Bateson et al. (2006): Prosocial adfærd og effekten af at blive iagttaget (empirisk artikel) - Astrid Flashcards

1
Q

Hvad undersøges der i Bateson et al. (2006)?

A

Emnet er hvorvidt samarbejde er forårsaget af en motivation til at vedligeholde/opnå et prosocialt rygte.

Effekten af et billede af et par øjne der kigger direkte på deltagere af eksperimentet, som skal købe en drikkevarer. De ville undersøge om effekten af at blive iagttaget, havde en effekt på om deltagerne betalte - og i så fald hvor meget de betalte ved en selvserveringsstation afhængigt af om der hang billeder af øjne eller blomster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad viste forsøgets resultat?

A

Eksperimentet viste at deltagerne betalte 2.76 gange mere for drikkevaren i “æreskassen”, da et billede af øjne kiggede direkte på dem, end da billedet viste blomster. Dette bekræfter artiklens oprindelige hypotese.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan kan forsøgets resultat forklares?

A

Opretholdelse af et prosocialt rygte kan være begrundelsen til ændringen af adfærd, når der gives indtryk og subtile tegn af at forsøgsdeltageren betragtes af andre mennesker (gennem disse øjne). Denne effekt på samarbejdende adfærd hos mennesket kan muligvis forklares ud fra nogle behov om at fremstå positive og som samarbejdsvillige for andre mennesker, de påvirkes altså af nogle sociale normer+- muligvis evolutionspsykologiske grunde til denne adfærd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly