samma kriterier för andra som för sig själva. Och han behandlar andra som han själv skulle vilja bli behandlad… eller åtminstone försöker han göra det. Om inte så vore fallet skulle vi befinna oss på ett mycket lägre stadium, ett som påminner mer om den individualistiska fasen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly