Kpl 5 Flashcards
(41 cards)
geenit ja proteiinien valmistus
yhdessä geenissä voi olla ohje useiden proteiinien valmistukseen. Esimerkiksi ihmisen geenien määräksi arvioidaan noin 20 000, mutta ihmisen soluista tunnetaan miltei 100 000 erilaista proteiinia.
Useimpien solujen kuivapainosta proteiineja
yli 50 %
solukalvoproteiinit
aineiden kuljetus, viestien vastaanotto
Proteiinien tehtäviä: viestiaineet
proteiini. kasvutekijät: vaikuttavat naapurisoluihin
kuljetusproteiinit
hapen kuljetus veressä: hemoglobiini
suojaproteiinit
vasta-aineet
säätelyproteiinit
geenitoiminnan säätely
solun tukirangan muodostavat proteiinisäikeet
soluliitokset, solun jakautuminen, solun liikkuminen
myrkkyproteiinit
käärmeenmyrkky
varastoproteiinit
kananmunan valkuainen
aminohappojen rakenne
Kaikilla aminohapoilla on keskusatomina hiiliatomi (C), johon ovat sitoutuneina vetyatomi (H), aminoryhmä (NH2), karboksyyliryhmä (COOH) ja sivuketju R. Aminohappojen kemialliset erot määräytyvät sivuketjun molekyylien perusteella.
kasvit saavat proteiinit
pystyvät valmistamaan kaikki aminohapponsa fotosynteesin lopputuotteesta, glukoosista, liittämällä siihen maaperästä ottamiaan ravinteita kuten typpeä ja rikkiä
eläimet saavat proteiinit
kykenevät tuottamaan soluissaan vain osan tarvitsemistaan aminohapoista, ja niiden on saatava välttämättömät aminohapot syömästään ravinnosta. Ravinnon sisältämät proteiinit pilkkoutuvat eläimen ruuansulatuksessa yksittäisiksi aminohapoiksi, ja veri kuljettaa ne soluihin eläimen omien proteiinien rakennusaineiksi.
proteiinien erot
Eri lajien ja myös saman lajin eri yksilöiden välillä on geenien välisiä eroja. Siksi soluissa geenien ohjeiden mukaan rakennettavat proteiinitkin ovat osaksi laji- ja yksilötyypillisiä, eli samankin proteiinin aminohappojärjestys poikkeaa hieman lajien ja yksilöiden välillä. Esimerkiksi jokaisella ihmisellä on solukalvossa yksilölliset kudostyyppiproteiinit, ja elimistön puolustusjärjestelmä pystyy niiden avulla tunnistamaan omat solut vieraista soluista.
proteiinien rakennetasot
primaarirakenne, sekundaarirakenne ja tertiaarirakenne +(kvartäärirakenne)
primaarirakenne
millaisia aminohappoja aminohappoketjussa on ja missä järjestyksessä ne ovat.
sekundäärirakenne
aminohappojen väliin muodostuu säännöllisin välein vetysidoksia, minkä seurauksena primaarirakenne kiertyy ja laskostuu
teritiaarirakenne
kun aminohappojen välille syntyy lisää kemiallisia sidoksia, kuten rikkisidoksia, on lopputuloksena kolmiulotteinen tertiaarirakenne.
kvartaarirakenne
syntyy, kun kaksi tai useampi tertiaarirakenteinen aminohappoketju liittyy yhteen
proteiinin muoto määrittyy
Sekä tertiaari- että kvartaarirakenne. muoto puolestaan määrää proteiinin toiminnan.
prioniproteiinit
Tiettyjen aminohappoketjujen väärän laskostumisen seurauksena voi joskus syntyä muuttuneita proteiineja Prioniproteiini alkaa muuttaa ketjureaktion tavoin vieressään olevia normaaleja proteiineja prioniproteiineiksi, ja seurauksena on prionitaudin puhkeaminen. Kaikki prionitaudit vaurioittavat aivoja, eikä prionitauteihin tunneta parannuskeinoja
proteiinin denaturoituminen
proteiinien kolmiulotteinen rakenne aukeaa ja aminohappoketju suoristuu, jolloin proteiini menettää toimintakykynsä. Joissakin tapauksissa, kuten pH-arvon muutoksissa, kolmiulotteinen rakenne voi palautua, jos olosuhteet palaavat ennalleen.
denaturoitumisen aiheuttajat
liian korka lämpötila, pH-arvon muutokset, väkevät suolaliuokset, mekaaninen käsittely tai säteily
Proteomiikka
tutkitaan solun tai eliön sisältämiä proteiineja ja niiden muodostamaa kokonaisuutta. Siinä käytetään apuna huipputehokkaita analyysilaitteistoja ja tietotekniikkaa, kuten tekoälyä. Tekoäly pystyy ennustamaan proteiinin kolmiulotteisen rakenteen jopa minuuteissa, kun tutkijoilta kuluisi samaan työhön useita vuosia.