TEMA 19 Flashcards
(64 cards)
INTRODUCCIÓ (TEMA 19)
Actualment vivim en un món on la comunicació escrita, integrada per la lectura i l’escriptura, és essencial per a conviure en societat, per a establir relacions interpersonals i per a adquirir i difondre coneixement.
Per aquests motius, és imprescindible que l’escola doni una resposta educativa i proposi estratègies perquè l’alumnat adquireixi i desenvolupi una expressió escrita adequada que doni resposta a les necessitats de la nostra societat, on les tecnologies de la informació i comunicació hi tenen un gran pes i importància.
D’aquesta manera, el Decret 32/2014, de 18 de juliol, modificat pel Decret 28/2016, de 20 de maig, pel qual s’estableix el currículum d’educació primària de les Illes Balears, contempla en l’àrea de llengües el bloc de continguts número 3 anomenat “comunicació escrita: escriure” dedicat exclusivament a l’expressió i composició escrita. Així mateix, també hem de tenir present que el desenvolupament de l’escriptura i la seva pràctica apareix com un element transversal del currículum: expressió i comprensió oral i escrita. Per això, podem veure com l’escriptura ocupa un lloc important dins el currículum i no sols dins les àrees de llengües, sinó en totes les altres.
Així, es pot afirmar que l’escriptura és més que la transcripció de sons i signes gràfics. Aprendre a escriure implica ser capaç d’escriure quelcom més que paraules o textos, ja que la veritable funció de l’escriptura rau en comunicar el missatge escrit.
LLEIS: LOE, LOMLOE, RD.126/2014, RD.984/2021, RD.157/2022, D.32/2014, D.28/2016
EXPRESSIÓ ESCRITA
L’expressió escrita forma part de la comunicació escrita i consisteix en l’escriptura i la transcripció d’idees en símbols gràfics.
ESCRIPTURA
Segons Aguilar (2015), l’escriptura és un procés de construcció intern basat en la codificació de paraules a partir d’un sistema complex de símbols. Ara bé, és un procés que requereix unes certes condicions i característiques, i que segueix unes determinades fases evolutives.
OBJECTIU RD126/2014 I D32/2014: LLENGÜES
L’alumnat ha de ser capaç d’utilitzar, de forma adequada, la llengua pròpia de les Illes Balears, la llengua catalana, i la llengua oficial de l’Estat, la llengua castellana, tant de forma oral com escrita, i desenvolupar hàbits de lectura i escriptura.
BLOC DE CONTINGUTS EXPRESSIÓ ESCRITA
Bloc 3 anomenat “comunicació escrita: escriure”, on s’hi ubiquen els continguts, criteris d’avaluació i estàndards d’aprenentatge avaluables seqüenciats per cicles.
PRINCIPIS EXPRESSIÓ ESCRITA
- Simultaneïtat
- Gradualitat
- Maduració
- Llegibilitat
PRINCIPIS EXPRESSIÓ ESCRITA: SIMULTANEÏTAT
L’escriptura es comença a desenvolupar en el mateix moment que la lectura, per la qual cosa són dos processos simultanis.
PRINCIPIS EXPRESSIÓ ESCRITA: GRADUALITAT
L’expressió escrita es va desenvolupant de manera progressiva i es van establint unes fites evolutives determinades.
PRINCIPIS EXPRESSIÓ ESCRITA: MADURACIÓ
Sense una prèvia maduresa dels sistemes sociolingüístics i neurològics és difícil la seva adquisició.
PRINCIPIS EXPRESSIÓ ESCRITA: LLEGIBILITAT
Està regit per la coordinació i correcta grafia dels textos escrits.
CARACTERÍSTIQUES EXPRESSIÓ ESCRITA
Aquesta no pot ser apresa sense abans dominar la llengua oral. A més, no s’ha de caure en el pensament erroni de que l’escriptura és igual que la comunicació oral, ja que ambdues gaudeixen d’unes determinades característiques, elements i propietats.
Una altra característica que cal enumerar és el fet de no permetre un feed-back immediat (excepte amb les TIC, on moltes vegades la comunicació és ràpida i simultània), per la qual cosa la seva estructura, planificació i revisió són autènticament rellevants. Així doncs, en educació primària es donen i s’estableixen les bases per aconseguir aquests processos i d’aquesta forma, arribar a transmetre idees amb claredat i precisió.
PROCESSOS EXPRESSIÓ ESCRITA
- Perceptius i motors
- Semàntics
- Morfosintàctics
- Pragmàtics
PROCESSOS EXPRESSIÓ ESCRITA: PERCEPTIUS I MOTORS
Processos perceptius i motors: és molt important la coordinació visual i manual que duu a terme el nostre sistema nerviós.
PROCESSOS EXPRESSIÓ ESCRITA: SEMÀNTICS
Processos semàntics: aquests són els encarregats de definir els significats de les paraules o les expressions, a partir de la ruta lèxica o directa, i la ruta fonològica o indirecta.
PROCESSOS EXPRESSIÓ ESCRITA: MORFOSINTÀCTICS
Processos morfosintàctics: són les regles que regeixen la construcció de paraules i oracions.
PROCESSOS EXPRESSIÓ ESCRITA: PRAGMÀTICS
Processos pragmàtics: són el conjunt de normes socials que determinen els elements i les característiques de cada situació comunicativa.
ETAPES ESCRIPTURA
- Etapa pre-sil·làbica
- Etapa sil·làbica
- Etapa sil·làbica-alfabètica
- Etapa alfabètica
- Etapa ortogràfica
ETAPES ESCRIPTURA: PRE-SIL·LÀBICA
Etapa pre-sil·làbica: aquesta conté tres sub-etapes:
- Dibuix
- Escriptura no diferenciada
- Escriptura diferenciada
ETAPES ESCRIPTURA: PRE-SIL·LÀBICA (DIBUIX)
Dibuix: per a l’infant l’escriptura significa dibuixar. No és conscient encara del procés intern i comunicatiu real.
ETAPES ESCRIPTURA: PRE-SIL·LÀBICA (ESCRIPTURA NO DIFERENCIADA)
Escriptura no diferenciada: coneix algunes grafies i per escriure qualsevol paraula utilitza sempre els mateixos grafemes (els que coneix).
ETAPES ESCRIPTURA: PRE-SIL·LÀBICA (ESCRIPTURA DIFERENCIADA)
Escriptura diferenciada: per escriure paraules distintes utilitza lletres diferents, encara que aquestes no corresponen amb el seu valor sonor.
ETAPES ESCRIPTURA: SIL·LÀBICA
Etapa sil·làbica: hi ha correspondència d’un so a cada síl·laba. N’hi ha de dos tipus:
- Sil·làbica-vocàlica
- Sil·làbica-consonàntica
ETAPES ESCRIPTURA: SIL·LÀBICA (SIL·LÀBICA-VOCÀLICA)
Sil·làbica-vocàlica: les vocals de cada síl·laba es corresponen. Per exemple, per escriure la paraula “camí”, utilitzen “AI”.
ETAPES ESCRIPTURA: SIL·LÀBICA (SIL·LÀBICA-CONSONÀNTICA)
Sil·làbica-consonàntica: les consonants de cada síl·laba es corresponen; en l’exemple anterior “camí”, “CM”.