Kapitel 5: Kohesion and development Flashcards

1
Q

Group cohesion betyder samt hur det uppstår på individ och gruppnivå

A

Cohesion = sammanhållning

När en grupp är cohesive:
Medlemmarna håller samman hellre än att de går isär till andra grupper
De förenas av starka mellanmänskliga band och genom gemensamt engagemang för gruppen och dess mål
De håller ihop över tid och över situationer

Grupp cohesion kan uppstå på flera olika sätt, men ändå till lsut nå samma mål = Equifinality

Sammanhållning är en process på flera nivåer
Social cohesion: innebär både tycka om specifika medlemmar men också hela gruppen
Task cohesion: Engagemang för ens personliga mål, men också de mål som gruppen strävar efter
Medlemmar i sammanhållna grupper identifierar sig inte bara med andra medlemmar, härmar deras känslor och uppfyller sina rollförpliktelser: De omfamnar gruppens identitet, delar dess känslor och passar in i dess struktur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Social cohesion

A

Medlemmarnas attraktion till varandra (interpersonal attraction) och gruppen som helhet (group-level attraction). Dessa brukar gå hand i hand. Ifall man gillar många individer i gruppen gillar man oftast gruppen som helhet. När cohesion finns på gruppnivå är det mindre risk att medlemmarna lämnar när en person går ur gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Task cohesion

A

Ett delat engagemang bland medlemmarna för att uppnå ett mål och den resulterande förmågan att prestera framgångsrikt som en enhet. Det krävs kollektiv ansträngning för att nå målet. Task cohesion bygger alltså på grupp-nivå av motivering att nå målet. De som är cohesive i task cohesion tenderar också att ha höga nivåer av collective efficacy (tron att gruppen är kapabel att uppnå gruppens mål) och group potency (en delad optimism där de tenderar att välja svårare mål)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Collective cohesion

A

Enhet baserad på delad identitet och tillhörighet. Man skapar ett vi och ett oss istället för jag och mig. Man blir mer engagerad i grupper och har en avsikt att stanna kvar länge. De med collective cohesion har oftast hög entitativity, eftersom de observeras som en enda stor grupp. I och med detta börjar medlemmarna också identifiera sig själva med gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Emotional cohesion

A

Gruppbaserade känslor, inklusive stolthet och affektiv intensitet. Medlemmarnas känslor och humör blir synkroniserade, som att de har nått konsensus över vad de borde känna. Medlemmar kan attribuera deras positiva känslor till gruppen och därmed bli mer engagerade i gruppen. Ju oftare gruppen lyckas, destp mer positiva känslor, och därmed högre nivå av cohesion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Structural cohesion

A

Gruppens strukturella integritet, inklusive normativ koherens, tydliga roller och styrka och täthet av relationer som håller medlemmarna samman. Dessa sociala strukturer reglerar medlemmarnas beteende, minimerar konflikter, rutiniserade kommunikation och därigenom ökade sammanhållningen. En bra strukturerad grupp kan stå emot stressorer och påfrestningar som skulle få en annan grupp att falla sönder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Utveckla cohesion

A

Görs genom olika modeller
Successive stage model
Cyclical models
Equilibrium models
Punctuated equilibrium models

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Successive-stage models

A

menar att grupper går igenom en serie separerbara stadier när de utvecklas. De har fem olika steg:

  1. Forming: Första tiden med nya medlemmarna är ofta märkt med nervositet och få interaktioner med varandra. De övervakar sitt egna beteenden för att undvika att skämma ut sig och för att hålla en social balans. Medlemmarna är osäkra på sin roll. Så småningom känner sig medlemmarna bekanta med varandra så interaktionerna blir mer öppna och spontana, bland annat efter self-disclosure.
  2. Storming: Kännetecknas av personliga konflikter mellan enskilda medlemmar, proceduren och konkurrens. De grupper som har ledare blir ofta konflikter mellan ledare och gruppen. De som inte har ledare uppstår konflikter när medlemmar tävlar om status och roller.
  3. Norming: Medlemmarna blir mer förtroendefulla, stödjande och samarbetsvilliga. Gruppen blir cohesive. När gruppen är mer organiserad kan den lösa problem som tidigare hade orsakat konflikter. Normerna är tydligare som vägleder medlemmarna. Konflikter hanteras genom konstruktiva diskussioner och förhandlingar.
  4. Performing: Nu skiftar medlemmarna fokus från vad gruppen är till vad gruppen bör göra. Gruppen har mognat till, och ju mer mogen en grupp är desto mer tid läggs på att arbeta mot sina mål snarare än att umgås, söka riktning eller argumentera.
  5. Adjourning: En grupps upplösning, denna kan antingen vara spontan eller planerad. Planerad upplösning sker när grupper uppnår sina mål eller har förbrukat sin tid och resurser. Spontan upplösning kan i vissa fall vara ett oväntat problem som omöjliggör fortsatt interaktion. Gruppen kan ha misslyckats flera gånger om, eller medlemmarna känner att det inte vill vara med längre. När upplösningen är spontan kan det vara fyllt av konflikter in i sista stund, eller att de sörjer gruppens upplösning.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Cyclical models

A

menar däremot att grupper upprepade gånger cyklar geom perioder elelr faser under sin livstid, snarare än att gå igenom dem steg för steg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Equilibrium model (bales)

A

Antar att gruppmedlemmarna strävar efter att upprätthålla en balans mellan att utföra uppgiften och att förbättra kvaliteten på de mellanmänskliga relationerna inom gruppen. Följaktligen cyklar grupper fram och tillbaka mellan vad Tuckman kallade normerings- och performing stages: En period av långvarig grupp ansträngning måste följas av en period av sammanhållning skapande, interpersonell aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Punctuated equilibrium model

A

“En grupputvecklingsteori som utgår ifrån att grupper förändras gradvis över tiden men att perioder med långsam tillväxt präglas av korta perioder av relativt snabb förändring.”
Denna teori håller alltså med Bales, men de tillägger att grupper ofta går igenom perioder av relativt snabba förändringar.
Dessa förändringar i gruppens utvecklingsbana kan utlösas av en barometrisk händelse: alltså en händelse som orsakar en betydande förändring i gruppens interpersonella dynamik. Grupper måste bland annat hantera deadlines och tidspress, och när tiden går ut kan konflikter och spänningar siga, och gruppens sammanhållning kan sjunka

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Skillnader mellan modellerna

A

Stage models menar att grupperna följer bestämda steg i ordning

Cyclical menar att de kan röra sig mellan stadierna i annorlunda ordning, helt undvika en stadie eller hamna i ett stadie som inte kan förklaras av tuckman

Equilibrium menar att medlemmar strävar efter balans mellan att utföra uppgift och det relationella, att förbättra kvaliteten på relationerna. De cyklar alltså mellan tuckmans normering och performing stadier, där en period av ansträngning ska följas upp av sammanhållning skapande.

Punctuated håller med equilibrium men lägger till att grupper går igenom perioden av snabba förändringar. Långsam tillväxt kan präglas av korta perioder med snabb förändring. Förändringarna kan utlösas a barometrisk händelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Konsekvenser av cohesion på individ och gruppnivå

A

Konsekvenser av cohesion: Individnivå
Positiva:
De som är med i cohesive grupper känner sig mer nöjda och glada än andra
En sammanhållen grupp skapar en hälsosammare arbetsplats. Eftersom människor i sammanhållna grupper reagerar på varandra på ett mer positivt sätt än medlemmarna i icke sammanhängande grupper, upplever människor mindre ångest och spänning i sådana grupper
De är mer engagerade och entusiastiska om sin grupp, med mindre sociala problem

Negativa:
Känslomässigt krävande
Old sergeant syndrom: Symtom på psykologisk störning, inklusive depression, ångest och skuld. Dessa ledare är starkt lojala mot sin enhet och dess medlemmar och känner sig så ansvariga för sin enhets förluster att de drar sig psykologiskt från gruppen.
De kan också starkt avskilja sig från andra grupper
De som lämnar kan känna av ensamhet och isolation eller skuld
De kan få vissa medlemmar som inte är lika nära att känna sig utanför. Att vara en del av en sammanhållen grupp är inte så roligt när man är i utkanten

Gruppnivå
Positiva
Sammanhållna grupper tenderar att prestera bättre än mindre enhetliga grupper
Medlemmarna i grupperna har samma mentala bild av hur någonting ska göras
När en grupp presterar bra, så ökar sammanhållningen

Negativa
Pressen på att anpassa sig är större i cohesive grupper, och individers motstånd mot dessa påtryckningar är svagare
Sammanhållna grupper är även mer benägna att initiera sina medlemmar, exempelvis religiösa grupper kan pressa sina medlemmar att göra extrema uppoffringar
Medlemmar kan känna sig pressade att hålla sina tankar och åsikter för sig själv
Sammanhållning kan också skapa fientlighet mot andra grupper eller syndabockar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly