L4: Vertegenwoordiging Flashcards

1
Q

Wanneer is er sprake van vertegenwoordiging?

A

Er is sprake van (directe of onmiddellijke) vertegenwoordiging als iemand in naam van een ander een rechtshandeling verricht met als gevolg dat de beoogde rechtsgevolgen niet voor hemzelf maar voor die ander intreden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Is vertegenwoordiging een uitzondering?

A

Vertegenwoordiging vormt derhalve een uitzondering op het vermogensrechtelijke uitgangspunt dat degene die een overeenkomst sluit, rechtsgevolgen voor zichzelf in het leven roept.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Noem voorbeelden van vertegenwoordiging?

A

De maatschappelijke betekenis van de vertegenwoordiging is groot. Zo kan door vertegenwoordiging de wettelijke vertegenwoordiger van een handelingsonbekwame rechtshandelingen voor de handelingsonbekwame verrichten (art. 1:245, vierde lid, BW). Vertegenwoordiging maakt het tevens mogelijk dat rechtspersonen (artt. 2:45, 2:130, 2:240 en 2:292 BW) en andere samenwerkingsverbanden, zoals maatschap, aan het rechtsverkeer deelnemen. Ook bij zaakwaarneming (art. 6:198 BW) kan vertegenwoordiging een rol spelen, indien in naam van de belanghebbende een rechtshandeling wordt verricht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Noem een andere vorm van vertegenwoordiging?

A

Naast wettelijke vertegenwoordiging is ook volmachtverlening een bron van vertegenwoordigingsbevoegdheid. Personen die niet zelf de benodigde verklaringen willen of kunnen a!eggen, kunnen door middel van het verlenen van een volmacht een ander (de vertegenwoordiger) rechtshandelingen laten verrichten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe is volmacht en vertegenwoordiging geregeld?

A

Het BW kent een regeling van de volmacht (titel 3.3), maar geen algemene regeling van de vertegenwoordiging. Wel verklaart de schakelbepaling van artikel 3:78 BW de regeling van de volmacht van toepassing op andere vormen van vertegenwoordiging binnen het vermogensrecht, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit. Artikel 3:79 BW vormt een nog ruimere schakelbepaling: Titel 3.3 kan ook van toepassing zijn buiten het vermogensrecht, met name in het familierecht en het procesrecht

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Definitie volmacht?

A

Volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever aan een ander (de gevolmachtigde) verleent om in naam van de volmachtgever rechtshandelingen te verrichten (art. 3:60, eerste lid, BW). De volmachtgever wordt echter ex artikel 3:66, eerste lid, BW enkel aan door de tussenpersoon verrichte rechtshandelingen gebonden, indien de gevolmachtigde in de hoedanigheid van vertegenwoordiger

(in naam van de achterman/principaal/vertegenwoordigde) heeft gehandeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Moet je ‘in naam van” letterlijk opvatten?

A

Het ‘in naam van-vereiste’ in artikel 3:66, eerste lid, BW moet niet te letterlijk en formeel worden opgevat. Het gaat erom dat ‘namens’ de vertegenwoordigde wordt gehandeld, dat wil zeggen dat de handelende tussenpersoon niet zelf als partij bij de overeenkomst optreedt. Onder omstandigheden hoeft de gevolmachtigde tussenpersoon zelfs niet te zeggen dat hij namens een ander optreedt (bijv. een verkoper in dienst van een winkel). De vraag of wel of niet in iemands naam is gehandeld is soms lastig te beantwoorden. Beslissend is dan hetgeen de betrokkenen daaromtrent jegens elkaar hebben verklaard en over en weer uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten a!eiden (arrest Kribbebijter).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat gebeurt er bij een optreden binnen de volmacht?

A

Een door de gevolmachtigde binnen de grenzen van zijn bevoegdheid in naam van de volmachtgever verrichte rechtshandeling (bijv. het sluiten van een overeenkomst) treft in haar gevolgen de volmachtgever (art. 3:66, eerste lid, BW). Er ontstaan dan rechtsgevolgen voor de achterman/volmachtgever en niet voor de tussenpersoon/gevolmachtigde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Geef de relatie schematisch aan?

A

A(achterman) – T(tussenpersoon) – D(derde)

Wanneer T namens A een overeenkomst sluit met D, ontstaat er een overeenkomst tussen A en D. De rechtsverhouding tussen A en T wordt aangeduid als interne relatie, de verhouding A-D als externe relatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Is een gevolmachtigde verplicht te vertegenwoordigen?

A

Een verkregen volmacht maakt de gevolmachtigde bevoegd tot vertegenwoordiging maar verplicht de gevolmachtigde niet tot vertegenwoordiging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Uit welke bron vloeit een verbintenis tot vertegenwoordiging voort?

A

Een verbintenis tot vertegenwoordiging voor de gevolmachtigde dient derhalve uit een andere bron voort te vloeien, bijvoorbeeld lastgeving (art. 7:414 BW) of arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). Lastgeving is een species van de overeenkomst van opdracht, speci#ek gericht op het verrichten van een of meer rechtshandelingen. Lastgeving kan, maar hoeft niet met een volmacht te worden gecombineerd (art. 7:414, tweede lid, BW). Wordt overeengekomen dat de lasthebber verplicht is om in eigen naam te handelen, dan ontstaat er geen bevoegdheid om te vertegenwoordigen (lastgeving zonder volmacht). We spreken dan van middellijke vertegenwoordiging

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Rechtsgevolgen bij lastgeving met volmacht?

A

Bij lastgeving met volmacht ontstaan twee soorten rechtsgevolgen:

de verplichting om voor de lastgever te handelen

de bevoegdheid om op de naam van de lastgever te handelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

is de bevoegdheid om in naam van een ander rechtshandelingen te verrichten hetzelfde als de verplichting om die beveoegdheid uit te oefenen?

A

De bevoegdheid om in naam van een ander rechtshandelingen te verrichten moet derhalve goed worden onderscheiden van de verplichting om een bevoegdheid uit te oefenen. Er zijn in geval van (vermeende) vertegenwoordiging derhalve vier mogelijkheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat zijn de mogelijkheden met lastgeving/volmacht?

A

A: lastgeving met volmacht

B: geen lastgeving, geen volmacht

C: volmacht zonder lastgeving

D: lastgeving zonder volmacht

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Omschrijf lastgeving met volmacht?

A

Tussenpersoon is ex artikel 7:414, eerste lid, BW verplicht en ex artikel 3:60, eerste lid, BW bevoegd om in naam van en voor rekening van de achterman rechtshandelingen te verrichten. Er vloeien voor de achterman ex artikel 3:66, eerste lid, BW verbintenissen uit de rechtshandeling voort indien de gevolmachtigde in naam van de achterman heeft gehandeld (vorm van eigenlijke vertegenwoordiging).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Omschrijf geen lastgeving, geen volmacht?

A

Tussenpersoon verricht zonder dat hij daartoe verplicht of bevoegd is, op eigen naam of op naam van een ander rechtshandelingen voor rekening van een achterman (zaakwaarneming art. 6:198 BW, dan wel onbevoegde vertegenwoordiging waarbij gebondenheid voor de achterman kan ontstaan op grond van artikel 3:61, tweede lid, BW ofwel door bekrachtiging (art. 3:69 BW)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Omschrijf volmacht zonder lastgeving?

A

Tussenpersoon is ex artikel 3:60, eerste lid, BW bevoegd om in naam van en voor rekening van de achterman rechtshandelingen te verrichten. Er kunnen ex artikel 3:66, eerste lid, BW rechtsgevolgen intreden voor de achterman indien de gevolmachtigde in naam van de volmachtgever heeft gehandeld. De tussenpersoon is echter niet verplicht om rechtshandelingen voor de achterman te verrichten (vorm van eigenlijke vertegenwoordiging).

18
Q

Omschrijf lastgeving zonder volmacht?

A

Tussenpersoon is ex artikel 7:414, eerste lid, BW verplicht om voor rekening van de achterman op eigen naam rechtshandelingen te verrichten. Er treden rechtsgevolgen in voor de tussenpersoon (middellijke vertegenwoordiging)

19
Q

Het rechtsbegrip ‘vertegenwoordiging’ heeft alleen betrekking op rechtshandelingen. In hoeverre kan het gedrag van een vertegenwoordiger ook een rol spelen bij de onrechtmatige daad?

A

Artikel 6 : 172 bw kent een zogenaamde kwalitatieve a a n 5 P r a kelijkheid
van de vertegenwoordigde voor gedragingen van een bevoegde vene & n,.
woordiger. De vertegenwoor digde kan onder omstandigheden ook Voop
de daden van zijn vei tegenwoordiger als waren het zijn eigen daden
aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 6 : 162 Bw. Dit zal ·
logischerwijs het geval zijn als de gedragingen van de V e r t e g e n W O O rdiger
in het maatschappelijk verkeer als gedraging van de principaal moeten
worden aangemerkt. Een voorbeeld is HR 6 april 1979, NÏ 1980, 34 (Klen.
terschoo1 Babbel). Op grond van onjuiste (onrechtmatige) uitlatingen
van een wethouder over de oorzaak van het instorten van een
kleuterschool, werd de gemeente met succes aansprakelijk gesteld, Omdat deze
onrechtmatige daad van de wethouder volgens de Hoge Raad in het
maatschappelijk verkeer als gedt’aging van de gemeente heeft te gelden
NB : een wethouder is geen vertegenwoordiger van de gemeente. Artikel
6 : 172 Bw is daarom niet van toepassing, maar wel eventueel artikel
6 : 170 Bw (zie daaromtrent het arrest Globe-Provincie Groningen, HR 31
januari 1997, NJ 1998, 704).

20
Q

Geef een aantal voorbeelden van vertegenwoordiging in het privaatrecht.

A

a Vertegenwoordiging van onbekwamen (bijv. ouder-minderjarige), van
rechtspersonen (bestuur-rechtspersoon), bij zaakwaarneming, in
faillissement en bij processuele rechtshandelingen (zie tekstboek, nr. 87).
Zie voor de maatschappelijke betekenis van volmacht, tekstboek nr. 93.

21
Q

A is antiquair. Hij heeft op een zondagochtend in een etalage van een opkoper een mingvaas zien staan. Naar zo ́n vaas is hij al jaren op zoek. Omdat hij maandag in het buitenland moet zijn, vraagt hij zijn broer B om in zijn naam de vaas te kopen. De prijs mag niet hoger zijn dan € 2000. B die ook van antiek houdt, gaat op maandagochtend naar de opkoper. Het originele mingteken is duidelijk op de onderkant van de vaas te zien. B zou de vaas eigenlijk zelf wel willen hebben, maar zo’n kostbaar iets kan hij zich niet veroorloven. Verkoper V blijkt evenwel weinig verstand van antiek te hebben, de vraagprijs is slechts € 200. B besluit de vaas dan ook direct te kopen.

Heeft verkoper V een overeenkomst met A of met B gesloten?
Geef aan de hand van deze casus aan wat het verschil is tussen eigenlijke en middellijke vertegenwoordiging.
Stel dat B in dienst is bij zijn broer A en van deze de opdracht heeft gekregen om in naam van A de mingvaas te kopen. Is er dan sprake van volmacht of van lastgeving?
Stel dat B nog minderjarig is, kan hij desondanks als gevolmachtigde van A optreden? Hoe is de situatie indien A nog minderjarig is?
Stel dat B die maandag ziek is. Kan hij dan aan een vriend vragen de vaas op naam van zijn broer te kopen?
Is in casu sprake van een algemene of van een bijzondere volmachtverlening?

A

a B is als gevolg van de door A verleende volmacht weliswaar bevoegd
om A te binden (art. 3 : 60, eerste lid, Bw), maar om A daadwerkelijk te
binden moet hij tevens in de hoedanigheid van vertegenwoordiger (in
naam van principaal A) handelen (art. 3 : 66, eerste lid, Bw en tekstboek,
nr. 91). Het’in naam van-vereiste’moet niet letterlijk en formeel
worden opgevat. Het gaat erom dat’namens’de vertegenwoordigde wordt
gehandeld. Onder bepaalde omstandigheden hoeft de tussenpersoon
zelfs niet te zeggen dat hij namens een ander optreedt (bijv. Een
verkoper in een winkel hoeft niet te zeggen dat hij namens de eigenaar
handelt).
Of verkoper V aan A dan we1B gebonden is moet vervolgens aan de
hand van de artikelen 3 : 33 en 3 : 35 Bw worden bepaald. Beslissend
in casu is of V weet dat niet tussenpersoon B, maar zijn achterman A
wederpartij is. Veelal zal’beslissend zijn wat de wederpartij omtrentde
hoedanigheid waarin de tussenpersoon is opgetreden heeft
aangenomen en mogen aannemen, alsook wat deze tussenpersoon van zijn kant
omtrent de voorstelling van de wederpartij daaromtrent heeft aangenp
men en mogen aannemen.’(arrest Kribbebijter). Vergelijk wat betreft
de formulering ook HR 17 december 1976, al 1977, 241 (Misverstand),
dat overigens geen betrekking had op vertegenwoordiging). Uit de casus
blijkt niet dat verkoper V wist dat A de beoogde wederpartij is bij de
koop.
Conclusie : V is aan B gebonden.
b Wanneer B handelt in naam van de principaal is sprake van eigelt,
lijke vertegenwoordiging en komt er een overeenkomst tussen A en V
tot stand. Er ontstaan dan rechtsgevolgen voor A en niet voor B.

De rechtsverhouding tussen A en B wordt aangeduid als interne relatie.
De verhouding A-V noemt men wel de extcrne relatie.
Wanneer B niet in naam, maar wel in opdracht en voor rekening van A
koopt, spreekt men van middellijke vertegenwoordiging en ontstaat er
een overeenkomst tussen B en V (tekstboek, nr. 82).
C Bij volmachtverlening ontstaat geen verplichting tot handelen. Bij
lastgeving wel. Lastgeving is een species van de overeenkomst van
opdracht specifiek gericht op het tot stand brengen van
rechtshandelingen. De opdrach t/lastgeving kan, maar hoeft niet met volmachtverlening
te worden gecombineerd (art. 7 : 414, tweede lid, Bw).
In casu heeft B als werknemer opdracht gekregen om in naam van A de
vaas te kopen, en derhalve is sprake van lastgeving met volmacht.
d Een handelingsonbekwame kan als gevolmachtigde optreden (art.
3 : 63, eerste lid, Bw). Onbekwaamheid heeft alleen betrekking op
rechtshandelingen die de onbekwame voor zichzelf verricht. De
handelingsonbekwame kan alleen een geldige volmacht verlenen voor het aangaan
van rechtshandelingenlovereenkomsten waartoe hij zelf bevoegd is (art.
3 : 63, tweede lid, Bw).
e Kan B zijn volmacht doorgeven aan een anderT Op het uitgangspunt
dat de gevolmachtigde zelf moet handelen bestaat een drietal
uitzonderingen (zie art. 3 : 64 Bw, en m. b. t. onherroepelijke volmacht art. 3 : 74.
derde lid, Bw).
NB : dit is regelend recht.
f In casu is sprake van een bijzondere volmacht, namelijk het kopen
van een bepaalde vaas.
Men kan een bijzondere volmacht verlenen tot het verrichten van een
bepaalde rechtshandeling (bijv. Het kopen van een bepaald huis),
rechtshandelingen van een bepaalde soort (bijv. Het verkopen van kleding)
enzovoorts (art. 3 : 62, tweede lid, Bw).
Een algemene volmacht (art. 3 : 62, eerste lid, Bw) is een volmacht die
alle zaken van de volmachtgever omvat en alle rechtshandelingen, met
uitzondering van hetgeen uitdrukkelijk is uitgesloten (bijv. volmacht
om gedurende de tijd dat iemand op reis is, alle zaken te behartigen). Zij
strekt zich slechts uit tot daden van beschikking, indien zulks
schriftelijk en ondubbelzinnig is bepaald (wat betreft ondubbelzinnigheid, zie
HR 24januari 1997, M 1997, 231 (Citco Bank-Da Costa Gomez) en
tekstboek, nr. 98).

22
Q

Omvang volmacht/aan functie verbonden volmacht?

A

Uit de aanstelling in een bepaalde functie vloeit vaak een volmacht voort. Soms is de inhoud en de omvang van de volmacht nauwkeurig in de arbeidsovereenkomst of in een overeenkomst van opdracht omschreven. Vaak is er ook sprake van een stilzwijgende volmacht en vloeit de inhoud van de volmacht voort uit de aard van de functie. Zo is een winkelbediende bevoegd tot verkoop en een inkoper tot inkoop.

23
Q

In de praktijk is het vaak moeilijk te bepalen hoever de functionele volmacht precies reikt. Tot hoever reikt bijvoorbeeld de bevoegdheid van een makelaar, een architect of een uitvoerder van een bouwwerk om in naam van hun opdrachtgever bepaalde rechtshandelingen te verrichten?

A

Uiteraard speelt hierbij het vertrouwen dat door de functie bij de wederpartij wordt opgewekt een belangrijke rol. Daarnaast kan van belang zijn welke bevoegdheid volgens wet, verkeersopvattingen of (plaatselijk) gebruik voortvloeit uit de betreffende functie. De jurisprudentie die betrekking heeft op de volmacht laat zien dat er veel onduidelijkheden bestaan over de bevoegdheden die verbonden zijn aan bepaalde functies.

24
Q

Wat als iemand als gevolmachtigde in naam van een ander een rechtshandeling verricht zonder daartoe bevoegd te zijn?

A

Wanneer iemand als gevolmachtigde in naam van een ander een rechtshandeling verricht zonder daartoe bevoegd te zijn, komt in beginsel geen rechtshandeling tot stand.

25
Q

Zijn er uitzonderingen mogelijk als iemand als gevolmachtigde in naam van een ander een rechtshandeling verricht zonder daartoe bevoegd te zijn?

A

In beginsel, want artikel 3:61, tweede lid, BW biedt de wederpartij een mogelijkheid tot bescherming indien geen toereikende volmacht werd verleend. Is een rechtshandeling in naam van een ander verricht, dan kan tegen de wederpartij, indien zij op grond van een verklaring of gedraging van die ander heeft aangenomen en onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mocht aannemen dat een toereikende volmacht is verleend, op de onjuistheid van deze veronderstelling geen beroep worden gedaan. Artikel 3:61, tweede lid, BW heeft bij de totstandkoming van rechtshandelingen derhalve een vergelijkbare, op opgewekt vertrouwen gebaseerde, functie als de artikelen 3:35 en 3:36 BW.

Veelal zal een verklaring of gedraging van de achterman de basis voor een gerechtvaardigd vertrouwen van de wederpartij zijn. In het arrest ING-Bera Holding (HR 19 februari 2010, NJ 2010, 115, tekstboek nr. 104) oordeelde de HR dat voor

toerekening van de schijn van volmachtverlening aan de vertegenwoordigde ook plaats kan zijn ingeval de wederpartij gerechtvaardigd heeft vertrouwd op volmachtverlening op grond van feiten en omstandigheden die voor risico van de pseudovertegenwoordigde komen en waaruit naar verkeersopvattingen zodanige schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid kan worden afgeleid.

26
Q

Wat wordt verstaan onder de leer van het grootste aandeel?

A

Voor de vraag wiens wil of wilsgebrek (dat van de gevolmachtigde of
van de volmachtgever) relevant is voor de geldigheid van een
rechtshandeling of voor haar gevolgen, is bepalend welk aandeel
volmachtgever en gevolmachtigde in de totstandkoming van de rechtshandeling
en de bepaling van haar inhoud hebben gehad (art. 3 : 66, tweede lid,
Bw). Naarmate de volmachtgever aan de gevolmachtigde meer vTijheid
heeft gegeven, zal er eerder reden zijn om mede op de persoon van de
gemachtigde te letten (zie tekstboek, nr. 112).

27
Q

Wat wordt verstaan onder Selbsteintritt?

A
Selbsteintritt doet zich voor wanneer de gevolmachtigde tevens optreedt 
als wederpartij (zie de artt. 3 : 68 en 7 : 416, derde lid, Bw).
28
Q

Wanneer eindigt een volmacht?

A

Artikel 3:72 BW geeft een enuntiatieve opsomming van de wijze waarop een volmacht eindigt. Daarnaast eindigt een volmacht ook doordat de tijd is verstreken of de ‘opdracht’ is uitgevoerd zoals in art 3:74, vierde lidBW door tussenkomst van de rechter.

29
Q

Is een onherroepelijke volmacht mogelijk?

A

Artikel 3 : 74 Bw : voor zover een volmacht strekt tot het verricht
rechtshandelingen in het belang van de gevolmachtigde of een
de regel staat het belang van de gevolmachtigde voorop :’procuratio in
rem suam’.

30
Q

Omschrijf middelijke vertegenwoordiging?

A

Van middellijke vertegenwoordiging is sprake wanneer een tussenpersoon in eigen naam voor rekening van een principaal/achterman handelt, krachtens een rechtsbetrekking die de tussenpersoon de verplichting (bijv. voortvloeiend uit een overeenkomst van lastgeving) of de bevoegdheid (bijv. zaakwaarneming) daartoe geeft. Anders dan bij directe vertegenwoordiging ontstaat er dan in beginsel geen rechtsbetrekking tussen de principaal en de wederpartij, maar wel een rechtsbetrekking tussen de vertegenwoordiger/tussenpersoon en de wederpartij.

31
Q

Middelijke vertegenwoordiging schematisch?

A

A(achterman) – T(tussenpersoon) – D (derde)

Wanneer T een overeenkomst sluit met D, ontstaat er een overeenkomst tussen T en D (tekstboek, nr. 82). T handelt hier in eigen naam en er ontstaan rechtsgevolgen voor T en niet voor A.

32
Q

Waar wordt middelijke vertegenwoordiging geregeld?

A

Afdeling 7.7.2 regelt de overeenkomst van lastgeving, die de lasthebber kan verplichten tot handelen in naam van de lastgever of in eigen naam, dat wil zeggen als middellijk vertegenwoordiger (art. 7:414, tweede lid, BW). Met name de artikelen 419-421 BW hebben betrekking op middellijke vertegenwoordiging in het algemeen. Op grond van de schakelbepaling van artikel 7:424 BW zijn deze artikelen eveneens van toepassing bij andere overeenkomsten krachtens welke de ene partij verplicht of bevoegd is voor rekening van de andere partij rechtshandelingen te verrichten.

33
Q

Werkt volmachtverlening privatief?

A

Volmachtverlening werkt niet privatief: de volmachtgever behoudt zelf ook de mogelijkheid om de beoogde rechtshandeling te verrichten.

34
Q

Werkt een overeenkomst tot lastgeving privatief?

A

Een overeenkomst van lastgeving werkt in beginsel evenmin privatief. Echter, indien is bedongen dat de lasthebber een aan de lastgever toekomend recht in eigen naam en met uitsluiting van de lastgever zal uitoefenen, mist deze de bevoegdheid tot deze uitoefening voor de duur van de overeenkomst ook jegens derden (art. 7:423, eerste lid, BW). De uitsluiting kan niet worden tegengeworpen aan derden die haar kenden noch behoorden te kennen

35
Q

Geef door middel van een voorbeeld aan dat een zaakwaarnemer (zie artt. 6: 198 e.v.) zowel als echte vertegenwoordiger, maar ook als een middellijk vertegenwoordiger kan handelen.

A

Degene die tijdens de vakantie van een buurman een ruit in diens
huis laat herstellen, kan dit op eigen naam (middellijke vertegenwoordiging
doen. Hij wordt dan zelf partij. Anderzijds kan hij handelen in naam
van de buurman waarbij hij als vertegenwoordiger optreedt en de buur
man partij wordt (tekstboek, nr. 87).

36
Q

Geef een aantal voorbeelden van situaties waarbij geen sprake is van lastgeving maar wel van middellijke vertegenwoordiging.

A

Klusjesman die op eigen naam, maar op rekening van zijn baas materiaal koopt bij de groothandel. Advocaat die voor cliënt advies inwint van
hoogleraar op eigen naam, maar op rekening van cliënt (tekstboek, nr
121).

37
Q

Wat is rechtens als een middellijk vertegenwoordiger op eigen naam, maar voor rekening van een principaal een overeenkomst sluit en de wederpartij tekort schiet in de nakoming van een uit de overeenkomst voortvloeiende verbintenis, waardoor de principaal schade lijdt?

A

Zonder wettelijke regeling zou de vertegenwoordiger geen
schadevergoeding kunnen vorderen indien hij zelf geen schade lijdt. Een principaä’
die wel schade lijdt, is immers geen partij bij de overeenkomst en kan
derhalve geen beroep doen op wanprestatie jegens hem. Echter, indien
een tussenpersoon in eigen naam maar ten behoeve van een opdracht ·
gever met een ander een overeenkomst sluit, kan de tussenpersoon ook
in eigen naam ten behoeve van die opdrachtgever de uit die
overeen
komst voortvloeiende rechten geldend maken en met name ook een
vordering tot ontbinding met schadevergoeding instellen (art. 7 : 419, eersEe
lid, Bw). Het maakt daarbij geen verschil of de tussenpersoon de schade
in zijn eigen vermogen lijdt. Dan wel de vordering instelt ten behoeve
van de opdrachtgever om veqgoeding van diens schade te verkrijgen.
De derde is derhalve binnen de grenzen van hetgeen omtrent zijn ver ·
plichting tot schadevergoeding overigens uit de wet voortvloeit, jegens
de lasthebber mede gehouden tot vergoeding van de schade die de
lastgever door de tekortkoming heeft geleden. De zinsnede binnen de
grenzen van hetgeen verwijst naar afdeling 6. 1. 10 (wettelijke
verplichting tot schadevergoeding) en voor de koopovereenkomst naar afdeling
7. 1. 7 (tekstboek, nr. 122).

38
Q

Wat kan de lastgever doen indien de lasthebber niet wil/kan meewerken aan de vergoeding van de schade die de lastgever lijdt?

A

Dan kan de achterman gebruikmaken van artikel 7 : 420 Bw : Als de
lasthebber zijn verplichtingen (bijv. Goed overdragen) jegens de
lastgever niet nakomt of in staat van faillissement is, kan de lastgever voor
overgang vatbare rechten van de lasthebber jegens een derde op zich
doen overgaan door een schriftelijke verklaring aan de lasthebber ende
NB : de achterman wordt dus niet van rechtswege partij bij de overeen ·
Deze bepaling is krachtens de schakelbepaling artikel 7 : 424 Bw ook buiten lastgeving van toepassing.

39
Q

Wat is rechtens indien de tussenpersoon failliet gaat en hij nog vorderingen heeft open staan bij de wederpartij(en)?

A

Op grond van art 7:420 BW kan de achterman door het uitbrengen van de verklaringen aan tussenpersoon en wederpartij als ware hij een soort separatist de vorderingen van de tussenpersoon op de wederpartij uit het faillissement halen en geldend maken, waardoor zijn eigen, doorgaans waardeloze vordering op de failliet, komt te vervallen.

40
Q

Kan de lasthebber een aan de lastgever toekomend recht in eigen naam uitoefenen?

A

Ja, zie artikel 7 : 423 Bw. Uit de MVT blijkt dat dit artikel vooral dienst kan
doen in de volgende situatie :
-bij de exploitatie van rechten van intellectuele eigendom
-bij de zogenaamde cessie ter incasso ; de lasthebber krijgt dan last om
op eigen naam de vorderingen van de lastgever te innen. Hij kan dan
ook op eigen naam procederen.