Gjør rede for og sammenlign to av de fem modellene som beskriver sammenhengen mellom personlighet og helse. Hvilke to modeller du vil sammenligne velger du selv. Flashcards

1
Q

Helsepsykologi: opphav og fokus

A

Funnet om at psykologiske og atferdsmessige faktorer kan ha viktige helse konsekvenser har gitt opphav til feltet helsepsykologi.

Helsepsykologi fokuserer på sammenhengene mellom kropp og sinn, og hvordan kroppen/sinnet responderer på stress med helse eller sykdom som resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Helsepsykologi - utvikling av modeller - stress - de to jeg sammenlikner

A

Forskere på dette feltet har foreslått flere modeller for hvordan personligheten kan relateres til somatisk og mental helse.

I de fleste av disse modellene er stress en viktig variabel. Stress er en subjektiv følelse framkalt av hendelser som blir opplevd som ukontrollerbare eller truende, kalt stressorer. Stress er altså en respons på en situasjon. Jeg har valgt å sammenlikne to av disse modellene; interaksjonsmodellen og helseatferd-modellen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Interaksjonsmodellen (1)

A

Interaksjonsmodellen sier at objektive hendelser skjer med mennesker, men personlighetsfaktorer bestemmer hendelsens innvirkning ved å påvirke menneskers evne til å håndtere den eller respondere til den.

Personlighetsfaktorer påvirker altså individets evne til å mestre objektive hendelser. Derfor kan man ifølge denne modellen si at personlighet påvirker sammenhengen mellom stress og sykdom direkte.

Avhengig av personligheten vår bruker vi mer eller mindre hensiktsmessige mestringsmåter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Eksempel på interaksjonsmodellen

A

For eksempel vil ikke en ambisiøs og hardtarbeidende person ta fri når han eller henne har en forkjølelse og på denne måten kan det ta lengre tid å bli frisk eller så kan det føre til mer alvorlig sykdom.

På samme måte vil en tafatt person eller en som ofte utsetter ting, vente lenge med å gå til legen på grunn av plager, som i verste fall kan føre til at den eventuelle sykdommen blir verre (for eksempel kreft).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Helseatferd-modellen (3)

A

Helseatferd-modellen sier at personlighet påvirker sammenhengen mellom stress og sykdom indirekte gjennom helsefremmende eller helseskadelig atferd.

Denne modellen spesifiserer at personlighet påvirker den sannsynlige helseatferden som folk praktiserer, som igjen er med på å avgjøre om stess fører til sykdom eller ikke. Dermed er det en indirekte påvirkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Eksempel på helseatferd-modellen

A

For eksempel er lav planmessighet forbundet med dårlig kosthold, røyking, hensynsløs kjøring og lite fysisk aktivitet.

På samme måte kan en utforskende eller spenningssøkende personlighet føre til helseskadelig atferd, slik som rus, som igjen kan føre til sykdommer, skader eller dårlig helse generelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Likhet og forskjell mellom de to modellene (4)

A

Det disse to modellene har til felles er at begge modellene mener at personligheten påvirker sammenhengen mellom stress og sykdom.

Hovedforskjellen er at interaksjonsmodellen sier at personligheten påvirker sammenhengen direkte, mens helseatferd-modellen heller mener at personligheten påvirker denne sammenhengen indirekte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly