Tønnesvang (2012): Selv og identitet Flashcards

1
Q

Hvilke tre psykologiske fænomener bliver redegjort for i teksten?

A

Selv, identitet og motivation som tre forskellige begreber.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvem trækker Tønnesvang på for at definere identitet?

A

Benytter sig af Erikson’s (1959) forståelse af identitet : selvom mennesker ændrer sig og viser forskellige sider af sig selv i forskellige sociale, kulturelle og samfundsmæssige sammenhænge, opretholder de også en følelse af at være det samme organisme over tid.

Derudover tager han udgangspunkt i Kohut (1977) forståelse af identitet som hævder at det er et sammentrækningspunktet mellem det udviklede selv (som det er konstitueret i sen ungdom og tidlig voksenalder) og individets sociokulturelle position.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er identitet så samlet set?

A

Identitet er et mødested mellem ens personlige selv og ens samfundsmæssige og kulturelle position.

Det fungerer som et socialpsykologisk punkt, hvor interne aspekter af ens personlige selv møder eksterne aspekter af ens sociale og kulturelle påvirkninger.

Identitet skaber rammen for ens selvforståelse ved at integrere, hvordan man ser sig selv med, hvordan samfundet og kulturen påvirker en.

Det kan betragtes som et felt af selvforståelse, der definerer, hvad folk kan gøre med sig selv over tid, i forskellige sammenhænge og roller.
Samtidig opretholder det en følelse af at forblive den samme person på tværs af livets udvikling.

Samlet set refererer identitet som psykologisk begreb til, hvem vi er, hvordan vi ser os selv, vores tilhørsforhold, og hvad vi står for i forhold til os selv og andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad menes der med fremtidsdimensionen i identitet som begreb?

A

Identitet handler ikke kun om, hvordan vi ser os selv nu, men også om hvem eller hvad vi gerne vil være i fremtiden.

Identitet har både en bagudrettet og en fremadskuende dimension.

I øjeblikke, hvor vi lever og oplever vores identitet, påvirkes den af vores billeder, forventninger og ønsker for fremtiden.

Begrebet “mulige selv” refererer til de ideer om os selv, der endnu ikke er realiserede, men som vi kan forestille os at opnå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan skal tilhørsforhold forstås i flæng af identiteten?

A

Identitet handler også om, hvordan vi oplever os selv som tilhørende noget eller nogen specifikt.

Følelsen af tilknytning til en gruppe kan komme fra at føle, at de ligner os, eller at de står for noget vigtigt eller værdifuldt, som vi gerne vil være en del af.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forholdet mellem identitet og selvet

A

Måden, hvorpå identitet som et felt af selvforståelse udvikler sig, påvirkes af måden, hvorpå selvet allerede har udviklet sig

  • Selv og identitet er ikke ens og er heller ikke uafhængige af hinanden.
  • Selvet kommer først og udvikles i som en organisatorisk dynamisk konfiguration forud for dannelsen af ​​identitet, og at selvet fra den position understøtter og vitaliserer dannelsen og funktionen af ​​identiteten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvornår besiddes identitetsdannelsen?

A

Centrale selvreflekterende spørgsmål såsom: Hvem er jeg? Hvad vil jeg med mit liv? Hvordan projicerer jeg mit liv fremad? Hvad har jeg at sige?, opstår som en ideologisk tankegang i ungdommen ifølge Erikson.

Den bruges af de unge som en drivkraft i deres eksperimenter med sig selv i forhold til selvtransformerende horisonter af ideer, værdier og relationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvad er det narrative aspekt af identitet?

A

Livshistorier betragtes som hjørnestenen i identitet

I sådanne narrative rammer forstås identitet som en psykosocial konstruktion, der - i McAdams’ ord - fungerer som “en internaliseret og udviklende fortælling om selvet, der inkorporerer den rekonstruerede fortid, opfattede nutid og forventede fremtid”

ALTSÅ, Identitet er “skrevet i fællesskab af personen … og den kulturelle kontekst” under indflydelse af kulturelle livsskripter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad menes der med for og efter-narrative faser?

A

McAdams (1996) beskriver tre faser i livet: før-narrativ fase i barndommen, narrativ fase i teenage- og ungdomsårene samt post-narrativ fase i voksenalderen og ældre alder.

  • I før-narrativ fase samler vi mentalt materialer til selvformning, som senere i den narrativ fase bliver brugt til at danne vores identitet.
  • Post-narrativ fase betyder ikke, at vi stopper med at skabe livshistorier, men at identitetsudviklingen fortsat formes af transformationer i de historier, der blev skabt i den narrative fase.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan definerer Kohut (1977) selvet?

A

Det bipolære selv, indebærer den dynamiske struktur af ambitioner, idealer, talenter og færdigheder, som individet forbinder med de fundamentale aspekter i hans miljø.
- Grundlæggende set fortæller dette begreb os noget om, hvad der motiverer en person i dets stræben efter livet og hvordan denne person organiserer sine selvoplevelser
- Henviser derudover til den måde, vi (med og uden brug af selvrefleksion) retter os mod og rettes af sociale relationer samt aspekter af kultur, samfund og natur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Der tales om fire grundlæggende former for motiveret rettethed. Hvilke?

A

Ambition (også kaldet selvhævdelse), kompetence, idealer (meningshorisonter) og tilhørsforhold

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklar selvhævdelse/ambition som en af de fire motivationelle rettetheder.

A

“Se mig, som jeg er” - stræben: En motivation rettet mod at hævde og manifestere sig selv som indehaver af individualitet (selvudtryk, magt, kreativitet, autonomi osv.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Forklar kompetence, som en af de fire motivationelle rettetheder.

A

“Udfordre mig i min vækstlag af, hvad jeg kan klare” - stræben: En motivationsretning mod at opnå kompetence og self-efficacy, og mod at blive tilstrækkeligt udfordret på ens talenter og færdigheder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar idealer, som en af de fire motivationelle rettetheder.

A

Idealer / meningshorisonter

Vis mig, hvad der er værdifuldt, og hvem jeg kan blive” - stræben: En motivationsretning mod betydningsfulde horisonter (samfund, kultur, religion og idealiserede andre) uden for én selv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar tilhørsforhold, som en af de fire motivationelle rettetheder.

A

“Lad mig høre til og være en del af din menneskelighed” - stræben: En motivationsretning mod tilhørsforhold (tilknytning og intimitet)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad menes med selvkonfiguration?

A

De fire former for motivationsretning organiseres i en selvkonfiguration

I den terminologi, der foreslås i denne artikel, konceptualiseres selvkonfigurationen som et motivationsystem af beredskab til måder, hvorpå individet typisk stræber efter at forbinde sig med det felt, han er en del af, ved at søge anerkendelse og respons på typiske måder, ved at vise idealiserende handlinger på typiske måder og ved at tackle opgaveudfordringer på typiske måder.

17
Q

Motivationsbegrebet bruges i forbindelse med evolution og her nævnes agency og communion. Hvad er sammenhængen?

A

De fire motivationelle rettetheder kan betragtes som konkrete manifestationer af de grundlæggende eksistentielle aspekter, som inden for evolutionær psykologi kaldes “agency” og “communion”

“agency” har at gøre med individets organisme, der skal hævde sig selv som en forudsætning for sin individuelle overlevelse

–> I “agency-strivings”, er behovet for kompetence og handler om måden, hvorpå vi forstår verden ved at bruge vores talenter og færdigheder og er relateret til stræben efter at blive set som man er.

“communion” handler om individets behov for at finde sammen med en anden for at videregive sine gener til den næste generation (og dermed sikre artens overlevelse).

–> I “communion-strivings”, er behovet for intimitet (og relaterethed og tilhørsforhold), der vedrører det sociale “vi” i menneskets eksistens, relateret til retningen mod tilhørsforhold, der manifesterer sig i stræben efter at høre til og være en del af andres menneskelighed.

18
Q

Hvad er tekstens sidste budskab angående selvkonfiguration som motivationsberedskab?

A

Individet stræber efter at forbinde sig med sit miljø hvor motivation skal forstås som individets klarhed til at forbinde sig med sine omgivelserne.

Den individuelle side af motivation er kun en “halv” motivation. Og den konkrete motivationsinvolvering er resultatet af, hvordan denne halve motivation opfyldes i forbindelse med en potentiel anden halvdel i omgivelserne.

Bare husk at det er ligesom en pølse med to ender er det en tosidet forbindelse til multiple choice:)