Kap 1. Antiken Flashcards

1
Q

När och var ägde antiken rum?

A

Ca 800 f.kr – 500 e.kr

Södra europa, norra afrika, västra asien, runt medelhavet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Redogör för Platons, Demokritos och Aristoteles syn på tillvarons yttersta grund (idealism, materialism respektive dualism).

A

Platons idealism: Det finns en underliggande fundamental (ideal) verklighet eller form under det vi kan observera med våra sinnen. Exv. en ideal form som representerar alla träd, underligger de fysiska former av olika träd vi kan observera.
Se Platos ”allegory of the cave”: Skuggorna = Upplevd verklighet. Figurerna på pinnar = Ideal form.

Materialism: Demokritos utvecklade en ”atomic theory” som menade att allting fysiskt i universum kunde delas in i mindre beståndsdelar, ner till den minsta beståndsdelen, en liten, solid, oförstörbar partikel kallad ”atoma” (odelbar). Atomerna hade enligt Demokritos olika former vilket gjorde att dem kunde sammansättas till alla olika fysiska objekt i universum, som var ett tomrum, the void, fyllt av ett oändligt antal atomer som rör sig i slumpmässig ordning och ibland kolliderar och skapar massa.

Aristoteles var dualist, han menade på att idéerna är en inneboende princip i tingen och att det finns en skala av själslighet:

  • växter har en vegetativ själ (ta åt sig näring, föröka sig)
  • djur har en sensitiv själ (förflytta sig, uppleva känslor)
  • människor har en rationell själ.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för Platons och Aristoteles kunskapssyn (nativism kontra empirism).

A

Platons nativism betonar medfödda egenskaper till skillnad från förskaffade. Att exv. skapa abstrakta idéer och förstå matematiska regelbundenheter är en medfödd egenskap i människans psyke och observerade erfarenheter bör tolkas enligt ens medfödda rationalitet.

Aristoteles empirism menar att sann kunskap i första hand kommer från sensoriska erfarenheter från omvärlden. Det som kan observeras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör för Aristoteles och Demokritos syn på orsaker.

A

Aristotle menade att händelser kan orsakas av en underliggande plan eller en övernaturlig kraft (exempelvis en gud). Aristotles teori att händelser kan orsakas av en underliggande plan eller övernaturlig kraft är förenlig med hans andra teori att händelser orsakas av föregående händelser i den fysiska världen (material cause och efficient cause).

Democritus menade att händelser orsakas av föregående händelser i den fysiska världen. Exempel: En person som cyklar ramlar och slår huvudet. Denna händelse är orsakad av en föregående händelse. Exempelvis att en pinne fastnade i ekrarna i framhjulet. Däremot så förnekade Democritus att det finns någon underliggande plan eller gud som orsakar händelser. Democritus teori att händelser orsakas av föregående händelser är förenlig med hans andra teori att “the movements of atoms were random” (sid 44).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly