Kapitel 4 - Høgh-Olesen & Dalsgaard (2011): Os vs. Dem (Robbers Cave-felteksperiment) Flashcards

1
Q

Hvad ville Sherif undersøge med sit eksperiment?

A

Han ville undersøge os vs. dem-princippet, ved at se om det var muligt at skabe en fjendtlig konflikt mellem to grupper af mennesker, alene ved at lade dem konkurrere om eftertragtede gevinster og ressourcer. Og kunne konflikten reduceres ved efterfølgende at få dem til at løse opgaver, som kun kunne løses ved at samarbejde på tværs af grupperne?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvem deltog i eksperimentet og hvor henne?

A

22 drenge i 11-års alderen, inddelt i to grupper, tre ugers sommerlejr i Robbers Cave Nationalpark. Ingen forudgående kendskab til hinanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Eksperimentet blev inddelt i tre faser. forklar første fase.

A

Første fase gik ud på at skabe en indgruppementalitet - altså en følelse af, at at være “os” blandt gruppemedlemmerne. Dette skete ved at drengene gennemgik en række forskellige aktiviteter, som var med til at styrke drengenes indbyrdes sympati med hinanden og følelsen af fællesskab indbyrdes i gruppen. Ydermere havde de endnu ikke kendskab til den anden drengegruppe. Desuden kunne man i slutningen af fase et konstatere, at der indbyrdes i grupperne ligeledes var etableret et socialt hierarki, med en klar leder i toppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Eksperimentet blev inddelt i tre faser. forklar anden fase.

A

Anden fase gik på etablering af selve konflikten. Begge grupper blev gradvist gjort bekendte med hinandens tilstedeværelse, og derefter skulle de to grupper konkurrere mod hinanden i en række forskellige discipliner, hvor der tilmed var gevinster til vinderholdet. Fase to viste, at der allerede fra starten blev udvist fjendtlighed grupperne imellem, og at denne voksede eksponentielt over de næste dage, blandt andet ved at grupperne udførte diverse angreb på hinandens lejre, indtil det nåede et punkt for Sherif og hans kolleger var nødsaget til at gribe ind. Målinger af gruppedynamikkerne i eksperimentet afgjorde desuden, at begge grupper viste tydelige tegn på etnocentrisme inden for gruppen. Fx var indgruppen forbundet med positive associationer som stolthed og loyalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Eksperimentet blev inddelt i tre faser. forklar tredje fase.

A

Tredje fase gik på en etablering af konfliktløsning mellem grupperne. Det gjorde de ved, at introducere drengene for nogle opgaver, som de kun havde mulighed for at løse gennem samarbejde på tværs af grupperne. Disse fælles opgaver bidrog gradvist til at reducere spændingerne mellem de to grupper. Derudover blev holdningerne til og stereotyperne af udgruppe-medlemmerne mere positive, og os vs. dem mentaliteten blev gradvist udvisket, som følge af at drengene begyndte at blive venner på tværs af grupperne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad var resultaterne?

A

Sherif og hans kolleger formåede altså at skabe en konflikt mellem to grupper mennesker, som ingen forudindgående kendskab havde til hinanden. Eksperimentet og dets udfald leverede desuden et stærkt argument for, at konkurrence om knappe ressourcer er en væsentlig årsag til etnocentrisme indenfor grupper, samt fjendskab og konflikter mellem grupper. Konkurrencerne skabte derfor centrale gruppe-polariserende fænomener, såsom favorisering af indgruppen fra begge lejre. Indførelsen af samarbejde mod et fælles mål til gavn for begge grupper, skabte derimod harmonisering mellem grupperne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly