probleem 2c: maxispan Flashcards

1
Q

Simple span

A

het maximaal aantal letters dat mogelijk is voor individue voor immediately recall is 6.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Maxispan procedure:

A

deel van de woorden onthouden door ze hardop te herhalen en een ander deel gewoon onthouden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

doel onderzoek

A

Hypothese: capaciteit van het verbale werkgeheugen zou groter zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Eerst werd gedacht dat dit 4 eenheden was, maar de hypothese stelt dat het (immediate) verbale werkgeheugen een capaciteit van 8 eenheden zou hebben.

Immediate verbal memory 7  cijfers, 6  letters, 5  woorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

uitleg samenwerking van 2 systemen

A

Door sommige onderzoekers wordt aangenomen dat er maar 1 systeem betrokken is bij het verbale werkgeheugen, terwijl de onderzoekers van dit artikel net zoals Baddeley beweren dat er twee systemen zijn betrokken: phonological loop en central attentional system (episodic buffer en executive loop vallen hieronder).
Doordat er twee systemen het verbale werkgeheugen ondersteunen, kan er meer verbale info worden opgeslagen. Wanneer de twee systemen optimaal zouden samenwerken, zou volgens Camos (2015) het verbale werkgeheugen tot 8 eenheden kunnen onthouden.
Kritiekpunt: het is niet duidelijk hoe deze verschillende systemen met elkaar samenwerken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

waarom kunnen mensen dan geen 8 eenheden onthouden?

A

Een reden dat mensen niet 8 eenheden weten te onthouden is omdat zij de twee systemen niet effectief gebruiken. Bij een reeks woorden gaan mensen vaak de woorden herhalen in hun hoofd. Hierdoor wordt er alleen beroep gedaan op de fonologische lus. Dit zorgt voor overbelasting. Andere systemen worden niet optimaal gebruikt waardoor het lijkt alsof we maar maximaal 4 eenheden kunnen onthouden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

wat wordt er getest?

A

In het experiment van dit artikel proberen de onderzoekers om de deelnemers effectiever beide systemen van het verbale werkgeheugen te laten gebruiken. Een manier om dit te doen is door de deelnemers te instrueren om eerst een beperkte hoeveelheid eenheden (max 4) hardop te herhalen (fonologische lus) en om de rest van de eenheden vervolgens proberen te onthouden (central attentional system). Achteraf moeten de eenheden die hardop herhaalt moesten worden als eerste opgenoemd worden en daarna wat de proefpersoon nog onthouden heeft van de vorige woorden (maxispan procedure).

De hypothese is dat via de maxispan procedure meer eenheden onthouden worden dan bij de simple span procedure (geen uitleg over hoe onthouden woorden, en vaak dan overbelasting van fonologische lus).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Methode experiment 1

A

er werden 40 deelnemers in verschillende groepen verdeeld. 20  simple span procedure, 20  maxispan procedure. Daarnaast waren er variaties in het aantal eenheden (blauwe letters) dat herhaald moest worden (3 tot 5), in het aantal eenheden (zwarte letters) dat onthouden moest worden (1 tot 6) en in het aantal letters dat in totaal onthouden moest worden (4-11).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

resultaat

A

Resultaat
Uit het onderzoek bleek dat over het algemeen beter werd gescoord op de maxispan procedure dan de simple span procedure. Wanneer deelnemers x-aantal blauwe letters moesten onthouden en ze vervolgens veel zwarte letters moeste onthouden, wisten de deelnemers in de simple span procedure minder blauwe letters te onthouden. Dit effect wat niet te zien in de maxispan procedure.
 Hieruit kan geconcludeerd worden dat het aantal zwarte letters geen invloed heeft op het aantal blauwe letters dat wordt onthouden in de maxispan procedure. Dit komt doordat er twee onafhankelijke systemen worden gebruikt.

Wanneer deelnemers 3 of minder blauwe letters moesten onthouden en vervolgens een x-aantal zwarte letters, was er alleen bij de simple span procedure een primacy/recency effect te zien. Bij meer dan 3 blauwe letters, was er ook bij de maxispan procedure een primacy/recency effect te zien. Dit komt omdat de limiet van de fonologische lus vier items is. Wanneer dit limiet wordt gehaald of wordt overschreden, door de aanwezigheid van te veel blauwe letters, ontstaat er dus een primacy/recency effect.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

conclusie

A

Er kan dus worden geconcludeerd dat met de maxispan procedure meer eenheden onthouden worden dan met een simple span procedure. De onderzoekers van het artikel verklaren dit aan de hand van de twee systemen waaruit het verbale werkgeheugen bestaat. Via de maxispan procedure worden beide systemen effectief gebruikt. Er zijn twee elementen die dit ondersteunen:
- Wanneer de capaciteit van de fonologische lus (blauwe letters) niet volledig wordt gebruikt (3 of minder) dan is er geen verschil te zien tussen beiden groepen. Er ontstaat pas een verschil als de volledige capaciteit van de fonologische lus wordt gebruikt. Dan werkt de maxispan procedure beter.
- Daartegenover staat dat wanneer de capaciteit van de fonologische lus wordt overschreven, er minder zwarte letters onthouden worden. Dit komt doordat een deel van het centrale aandachtssysteem in beslag wordt genomen doordat de fonologische lus overbelast raakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly