Gjør rede for forskjellen mellom delt og ikke-delt miljø i forbindelse med studier på arvelighet av personlighet Flashcards

1
Q

Definisjon på arvelighet (1)

A

Arvelighet defineres som andelen av fenotypisk varians (observerte individuelle forskjeller, f.eks. høyde) i en gruppe individer som kan tilskrives genotypisk varians (genetiske individuelle forskjeller). Med andre ord – hvor forskjellig er de og hvor mye av denne variasjonen har en genetisk årsak. F.eks. en arvelighet på 0.60 betyr at 60% av fenotypisk variasjon skyldes genotypisk variasjon, og da 40% skyldes variasjon i miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Delt og ikke-delt miljø (2)

A

Arvelighet har blitt undersøkt i tvilling- og adopsjons-studier der det har vært fokus på delt og ikke-delt miljø. Delt og ikke-delt miljø viser til to miljøkategorier.

Delt miljø er karakteristikker ved miljøet som er felles for alle, slik som når søsken i en familie deler antall bøker i hjemmet, og foreldrenes verdier og holdninger.

Ikke-delt miljø er miljø karakteristikker som er forskjellige for individer, slik som når søsken i en familie har ulike fritidsaktiviteter, venner, lærere og forskjellig behandling av foreldrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Miljøets innflytelse på personlighet: ikke-delt miljø (3)

A

For de fleste personlighetstrekk har miljøet en stor innflytelse;

Generelt ser det ikke-delte miljøet (de unike erfaringene som barnet gjør seg) ut til å ha større innvirkning enn det delte miljøet. Dette gjelder særlig for personlighetstrekk som ekstroversjon og nevrotisisme. Men nettopp hvilke ikke-delte opplevelser som har en sentral innvirkning på personlighet er ukjent, og det kan muligens være summen av mange små opplevelser. Men det er sett at påvirkning av jevnaldrende er en viktig opplevelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Miljøets innflytelse på personlighet: delt miljø (4)

A

For noen egenskaper er det delte miljøet likevel viktigere enn det udelte, slik som holdninger, religiøs tro, politisk orientering, helseatferd, røyking/drikking og tilknytningsstil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly