Kap 5. Wundt och Ebbinghaus Flashcards

1
Q

Vilket var Wundts bidrag till psykologin? Det räcker om ni lär er att han ofta betraktas som grundaren till (a) experimentell psykologi och (b) folkpsykologi (Völkerpsychologie). Vad menas med folkpsykologi?

A

Efter att han skapat sin “thought meter” och läst Helmholtz och Fechners “Elements of psychophysics” så insåg han att man hittat experimentella metoder för att undersöka mentala fenomen, vilket Kant hade trott var omöjligt. Så kapades då “experimentell psykologi.” Han startade senare det första universitetsprogrammet i experimentell psykologi i Leipzig.

Folkpsykologi: En typ av icke-experimentell psykologi som utforskar gemensamma och kulturella produkter av människans natur, som religion, mytologi, seder och framför allt språk och de högre processerna som språken härleder från. Att undersöka dessa kulturella produkter skulle enligt Wundt leda till en bättre förståelse av “the collective mind.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka var svårigheterna för kvinnor under 1800- och 1900 talets början att bedriva forskning inom psykologin?

A

Kvinnor blev aldrig erkända för sina arbeten från universitetens högre instanser, trots beröm från professorer, och många institutioner tillät inte ens kvinnor att studera. Kvinnor ansågs ofta inte passa in i vissa miljöer och situationer. Först 1894 blev Washburn den första kvinnan att tilldelas ett Ph.D. i psykologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilket var Ebbinghaus bidrag till psykologin? Det räcker (a) att ni lär er det som står om hans minnesexperiment i läroboken och (b) att ni diskuterar varför resultaten från hans minnesexperiment var oförenliga med Wundts antaganden om folkpsykologi.

A

Han utförde minnesexperiment på sig själv där han konstruerade en lista med nonsens ord, exv. taz, bok och lef, för att eliminera eventuella associationer till orden som kunde göra dem lättare att komma ihåg. Han tog sen tid hur länge och ofta han behövde repetera orden innan han kunde återge listan med ord felfritt (i olika situationer) efter en viss tid, och sen efter ytterligare en tid då han inte längre kom ihåg listan perfekt, testade han hur mycket träning som krävdes för att återlära sig orden igen, och registrerade hur mycket mindre tid som krävdes för att lära sig listan en andra gång. Han skapade en glömske-kurva baserad på sina genomsnittstider av nödvändig inlärning, som visade att minnena faller bort ganska snabbt i början men kurvan planar ut nästan helt efter en kort tid.

Han visade att minnet kunde studeras experimentellt med matematiskt regelbundna resultat, till skillnad från vad Wundt hade påstått.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

När levde Wilhelm Wundt och Hermann Ebbinghaus?

A

1800- och 1900 talet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly