L4: Rolleopfattelser Flashcards

1
Q

Roleopfattelser

A
  • Idealmodeller for, hvordan journalister opfatter deres rolle i samfundet
  • Hvad man som journalist bør gøre, den rolle man bør have.

For at systimatisere det:
Nyhedskompasset (Bro, 2008) (se slides for billede):
- Formålet med journalistikken: passiv vs. aktiv? Skal vi fortælle, hvad folk gør (referende), eller forandre samfundet med ens journalistik.
- Journalistikkens perspektiv: repræsentativ (fokus på magthavende, domstolene, politiet, m.f. vigtige institutioner) vs. deliberative (fokus på borgerne, indrage borgernes diskussioner etc. i den offentlige debat)

Følgende roller:
- Vagthunden: forholder sig passivt og vil referer hvad der foregår fremfor at forandre samfundet.
- Jagthund: forholder sig aktiv, den kritiske journalist, den der vil afsløre nogle skandaler, forholde sig kritisk til politikere etc., skubbe samfundet i en bedre retning, stadig repræsentativ.
- Hyrdehunden: passiv og deliberativ; holde styr på flokken, en journalist der styrer en offentlig debat, man vil formidle noget på en måde, hvor man får inddraget borgerne. Selv det, at de skal lave debatter - der kan komme subjektivitet frem, når det kommer til hvilke emner, de vil tage op.
- Redningshund: aktiv og deliberativ, vil gerne forandre noget med sin journalistik, den konstruktive, man vil gerne inddrage borgerne i journalistikken og fokusere på, hvordan man ændre på samfundet. Eks. et journalistik medie arrangerer et event med et bestemt formål (e.g., klimafolkemøde.

Kan man shuffle mellem de forskellige roller? Mindsker det troværdigheden? Eller er rollerne bare blot aspekter af den samme journalistik?

Kompasset er et:
- analyseredskab: fortid, nutid og fremtid: har vi været mere vagthundsjournalistik i fortiden, og nu hyrdehundsjournalistik?
Eksempler: DR og TV2, vagthund. Zetland, redningshund. Deadline, jagthund(?). Clement og Debatten, hyrdehunden.
- men også et aktiveringsredskab: et redskab for journalister, når vi skal overveje “hvordan går vi til den her historie?” udfra de forskellige roller.

public mobilizer - deltagerdemokratiet
hyrdehunden - deliberative demokrati
jagt- og vagthunden (mere fokus på magten end befolkningen) - ikke precedurale demokrati

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Skovsgaard et al., 2013 (Syn på objektivitet)

A
  • Interviewede ca. 2000 journalister i 2009. Hvordan påvirker ens rolleopfattelse ens syn på objektivitet?
  • Danske journalister synes overordnetset, at objektivitet er vigtigt.
  • Se slides!
  • I hvor høj grad man abbonere på en bestemt journalistisk rolleopfattelse er afgørende for, hvilke aspekter af objektivitetsnormen, man støtter op om.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly