Gjør rede for Henry Murrays motivasjonsteori Flashcards

1
Q

Definisjon på motiver (1)

A

Motiver er **indre tilstander **som aktiverer og dirigerer atferd mot et spesifikt objekt eller mål. Det er forårsaket av en mangel eller et underskudd på noe.

Motiver skiller seg i styrke og er basert på behov. Motiver får folk til å oppfatte, tenke og handle på måter som hjelper å tilfredsstille et behov.

En av de første forskerne til å utvikle en moderne teori om motivasjon var Henry Murray.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Murrays definisjon på behov (2)

A

Murray starter med å definere behovsbegrepet. Han definerer behov som et potensiale eller beredskap til å reagere på en bestemt måte under visse omstendigheter.

Et behov organiserer persepsjon og får oss til å se det vi ønsker eller trenger å se. For eksempel en person som har et høyt behov for makt ser etter anledninger der de kan bestemme over andre.

Et behov organiserer også handlinger ved å få en person til å gjøre det som er nødvendig for å tilfredsstille behovet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Behov som spenningstilstander (3)

A

Murray mente at behov er spenningstilstander, og at spenningen reduseres ved å tilfredsstille et behov. Det er prosessen med å redusere spenningen som er tilfredsstillende

Derfor oppsøker vi situasjoner som øker spenningen, slik som en berg-og-dal bane, for å så oppleve nytelsen av å redusere spenningen igjen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Grunnleggende menneskelige behov (4)

A

Murray foreslo en liste over grunnleggende menneskelige behov. Alle behov er assosiert med spesifikke ønsker eller intensjoner, et sett av følelser og spesifikke handlingstendenser. Disse kan beskrives med trekknavn.

Alle mennesker har et unikt behovshierarki. Individets behov kan tenkes å eksistere på ulike styrkenivåer. Behovene interagerer med hverandre. Det er dette som gjør konseptet av motiver dynamiske – felles påvirkning av krefter inni et individ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

State levels og trait levels (5)

A

Behov kan deles inn i «state levels» og «trait levels».

State-levels av et behov er ens kortvarige mengde av et spesifikt behov, som kan svinge med spesifikke situasjoner.

Trait-levels av et behov er målingen av en persons gjennomsnittlige tendens, eller sett-punkt, på det spesifikke trekket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Elementer i omgivelsene påvirker behov og atferd (6)

A

Ifølge Murray har elementer i omgivelsene betydning for i hvilken grad en persons behov påvirker vedkommende sin atferd.

Murray brukte begrepet press for å referere til behovsrelevante sider ved miljøet. Et behov vil ikke påvirke en persons atferd uten et relevant miljø.

Han mente at det fines en ekte/objektiv virkelighet (alfa press) og en virkelighet slik man oppfatter den (beta press), der behov påvirker tolkningen av en situasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Behov påvirker hvordan man oppfatter en tvetydig situasjon (7)

A

Ifølge Murray påvirker behov hvordan man oppfatter en situasjon, spesielt når situasjonen ikke er entydig. Tolkningen av miljøet og betydningen av hva som skjer kalles for appersepsjon.

Fordi våre behov og motiver påvirker appersepsjon, kan vi spørre et individ om å tolke hva som skjer i flere situasjoner (særlig tvetydige), dersom vi ønsker å vite en person primære motiver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Thematic Apperception Test (TAT) (8)

A

Denne innsikten om at behov og motiver påvirker appersepsjon ledet Murray til å utvikle en formell teknikk for å vurdere behov og motiver, kalt Thematic Apperception Test (TAT).

Her blir tvetydige svart-hvitt bilder presentert for en deltaker og de blir så bedt om å fortelle hva som skjer på bildet. Man antar at en person projiserer sine nåværende behov i tolkningen av et bilde.

Det har også blitt utviklet spørreskjema for å kartlegge motiver. Det er lite samsvar mellom disse to, og det er derfor spekulert i om de måler ulike aspekter av motiver. Forskning foreslår at spørreskjemaet måler self-attributed motiver, mens TAT måler implisitte motiver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly