Gjør rede for Eysencks personlighetsteori og diskuter likheter og forskjeller mellom denne og femfaktormodellen/Big Five Flashcards

1
Q

Kort redegjørelse av Eysencks personlighetsteori + den første forskjellen på trekk (1)

A

Eysencks hierarkiske modell er en klassifikasjon av personlighetstrekk som har solid empirisk støtte. Denne modellen kalles for PEN-modell, som står for psykotisisme, ekstroversjon og nevrotisisme. Modellen baserer seg altså på disse tre hovedtrekkene, som han kalte for «giant three» som motsvar til «big five». Her er altså en ulikhet at det er 3 vs. 5 trekk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Begge kan anses som hierarkiske modeller (2)

A

Modellen er en hierarkisk modell der spesifikke handlinger er nederst (danser vilt på en fest), neste er habituelle handlinger -spesifikke handlinger som repeteres (går på fester), videre finner vi trekk – grupper av habituelle handlinger (sosiabilitet), og øverst finner vi supertrekket (ekstroversjon). Det kan også diskuteres for at FFM også er en hierarkisk modell dersom man anser faktorene som overordnet over markørene, men også dersom man antar at det er et overordnet trekk over de fem faktorene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

To motpoler + ekstroversjon og nevrotisisme (3)

A

Hvert supertrekk i Eysencks modell har to motpoler og en person vil havne på ett sted mellom disse to, slik som ekstroversjon-introversjon. Ekstroverte liker å prate med andre og har et høyt aktivitetsnivå, mens introverte liker å være for seg selv og ha det stille rundt seg, har få men gode venner og er mer alvorlige enn ekstroverte. Dette har også FFM fokus på i deres faktorer.

I tillegg er både ekstroversjon og nevrotisisme trekken inkludert i begge modellene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Taksonomier av personlighetstrekk + begrensninger (4)

A

I tillegg til disse likhetene er begge modellene en taksonomi (klassifikasjon) av personlighetstrekk som har solid empirisk støtte. Begge har kommet frem til noen få hovedtrekk som kan kjennetegnes/måles gjennom flere underliggende væremåter. Men begge teoriene har også begrensninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Arvelighet (5)

A

I følge Eysenck er det et kriterium for grunnleggende trekk at de har moderat til høy arvelighet og et fysiologisk grunnlag. Derfor er de tre supertrekkene moderat arvelige og har et fysiologisk grunnlag – altså mener man at det er ulike strukturer i hjernen og nervesystemet som produserer trekkene.

FFM fokuserer også på arvelighet av trekk, men Eysencks modell har større biologisk forankring enn FFM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Utfyllende og ulike tilnærminger (6)

A

FFM er mer utfyllende enn Eysencks modell.

I tillegg er FFM utledet med en leksikalsk og statistisk tilnærming, mens Eysencks modell er utledet av en teoretisk tilnærming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly