Kapitel 8: Power Flashcards

1
Q

Milgrams experiment och vad den gav för kunskap om människors lydnad av auktoriteter

A

Han testade amerikanska försökspersonerna reaktioner på en försöksledare som beordrade dem att göra något de normalt inte skulle göra – att skada en person som är oskyldig till något fel.

Han studerade grupper på mestadels tre personer
En var experiment-ledare, en var volontär och en var elev (konfererat)
Ledaren läser upp ord och eleven skulle komma ihåg dessa
När eleven misslyckades skulle den få stötar av volontären, som ju fler fel desto högre volt
Vad volontären inte visste var att eleven alltid var elev och egentligen inte fick stötar

Hans resultat:
De flesta av deltagarna gjorde motstånd och utmanade experimenteraren om och om igen varje gång han sa åt dem att fortsätta.
Men ingen bröt av innan 300-V-nivån eller kollade på eleven när han inte svarade. Kommentarerna från deltagarna under chockproceduren och deras uppenbara psykiska besvär avslöjade att de var ovilliga att fortsätta men kände sig oförmögna att motstå försöksledarens krav på lydnad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Social power och social power theory

A

Förmågan att producera avsedda effekter i interpersonella sammanhang.

Theory = Teorin förklara hur en gruppmedlems påverkan över andra medlemmar är beroende av individens kontroll över olika maktbaser:
Dels är de kopplade till positionen, dels makthavaren som person

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Obedience

A

Att följa auktoritativa direktiv genom förändringar i beteende som svar på instruktioner, order och krav utfärdade av personer med auktoritet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

The People ́s Temple och Jim Jones.

A

Jim Jones var grundaren av people tempel. Han krävde absolut lydad från sina anhängare. Tvingade dem att ge upp mycket av sina liv till honom. Han ansåg att under hans ledning skulle alla finna kärlek, lycka och välbefinnande. Han beordrade de till slut att ta sina egna liv, vilket de gjorde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

”Lucifer effekten innebär” (Zimbardo)

A

När en person går från att vara god eller neutral till ond

Förvandlingen av godartade individer till moraliskt korrupta individer genom kraftfulla, men illvilliga, sociala situationer; uppkallad efter den bibliska karaktären

Systemiska och situationella krafter formar individers handlingar, och varje individ har förmågan till gott och ont: “Goda människor kan förmås, förföras och initieras till att bete sig på onda sätt”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kunna redogöra för vad maktbaser innebär och vilka maktbaser som finns

A

Power bases = Källor till social makt i en grupp.

Makt pga position:
1. Belöning: Makt baserad på kontroll över fördelningen av belöningar (både personliga och opersonliga) som ges eller erbjuds till gruppmedlemmar.
2. Tvång: Makt baserad på förmågan att straffa eller hota andra som inte följer förfrågningar eller krav.
3. Legitim: Makt baserad på en individs socialt sanktionerade anspråk på en position eller roll som inkluderar rätten att kräva och kräva efterlevnad av hans eller hennes direktiv.
4. Information: Makt baserad på potentiell användning av informationsresurser, inklusive rationella argument, övertalning eller förklaringar.

Makt pga individuella egenskaper
5. Referent: Handlar om att man identifierar sig med personen, man har ett känslomässigt band, är attraherad av och känner med personen
6. Expertmakt: Makt baserad på tron ​​att en individ besitter överlägsna kunskaper, färdigheter och förmågor.

Två ytterligare maktbaser
7. Karisma = utstrålning som förmåga att fånga sina följare, man talar väl osv
8. Övertalning = man är duktig på att övertala, pratar omkull sina medlemmar

Användbart verktyg att förstå grunder till att en person har eller inte har makt
Kan användas som analysen desto fler maktbaser som en ledare står på, desto stadigare står allt
En gruppledare har tillgång till makt av sin position, men får makt av sina medlemmar då den har personliga maktkällor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kunna redogöra för vad power tactics innebär och ge exempel på några

A

Specifika strategier som används för att påverka andra, vanligtvis för att uppnå ett visst mål eller fördel.

Hårda eller mjuka strategier
Hård taktik är mer tvångsmässig än mjuk taktik; de begränsar “friheten som en mottagare av inflytande tillåts att välja om han vill följa en begäran eller ett krav”. Mjuka handlar att ta hand om.

Direkt rationell eller indirekt icke-rationell
Rationella bygger på resonerade, logiska bedömningar, icke rationella kan vara att visa emotionalitet, manipulerar, ljuger, skojar bort

Ensidig eller tvåsidig
Enväg involverar bara makthavaren såsom att ställa krav, slingra sig, tvåväg involverar båda parter, handlar om övertalning, diskussion

Fot-i-dörren
Försäljare använder ofta denna taktik, få personen på kroken, ger litet förslag som sedan följs av ytterligare krav, man lockar personen in i fortsatt samtal

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kunna redogöra för begreppet social status samt redogöra för hur individer erhåller status.

A

Betyder ställning, läge eller tillstånd, relationellt begrepp. Pekar på en hierarkisk relation mellan ”objekt”. Olika människor kan bara attribueras hög status genom att andra tillskrivs lägre status – ”pecking order”. Status vilar på kollektiva och kulturellt styrda uppfattningar

Människor tävlar också om status i sina grupper.
Människor använder sådana icke-verbala ledtrådar som ett fast handslag, intensiva ansiktsuttryck, en avslappnad, öppen hållning eller ett glesande ansikte för att låta andra veta att de bör respekteras.
Människor söker också status genom att tala tydligt, högt, självsäkert och direkt, medan de som talar ofta och peppar sina kommentarer med nervösa fnissar ges mindre auktoritet. Visningar av känslor signalerar också skillnader i status.
Gruppmedlemmar som verkar arga anses vara mer inflytelserika och tilldelas högre status, medan de som verkar ledsna tros ha lägre status.

Människor signalerar också sin auktoritet genom sin verbala kommunikation.

Människor med ett dispositionellt behov av makt tenderar till exempel att eftersträva status och prestige mer kraftfullt än andra. De beskriver sig själva som att de hoppas få makt i framtiden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kunna redogöra för expectation states theory

A
  • Kunna redogöra för expectation states theory samt olika status characteristics.
    “En förklaring av status differentiering i grupper, som förutsätter att gruppmedlemmar tilldelar status till gruppmedlemmar som bedöms vara kompetenta i uppgiften och till gruppmedlemmar som har egenskaper som medlemmarna tycker är indikatorer på kompetens och potential.”

De skapade teorin för att förklara hur grupper bestämmer vem som kommer få status och vem som inte kommer få det
Denna teori antar att statusskillnader är mest sannolikt att utvecklas när medlemmar arbetar kollektivt i strävan efter gemensamma mål som de anser är viktiga.
Eftersom gruppen strävar efter att använda sina resurser på bästa sätt, noterar medlemmarna intuitivt varandras status characteristics = personliga egenskaper man tror är indikatorer på förmåga eller prestige

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

olika status characteristics.

A

Specific status characteristics = Uppgiftsspecifika beteende- och personliga egenskaper.
Exempelvis i basket är längd en SSC.

Diffuse status characteristics = Generella personliga egenskaper, såsom ålder, ras och etnicitet.
Det är mer generella egenskaper som personer tycker är relevanta till förmåga och prestige

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

status generalization

A

Eftersom status i en grupp bestäms av både specifika och diffusa statusegenskaper, fördelar grupper inte alltid status rättvist.

Status generalization: Tendensen hos individer som är kända för att ha uppnått eller tillskrivits auktoritet, respekt och prestige i ett sammanhang att åtnjuta relativt högre status i andra, orelaterade sammanhang (t.ex. en kändis som utövar inflytande i en grupp även om detta är diffust statuskaraktär är inte relevant i det aktuella gruppsammanhanget).

Gruppmedlemmar låter alltså allmänna statusegenskaper (d.v.s. diffus status) påverka deras förväntningar, även om dessa egenskaper kan vara irrelevanta i den givna situationen

Statusgeneralisering förklarar varför kvinnor och afroamerikaner ges mindre status och auktoritet i grupper än män och europeiska amerikaner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Solo status

A

Tillståndet att vara den enda gruppmedlemmen som är en representant för en specifik social kategori i en annars homogen grupp (t.ex. en man i en helt kvinnlig grupp).

Solo Status gör att du känner att de andra medlemmarna kategoriserar dig utifrån din sociala grupp och därför inte accepterar dig som fullvärdig medlem.
Följaktligen är det mindre troligt att du identifierar dig med gruppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kelmans teori om reaktion på maktutövning

A

Kelmans (1958) modell för efterlevnad – identifiering – internalisering beskriver en sekvens av ökande privat acceptans av en myndighets övertygelser, värderingar och perspektiv.

Tre grundläggande reaktioner som människor visar som svar på tvångsinflytande:
Compliance = gruppmedlemmarna gör vad de blir tillsagda att göra, men bara för att makthavaren kräver det. Privat håller de inte med makthavaren, men offentligt ger de efter för trycket

Identification = uppstår när personen (målet för inflytandet) beundrar och därför imiterar makthavaren. När gruppmedlemmarna identifierar sig med makthavaren förändras deras självbild när de tar på sig beteenden och egenskaper hos personen med makt.

Internalization = Identifiering, om den är långvarig och obeveklig, kan leda till det sista stadiet – internalisering. När internalisering sker, adopterar individen det inducerade beteendet eftersom det är kongruent med hans värdesystem. Gruppmedlemmarna utför inte längre bara makthavarens order; istället speglar deras handlingar deras egna personliga övertygelser, åsikter och mål. Även om makthavaren inte är närvarande kommer gruppmedlemmarna fortfarande att vidta nödvändiga åtgärder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly