probleem 1c: attentional blink Flashcards

1
Q

Attentional blink

A

het verminderde vermogen om van twee visuele infobronnen, die kort na elkaar worden gepresenteerd, de tweede bron te identificeren (denk aan vb).
–> onderzoek hiernaar doen omdat de menselijke aandacht beperkt is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Methode onderzoek

A

66 willekeurige proefpersonen deden mee. De proef bestond uit een reeks letters die snel achter elkaar werden gepresenteerd in het midden van het scherm. Bij twee letters was onderaan de letter T1 of T2 te zien. Er zat korte tijd tussen de presentatie van T1 en T2. De opdracht van de deelnemer was om deze op te noemen na afloop van de proef.
Algemene verklaring/ uitkomst: de verwerking van T1 neemt beperkte aandachtsbronnen in beslag. Hierdoor wordt de toegang voor deze bron geweigerd voor T2 of de representatie van T2 is zo kwetsbaar dat het gemakkelijk leidt onder inferentie van tijdelijke omringde afleidende letters. Hierdoor zal T2 over het hoofd gezien worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

4 verschillende groepen

A
  • Standaard controlegroep: de proefpersonen kregen de gebruikelijke instructie om zich op de taak te concentreren.
  • Vrije-associatie groep: de proefpersonen kregen de instructie om te denken aan hun meest recente vakantie of de benodigdheden voor een denkbeeldig diner met vrienden.
  • Luister-naar-muziek-groep: de proefpersonen kregen de instructie om de taak uit te voeren terwijl ze moesten luisteren naar een ritmisch deuntje of ze moesten een schreeuw identificeren.
  • Beloning groep: de proefpersonen kregen betaald op basis van prestatie om uit te sluiten dat de verbeterde prestatie voortkwam uit een hogere waardering voor wat anders als een saai experiment zou worden beschouwd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

resultaat experiment

A
  • Standaard conditie wist het minst vaak T2 te identificeren  attentional blink.
  • Vrije-associatie groep deed het significant beter dan de standaard groep.
  • Luister-naar-muziek groep  96% wist T2 te identificeren.
  • De beloningsconditie had geen significante verschillen met standaard groep.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

discussie experiment

A

De resultaten laten zien dat de prestatie op een aandacht intensieve visuele detectietaak, zoals in dit experiment, kan worden verbeterd wanneer de taak wordt gecombineerd met taak-irrelevante mentale activiteit (muziek luisteren of vrije associatie).
Hoe kan dit?
 Door de taak-irrelevante mentale activiteit wordt de aandacht beter verdeeld, waardoor andere stimuli meer gaan opvallen en dus de attentional blink verminderd wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

verschillende oorzaken van verdeelde aandacht toestand

A
  • Opwinding: in dit experiment werd opwinding gecreëerd door muziek en het denken aan een vrije associatie. Het is algemeen bekend dat opwinding invloed heeft op aandacht. Een verlaagde of verhoogde opwinding kan het aandachtssysteem gevoeliger maken voor andere stimuli, waardoor T2 makkelijker geïdentificeerd kon worden.
  • Positief affect: denken aan je vakantie of het luisteren naar muziek kan een positieve stemming opwekken, iets waarvan eerder is aangetoond dat het de prestatie verbeterd op verschillende cognitieve taken.
  • Verdeelde aandacht: de extra taak kan er ook voor zorgen dat de aandacht meer verdeeld wordt. Hierdoor wordt het makkelijker om T2 te identificeren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly