Kap 4. Kant, Helmholtz och Köhler Flashcards

1
Q

Diskutera: Vilket stöd finns det för Kants distinktion mellan noumenal och phenomenal world? Utgå ifrån exemplet ljud som är förändringar av lufttryck (noumenal world) och som upplevs som exempelvis tal (phenomenal world).

A

Då neuroner har specifika funktioner som tex att auditiva neuroner endast skapar ljudsensationer, oavsett vad som påverkar nerverna i fråga, så kan man aldrig veta om det man upplever (phenomenal world) stämmer överens med det externa stimuli (noumenal world) som skulle påverkat nerverna. En ljudsensation, exv någons röst, betyder bara att dina hörselnerver har stimulerats, så du kan inte veta säkert att det kommer från ljudvågorna från någons röst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken är skillnaden mellan vitalism och fysiologiska mekanismer?

A

Vitalism menar att alla levande organismer har en icke-fysisk “livskraft” som är nödvändig för liv och som inte kan studeras vetenskapligt.

Fysiologisk mekanism menar att alla fysiologiska processer potentiellt kan förstås genom vanliga kemiska och fysiska processer. “No other forces than the common physical-chemical ones are active within the organism.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för Helmholtzs reaktionstidsmätningar. På vilket sätt var dessa mätningar oförenliga med den vitalistiska teorin och ett stöd för teorin om fysiologiska mekanismer?

A

Han lyckades mäta att det tog längre tid för en människa att reagera på ett stimuli i tån än ett stimuli i låret, vilket tyder på en mekanisk process som inte sker direkt eller ens i ljusets hastighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör för Köhlers forskning om insiktsinlärning hos schimpanser. På vilket sätt kan insiktsinlärning ses som ett stöd för gestaltpsykologin?

A

Han expanderade gestalt-principerna från perception/sensation till inlärning och tänkande. Schimpanserna visade honom att inlärning ofta involverar insikt istället för att gradvis växa fram ur flera trial-and-error försök, då dem plötsligt kunde hitta en lösning på ett problem, som att en pinne på marken kunde vara ett verktyg för att nå en banan utanför buren. Detta efter vad som verkade som en tankeprocess hos schimpansen, en mental omorganisering av rummet, problemet och dess komponenter, istället för flera misslyckade försök som till slut gav ett lyckat försök (trial-and-error.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

När levde Immanuel Kant, Hermann Helmholtz, Gustav Fechner och Wolfgang Köhler?

A

Kant: 1724-1804, Gestaltpsykologerna: 1800/1900-talet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly