Kapitel 6: Struktur Flashcards

1
Q

Vad innebär gruppnormer?

A

Vad innebär gruppnormer:
Normer är ett fundamentalt element av en grupps sociala struktur
Det är gruppens regler för hur man ska bete sig.
De ger riktning och motivation
De organiserar sociala interaktioner
De gör andra människors beteenden förutsägbara.
De gruppspecifika normerna bildas gruppens kultur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur uppstår gruppnormer?

A

Grundarna till gruppen kan uttalat säga vad man borde och inte borde göra. Men oftast uppstår dem i samspel med andra med hjälp av social tuning (tendensen för individers handlingar och utvärderingar att bli mer liknade omgivningens handlingar och utvärderingar). Normer växer fram gradvis när medlemmarnas beteenden och bedömningar överensstämmer med tiden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur upprätthålls gruppnormer?

A

Hur de förs vidare till nya medlemmar: Normer är sociala fakta eftersom de är konsensuella, internaliserade och tas för givna delar av gruppens stabila struktur. Därmed kommer normerna leva vidare även om personerna som ursprungligen skapade dem inte är närvarande. Nykomlingar måste förändras för att anamma deras normer. Normer kan även hålla sig kvar pga pluralistic ignorance = att man tror att man är den enda som inte håller med normen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Normers funktioner

A

Normer är inte bara externa regler utan internaliserade standarder. Medlemmar följer sin grupps normer inte bara för att de måste utan för att de vill. Gruppens normer är deras egna, personliga normer. Det är jobbigt att bryta mot normer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kunna förklara vad olika slag av gruppnormer innebär

A

Prescriptive = Beskriver det socialt accepterbara sättet att bete sig i en situation
Proscriptive = Beskriver hur man inte borde bete sig i en social situation
Descriptive = Beskriver hur människor vanligtvis agerar, känner och tänker i en situation. Människor antar att ett beteende är korrekt när de ser andra göra det (principle of social proof). Personer som går emot dessa normer kan ses som konstiga.
Injunctive = Beskriver hur människor ska agera, känna och tänka i en situation. Personer som går emot dessa normer är negativt evaluerade av andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kunna i stora drag redogöra för Sheriffs studie om gruppnormer och vad den gav för kunskap om normer

A

Han bekräftade att normer växer fram gradvis när gruppmedlemmarnas beteenden, bedömningar och övertygelser överensstämmer med tiden.
Han ordnade också så människor kunde göra sina bedömningar ensamma efter att ha deltagit i en gruppdiskussion där en norm dök upp
Han upptäckte att även om de andra medlemmarna inte var närvarande, var individernas bedömningar fortfarande förenliga med gruppens normer. De hade alltså internaliserat normen.
Det gav alltså kunskapen om att normer är sociala fakta som hänger kvar i grupp sammanhanget även om individerna som skapade den inte längre är där, och därmed förs vidare till nya gruppmedlemmar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

pluralistic ignorance och vilken betydelse fenomenet har för upprätthållande av normer

A

Pluralistic ignorance = När medlemmar i en grupp varierar i synsätt och förväntningar, men offentligt agerar de alla på samma sätt eftersom de tror att det är de enda vars personliga åsikter skiljer sig åt resten av gruppen.
Därmed lever normer vidare på grund av missuppfattning och inte på grund av att gruppen har konsensus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Roller

A

Roller = sammanhängande uppsättningar beteenden som förväntas av människor i specifika positioner (eller statusar) inom en grupp eller social miljö.
Roller definierar ansvar och förväntningar och underlättar samordningen genom att specificera vem som kan räknas med att göra vad inom gruppen. Medlemmar kan därefter bygga det ömsesidiga beroendet som är nödvändigt för samordning av beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

rolldifferentiering och beskriva hur och varför rolldifferentiering sker

A

Den gradvisa ökningen av antalet roller och minskningen av deras omfattning som tenderar att inträffa över tid när varje roll blir mer specialiserad.
Denna spridning av roller är typisk för grupper som står inför svåra problem eller nödsituationer.
Det kan exempelvis vara uppdelade i task roles och relationship roles.
Rolldifferentiering uppkommer pga att få individer kan uppfylla både uppgiften och gruppens relationsbehov. De medlemmar som är uppgiftsorienterade måste styra andra och agera på ett visst sätt, kritisera och uppmana dem. Det kan vara nödvändigt för att uppnå målet, men vissa medlemmar kan ta illa vid sig. Då är det bra att det finns andra i gruppen som kan stödja dem på ett relationsmässigt plan.

Differentiering av dessa två typer av roller är vanligare än deras kombination, men kanske för att få personer har de interpersonella och kognitiva färdigheter som behövs för att framgångsrikt utöva båda rollerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Redogöra för olika slags roller och redogöra för och diskutera dessa utifrån rollteori

A

Functional role theory = De understryker rollers funktionella nytta. De menar att de flesta grupper finns för något syfte där de behöver kunna uppnå målet och samtidigt göra det på ett sätt så att alla medlemmarna är nöjda och stannar kvar i gruppen.
Roller finns alltså till för att uppfylla dessa två mål, de uppgiftsorienterade och de interpersonella.

Interactionist theories = Det beteendemönster som utgör roller uppstår initialt och återkommande ur interaktionens dynamik. Gruppmedlemmar delar en grundläggande känsla av kraven för rollerna som är vanliga i de flesta gruppmiljöer, men de räknar ut detaljerna i sina roller och deras krav när de interagerar med varandra. Roller förhandlas fram av alla gruppmedlemmar genom en ömsesidig process av rollföring – att visa vissa beteenden som en del av ens roll i gruppen – och att skicka roller – överföringen av ens förväntningar om vilka typer av beteenden som förväntas av människor som ockuperar specifika roller. Roller förhandlas alltså mellan medlemmarna genom en process som kräver motivation, erfarenhet och förmåga att kliva ur sin egen roll och mentalt föreställa sig hur andra i grupperna ser dig.
Denna process kallas role-taking.

Dynamic role theories = Sigmund Freud menade att grupper ersätter vår första och mest basic grupp: familjen. Denna replacement hypothesis antyder att i mycket sammanhållna grupper kommer de andra gruppmedlemmarna att ta platsen för våra syskon, så de känslomässiga banden som binder oss till våra grupper är som de band som binder barn till familjer. De ledare som identifierar sig med mammarollen antar mer relationella beteenden, medan de som identifierar sig med papparollen engagerar sig i mer uppgiftsorienterade, agentiska handlingar. Freud trodde dock att barn inte helt accepterade sina föräldrar, och därför överförs denna ambivalens till våra ledare.
Vi anser därför att vissa ledare är förföljande, kritiska “dåliga mammor” eller “dåliga fäder” snarare än välvilliga, stödjande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kunna redogöra för Moreland och Levines Group socialization theory

A

Moreland & Levines modell beskriver fem stadier
1. Undersökning; en ömsesidig granskning mellan individ och grupper. Individen är en ”prospect” en möjlig ny medlem.

  1. Socialisering –en ömsesidig anpassningsprocess –ny medlem, individen accepterar gruppens normer, värden, perspektiv (assimilering)
    Gruppen anpassar sig efter individen, ackomodering.
    Även newcomer rule
  2. Uppehållande; individen är nu “fullvärdig” medlem med en given plats och en roll som bidrar till en uppsättning förväntningar. Rollen kan mycket väl omförhandlas utifrån gruppens tillfälliga behov.
    Gruppen och individen förhandlar om hur mycket och på vilket sätt som medlemmarna förväntas bidra till gruppen (rollförhandling). Role-transitions = förändra sin egen roll.
  3. Re-socialisering . Individen blir en marginalmedlem. När man nått divergence (rollförhandlingen kommer inte längre) hamnar man här och det kan ge två resultat. Convergence (individen blir återigen fullvördug medlem efter assimilering och ackomodation) eller exit (individen är inte längre accepterad i gruppen och får lämna)
  4. Tillbakablick Individen blir en före-detta-medlem

Assimilering: individen accepterar gruppens normer, värderingar och perspektiv
Accommodation: gruppen anpassar sig för att passa nykomlingens behov.

Deras teori ser skillnad mellan fem klasser av roller:
Prospective member (undersökning)
New member (socialisering)
Full member (uppehållande)
Marginal member (resocialisering)
Ex-member (tillbakablick)

Entry - acceptance - divergence - exit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

hur roll stress uppkommer

A

Kraven på rollen kan också bli stressande. När en roll är tvetydigt definierad, internt inkonsekvent eller passar medlemmen dåligt, kan roller vara stora utmaningar för gruppmedlemmar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Role ambiguity

A

Otydliga förväntningar på de beteenden som ska utföras av en individ som intar en speciell position inom gruppen orsakade av otydlighet i själva rollen, bristande konsensus inom gruppen angående de beteenden som är förknippade med rollen, eller den enskilde rolltagarens osäkerhet med avseende på vilka typer av beteenden som förväntas av andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Role conflict

A

Ett tillstånd av spänning, nöd eller osäkerhet orsakat av inkonsekventa eller motstridiga förväntningar associerade med ens roll i gruppen. I vissa fall kan gruppmedlemmarna finna sig i att inneha flera roller samtidigt med kraven för varje roll som ställer krav på deras tid och förmåga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Interrole conflict

A

En form av rollkonflikt som uppstår när individer upptar flera roller inom en grupp och de förväntningar och beteenden som är förknippade med en av deras roller inte överensstämmer med de förväntningar och beteenden som är förknippade med en annan av deras roller.
Två eller fler roller går helt enkelt inte ihop

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Intrarole conflict

A

En form av rollkonflikt som uppstår när de beteenden som utgör en enskild roll är inkonsekventa, ofta ett resultat av inkonsekventa förväntningar från den person som innehar rollen och andra medlemmar i gruppen.
En form av rollkonflikt som uppstår när de beteenden som utgör en enskild roll är inkonsekventa, ofta ett resultat av inkonsekventa förväntningar från den person som innehar rollen och andra medlemmar i gruppen.
När en roll har motstridiga krav

17
Q

Person-role conflict

A

När den så kallade role fit väldigt dålig
När rollpassningen är låg känner människor inte att de kan “vara sig själva” i sina roller; de ifrågasätter också deras förmåga att genomföra rollens krav på ett kompetent sätt
Att känna sig kompetent när man utövar sin roll var också en kraftfull prediktor för välbefinnande.

(Role fit = Graden av överensstämmelse mellan kraven från en specifik roll och attityder, värderingar, färdigheter och andra egenskaper hos den individ som innehar rollen.)

18
Q

Role stress relaterat till ohälsa

A

Individer som upplever konflikter mellan arbetsrollerna och deras familjeroller upplever försämringar i familje tillfredsställelse och, i mindre utsträckning, deras arbetstillfredsställelse.
Rollstress är också förknippat med fysiskt välbefinnande.
Rollkonflikt förutsäger ryggvärk, sömnstörningar, yrsel och gastrointestinala problem, medan rollambiguitet förutspådde trötthet.
Interpersonell konflikt - att inte komma överens med människor på jobbet - förutspådde ökningar av alla dessa negativa fysiska symtom
Vad kan grupper och organisationer göra för att hjälpa sina anställda att hantera rollstress?
En lösning innebär att göra rollkrav tydliga:
Chefer bör skriva arbetsbeskrivningar för varje roll inom organisationen och ge anställda feedback om de beteenden som förväntas av dem

19
Q

Statusdifferentiering

A

“Den gradvisa ökningen av vissa gruppmedlemmar till positioner med större auktoritet, åtföljd av minskningar i den auktoritet som andra medlemmar utövar.”

Vissa individer ges, eller de förvärvar, mer auktoritet än andra. Även om effekterna av status varierar från en grupp till en annan, ges i allmänhet de med högre status mer uppmärksamhet av andra i gruppen, de hålls i högre grad och de är mer inflytelserika; de utövar mer kontroll över gruppens processer

Statusdifferentiering förvandlar grupper med platta, odifferentierade strukturer till sådana med centraliserade, hierarkiska strukturer, snarare som de pyramidformade organisationsscheman för företag och militära organisationer.
Uppkommer i grupper som är mer uppgiftsfokuserad.

Dessutom, även om individer ofta uttrycker en preferens för mer jämlika strukturer där varje person är lika med alla andra i termer av inflytande och kontroll över resurser, är människor i allmänhet mer bekväma när de är medlemmar i hierarkiska grupper