many Flashcards Preview

nevrologia > many > Flashcards

Flashcards in many Deck (3)
Loading flashcards...
1
Q

Η Χορεία

A

Η χορεία χαρακτηρίζεται από άρρυθμες, απρόβλεπτες, σύντομες, απότομες κινήσεις, που μετακινούνται διαρκώς από ένα σε άλλο μέρος του σώματος. Συχνά ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τις κινήσεις αυτές και μας τις περιγράφει ή μας φέρνει τον ασθενή ο συνοδός.
Πολύ σημαντικό στην εξέταση ασθενούς με χορεία είναι το ιστορικό, αφού πχ ιστορικό στρεπτοκοκκικής λοίμωξης μπορεί να δηλώνει χορεία Sydenham, χορεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δηλώνει Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο ή αντιφωσολιπιδικό σύνδρομο, ενώ το κληρονομικό ιστορικό μπορεί να δηλώνει νόσο Huntington ή συναφή νοσήματα. Φάρμακα όπως τα νευροληπτικά και τα αντισυλληπτικά μπορεί, επίσης να αποτελούν αίτια.
Βαρύτερος από τη χορεία, αλλά μέσα στο φάσμα της είναι ο βαλλισμός, που χαρακτηρίζεται από μεγάλου εύρους, βίαιες, απότομες κινήσεις και εμφανίζεται συνήθως σε αγγειακά στον υποθαλάμιο πυρήνα, με την μορφή του ημιβαλλισμού. Οι αθετωσικές κινήσεις είναι βραδείες, άρρυθμες ερπυστικές κινήσεις – μεταξύ χορείας και δυστονίας.

2
Q

Προμηκικό σύνδρομο

A

Το προμηκικό σύνδρομο οφείλεται σε αμφοτερόπλευρη βλάβη του περιφερικού κινητικού νευρώνα των πυρήνων των εγκεφαλικών νεύρων. Χαρακτηρίζεται από χαλαρή παράλυση και ατροφία των αντίστοιχων μυών, δυσαρθρία και δυσκαταποσία. Το αντανακλαστικό της κάτω γνάθου είναι κατηργημένο.

3
Q

Ψευδοπρομηκικό σύνδρομο

A

Το ψευδοπρομηκικό σύνδρομο οφείλεται σε διάχυτες φλοιώδεις και υποφλοιώδεις βλάβες (θρομβωτικές βλάβες, πολλαπλά έμφρακτα). Ειδικότερα, το σύνδρομο προκαλείται από διαταραχές του φλοιοπυρηνικού δεματίου, το οποίο απολήγει στους κινητικούς πυρήνες του εγκεφαλικού στελέχους. Σε ετερόπλευρη βλάβη του δεματίου, η κλινική εικόνα περιλαμβάνει παροδική ετερόπλευρη αδυναμία των μυών του άνω προσώπου, του φάρυγγα, της υπερώας, της γλώσσας κα. Ωστόσο, σε αμφοτερόπλευρη βλάβη των δεματίων (ψευδοπρομηκικό σύδρομο), προκύπτει σπαστική παράλυση, η οποία περιλαμβάνει αμφοτερόπλευρο σημείο Babinski, αυξημένο αντανακλαστικό της κάτω γνάθου, δυσαρθρία, δυσκαταποσία και συναισθηματική αστάθεια.