Kap 6. Darwin och Spencer Flashcards

1
Q

Beskriv Darwins utvecklingsteori (theory of evolution). Vilket stöd finns det för Darwins utvecklingsteori?

A

När olika arter reproducerar så överlever bara en del av avkomman, de individer som är bäst anpassade att överleva i den rådande miljön. Då dessa individer sen förökar sig så sprids de kvalitéerna vidare till deras avkomma, vilket gör dem ännu bättre anpassade för överlevnad, och på så sätt utvecklas arter i olika riktningar.

Darwin fick idéerna till teorin från hur människan lyckats avla fram specifika egenskaper hos hundar, och skapat olika hundraser. Han såg också på exv. finkar som levt isolerade på en ö, med specifika problem och källor till mat, vilket har utvecklat deras näbbar på ett annorlunda sätt än finkar i andra miljöer. Han såg alltså hur arter utvecklats olika, på olika platser, baserat på vilken problematik den rådande miljön har ställt arterna inför. Senare upptäckter av fossiler från en Archeopteryx, en utdöd, reptilliknande fågel, förstärkte Darwins tro att fåglar utvecklats från ödlor.

Han såg likheten mellan människan och många djur vilket fick honom att tro att människan också måste vara en del av det evolutionära systemet, till skillnad från att stå över naturen och djuren som de flesta förhöll sig till då, utifrån vad Bibeln lärde.
Han läste också Helmholtz´s diskussion om det mänskliga ögats bristfälligheter, vilket ännu mer fick honom att se oss som varelser under utveckling i det evolutionära systemet och inte någon statisk, perfekt design av en Gud. Den senare upptäckten av gorillor i Afrika, som besatt vad som tidigare ansågs som exklusivt mänskliga drag, gav Darwins teori mer stöd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menas med socialdarwinism? Vem var grundaren till socialdarwinism? Varför minskade entusiasmen för socialdarwinism som politisk ideologi?

A

Grundades av Herbert Spencer och menade att även politiska system och samhällen, precis som arter och individer, växer fram på evolutionärt vis, från enkla till mer komplexa entiteter. Även i dessa områden fanns en utvecklingsprocess som Spencer trodde växte genom ohämmad konkurrens mellan individer, där den starkaste överlever och får utvecklas, en idé som blev populär i det kapitalistiska USA, som såg det som ett rättfärdigande för ett system av oreglerad, fri marknad.

Entusiasmen minskade snabbt av den ekonomiska kollapsen som ledde till depressionen på 20- och 30 talet, då började folk se problem och begränsningar i systemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När levde Charles Darwin och Herbert Spencer?

A

1800 talet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly