Kpl 5 Flashcards

(41 cards)

1
Q

geenit ja proteiinien valmistus

A

yhdessä geenissä voi olla ohje useiden proteiinien valmistukseen. Esimerkiksi ihmisen geenien määräksi arvioidaan noin 20 000, mutta ihmisen soluista tunnetaan miltei 100 000 erilaista proteiinia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Useimpien solujen kuivapainosta proteiineja

A

yli 50 %

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

solukalvoproteiinit

A

aineiden kuljetus, viestien vastaanotto

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Proteiinien tehtäviä: viestiaineet

A

proteiini. kasvutekijät: vaikuttavat naapurisoluihin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

kuljetusproteiinit

A

hapen kuljetus veressä: hemoglobiini

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

suojaproteiinit

A

vasta-aineet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

säätelyproteiinit

A

geenitoiminnan säätely

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

solun tukirangan muodostavat proteiinisäikeet

A

soluliitokset, solun jakautuminen, solun liikkuminen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

myrkkyproteiinit

A

käärmeenmyrkky

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

varastoproteiinit

A

kananmunan valkuainen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

aminohappojen rakenne

A

Kaikilla aminohapoilla on keskusatomina hiiliatomi (C), johon ovat sitoutuneina vetyatomi (H), aminoryhmä (NH2), karboksyyliryhmä (COOH) ja sivuketju R. Aminohappojen kemialliset erot määräytyvät sivuketjun molekyylien perusteella.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

kasvit saavat proteiinit

A

pystyvät valmistamaan kaikki aminohapponsa fotosynteesin lopputuotteesta, glukoosista, liittämällä siihen maaperästä ottamiaan ravinteita kuten typpeä ja rikkiä

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

eläimet saavat proteiinit

A

kykenevät tuottamaan soluissaan vain osan tarvitsemistaan aminohapoista, ja niiden on saatava välttämättömät aminohapot syömästään ravinnosta. Ravinnon sisältämät proteiinit pilkkoutuvat eläimen ruuansulatuksessa yksittäisiksi aminohapoiksi, ja veri kuljettaa ne soluihin eläimen omien proteiinien rakennusaineiksi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

proteiinien erot

A

Eri lajien ja myös saman lajin eri yksilöiden välillä on geenien välisiä eroja. Siksi soluissa geenien ohjeiden mukaan rakennettavat proteiinitkin ovat osaksi laji- ja yksilötyypillisiä, eli samankin proteiinin aminohappojärjestys poikkeaa hieman lajien ja yksilöiden välillä. Esimerkiksi jokaisella ihmisellä on solukalvossa yksilölliset kudostyyppiproteiinit, ja elimistön puolustusjärjestelmä pystyy niiden avulla tunnistamaan omat solut vieraista soluista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

proteiinien rakennetasot

A

primaarirakenne, sekundaarirakenne ja tertiaarirakenne +(kvartäärirakenne)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

primaarirakenne

A

millaisia aminohappoja aminohappoketjussa on ja missä järjestyksessä ne ovat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

sekundäärirakenne

A

aminohappojen väliin muodostuu säännöllisin välein vetysidoksia, minkä seurauksena primaarirakenne kiertyy ja laskostuu

18
Q

teritiaarirakenne

A

kun aminohappojen välille syntyy lisää kemiallisia sidoksia, kuten rikkisidoksia, on lopputuloksena kolmiulotteinen tertiaarirakenne.

19
Q

kvartaarirakenne

A

syntyy, kun kaksi tai useampi tertiaarirakenteinen aminohappoketju liittyy yhteen

20
Q

proteiinin muoto määrittyy

A

Sekä tertiaari- että kvartaarirakenne. muoto puolestaan määrää proteiinin toiminnan.

21
Q

prioniproteiinit

A

Tiettyjen aminohappoketjujen väärän laskostumisen seurauksena voi joskus syntyä muuttuneita proteiineja Prioniproteiini alkaa muuttaa ketjureaktion tavoin vieressään olevia normaaleja proteiineja prioniproteiineiksi, ja seurauksena on prionitaudin puhkeaminen. Kaikki prionitaudit vaurioittavat aivoja, eikä prionitauteihin tunneta parannuskeinoja

22
Q

proteiinin denaturoituminen

A

proteiinien kolmiulotteinen rakenne aukeaa ja aminohappoketju suoristuu, jolloin proteiini menettää toimintakykynsä. Joissakin tapauksissa, kuten pH­-arvon muutoksissa, kolmiulotteinen rakenne voi palautua, jos olosuhteet palaavat ennalleen.

23
Q

denaturoitumisen aiheuttajat

A

liian korka lämpötila, pH-­arvon muutokset, väkevät suolaliuokset, mekaaninen käsittely tai säteily

24
Q

Proteomiikka

A

tutkitaan solun tai eliön sisältämiä proteiineja ja niiden muodostamaa kokonaisuutta. Siinä käytetään apuna huipputehokkaita analyysilaitteistoja ja tietotekniikkaa, kuten tekoälyä. Tekoäly pystyy ennustamaan proteiinin kolmiulotteisen rakenteen jopa minuuteissa, kun tutkijoilta kuluisi samaan työhön useita vuosia.

25
katabolisissa reaktioissa
aineita hajotetaan yksinkertaisemmiksi yhdisteiksi. Samalla siinä vapautuu aineiden kemiallista sidosenergiaa
26
anabolisissa reaktioissa
aineita yhdistetään monimutkaisemmiksi yhdisteiksi. Tällöin energiaa tarvitaan uusien kemiallisten sidosten rakentamiseen.
27
entsyymit
toimivat soluissa biokatalyytteinä: ne saavat solun anaboliset ja kataboliset aineenvaihduntareaktiot tapahtumaan moninkertaisella nopeudella, kun ne alentavat reaktion käynnistymiseen tarvittavan energian määrää. Entsyymit eivät kuitenkaan itse muutu katalysoimissaan reaktioissa. Jokainen entsyymi katalysoi vain tiettyä reaktiota
28
entsyymin katalysointi
reagoiva aine eli substraatti kiinnittyy entsyymin aktiiviseen kohtaan. Syntyy entsyymi–substraatti-kompleksi, ja kemiallinen reaktio käynnistyy. Reaktiossa substraatti muuttuu lopputuotteiksi, lopputuotteet irtoavat entsyymistä ja entsyymi on valmis katalysoimaan uutta reaktiota
29
kofaktori
Jotkin entsyymit ovat toimintakykyisiä vasta, kun niihin on liittynyt erillinen osa, kofaktori. Kofaktori voi olla metalli-ioni, kuten kupari- tai rautaioni, tai jokin orgaaninen molekyyli, esimerkiksi C-vitamiini. Ne muuttavat yleensä entsyymin aktiivisen kohdan substraatille sopivaksi. Muun muassa tästä syystä kivennäis- ja hivenaineet sekä vitamiinit ovat välttämättömiä ruokavaliossamme.
30
entsyymiä koodaavan geenin mutaatiot
tuloksena rakenteeltaan muuttunut, toimimaton entsyymi. Esimerkiksi osalla ihmisistä ruuansulatuselimistössä sienisokeria hajottavan trehalaasientsyymin rakenne on virheellinen
30
solun aineenvaihduntareaktiot
muodostavat pitkiä reaktioketjuja siten, että reaktiossa syntyvä lopputuote on aina seuraavan reaktion substraatti ja jokaista reaktioketjun vaihetta ohjaa oma entsyyminsä. Lopullinen tuote muodostuu siis pala palalta, ja tähän rakennustyöhön tarvitaan monia entsyymejä. Jos jokin entsyymi on virheellinen, ei reaktioketju pääse etenemään loppuun saakka.
31
punaiset ja siniset kukat
arjoissa olevien väriaineiden, antosyaanien, syntyminen on pitkän reaktioketjun tulosta. Jos jokin reaktioketjussa tarvittava entsyymi on rakenteeltaan viallinen, väriaineet jäävät syntymättä. Esimerkiksi lemmikit ovat normaalisti sinisiä, mutta reaktioketjun häiriöiden vuoksi voi syntyä punaisia, valkoisia ja jopa kirjaviakin lemmikkejä.
32
alhaisen lämpötilan vaikutus entsyymitoimintaan
Kun lämpötila on alhainen, entsyymit ja substraatit kohtaavat toisensa pienemmällä todennäköisyydellä, ja siksi entsyymitoiminnan tehokkuus on alhainen.
33
korkean lämpötilan vaikutus entsyymitoimintaan
molekyylien lämpöliike kiihtyy ja entsyymiaktiivisuus kasvaa. Lämpötilan nousu lisää entsyymitoiminnan tehokkuutta kuitenkin vain tiettyyn rajaan saakka. Liian korkea lämpötila aiheuttaa entsyymin denaturoitumisen, jolloin entsyymi menettää toimintakykynsä.
34
nisäkkäiden entsyymien optimilämpötila
+37
35
syitä entsyymin korkeampaan optimilämpötilaan
aminohappojen välillä on esimerkiksi enemmän kemiallisia sidoksia, mikä tekee entsyymeistä kestävämpiä. Lisäksi entsyymit ovat hydrofobisia, minkä seurauksena kuuma vesi ei pysty tunkeutumaan entsyymin sisälle ja rikkomaan aminohappojen välillä olevia kemiallisia sidoksia.
36
useimpien entsyymien pH optimi
6-7
37
inhibiittorit
aineita, jotka estävät entsyymin toiminnan. Ne voivat tehdä sen kolmella tavalla: kiinnittymällä entsyymin aktiiviseen kohtaan, muuttamalla entsyymimolekyylin muotoa tai toimimalla luonnollisena inhibiittorina.
38
substraatin tilalle kiinnittyvät inhibiittorit
kiiinnittyvät entsyymin aktiiviseen kohtaan ja estävät näin substraatin kiinnittymisen siihen. Esimerkiksi jotkin bakteeritautien hoidossa käytettävät antibiootit ja sulfalääkkeet
39
entsyymimolekyylin muotoa muuttavat inhibiittorit
aktiivisen kohdan muoto muuttuu eikä substraatti voi kiinnittyä siihen. Syanidi, arsenikki ja hermokaasut
40
luonnolliset inhibiittorit
Kun entsyymireaktion lopputuotetta on syntynyt riittävästi, voi lopputuote estää entsyymin toiminnan solussa toimimalla luonnollisena inhibiittorina. Näin soluissa tapahtuvien kemiallisten reaktioiden tasapaino säilyy.